voiajori

Citesc majoritatea articolelor scrise de Dinu Mihai, unele chiar foarte constructive și de multe ori apreciez stilul direct al acestuia.

Chiar și în articolele în care mă critica, numindu-mă „omul negru” de la Groși, găseam ceva de învățat. Timpul a trecut, ne-am revăzut la Expoziția Națională de la Târgu-Mureș, am lămurit o parte din dispute, România mai are un columbodrom în circuitul FCI, multe din ideile lui de atunci fiind false cu privire la interesul privind „columboniada românească”. Munca celor din FCPR este vizibilă, România având două columbodroame afiliate FCI și poate ar fi avut trei, dacă un încăpățânat proprietar de mare columbodrom, ar fi făcut pasul spre FCPR și nu ar fi încercat șmecherisme ieftine românești. A avut o șansă și probabil că o mai are în continuare.

Zilele trecute m-a surpins într-un articol despre dl Florea Sorin, supărarea justificată a dlui Dinu Mihai, cu privire la răutățile unora sau altora privind investițiile făcute de dl Florea în porumbei.

Mărturisesc că citesc și eu pe net despre investițiile dumnealui, însă subiectul mă lasă destul de rece sub anumite aspecte ale comentariilor de colț de stradă. Vorbesc la telefon cu multă lume și multă lume mă întreabă și pe mine: „L-ai văzut pe ăla de la București? Ce zici?”. mulți râmăn surprinși că nu prea zic nimic. Adică din punctul meu de vedere, este problema omului ce și cum face cu porumbeii lui și chiar am multe lucruri mai bune de făcut decât să particip la bursa pariurilor cu privire la ce rezultate va avea omul ăsta, sau dacă face rău sau bine ce face. Nu îl cunosc, probabil ne vom cunoaște într-o zi, însă dacă dorința și potențialul financiar îi permite să facă ceea ce face, foarte bine. Bine pentru România și mai târziu am să vă spun și de ce.

Înțeleg și frustrarea dlui Dinu, care probail este sătul de mesaje și idei de genul: „oare ce comison a luat după urma ăstuia?” Nu este problema nimănui ce comisioane ia dl Dinu (dacă ia) și cum își câștigă banii. Nu este ușor să vinzi ce vinde el și celor care îl blamează le spun simplu: faceți și voi fraților la fel, dacă puteți.

Nu sunt de acord cu termenul de „comunsim” folosit de dl Dinu, poate mult prea frecvent, din simplul motiv că nici eu și nici el nu cred că aveam vârsta să înțelegem comunismul, deci văd folosirea acestui termen mai mult preluată de la politicienii noștrii, care încă folosesc acest termen pe post de sperietoare, după 24 de ani de la revoluție.

Cred că inepțiile debitate de unul când vede un astfel de investitor pleacă de la structura psihologică a individului, tembel și retardat, care în lipsa succesului personal, înjură și critică orice acțiune a celor mai „reușiți” ca el.

Acum o săptămână, am reprezentat România la Banchetul Expoziției Naționale din Ungaria. Un banchet puțin mai sărac decât al nostru, aproximativ 200 de participanți, majoritatea trecuți de prima tinerețe. Lunea, eram la Debrecen, la un prieten, și l-am întrebat de ce au avut atât de puțină lume la banchet. „La voi cum e?” – mă întreabă un alt columbofil aflat împreună cu o doamnă la el în birou. „Stai să-ți arat!”, zic, și pun la calculator o filmare de la premierea noastră, din cele postate pe net. Luminile, sala ambientul de la Tg. Mureș, dau impresia unei manifestări gen Cannes, nu-i așa? Doamna amintită mai sus mă întreabă: „Ce-i aici?” – „Premierea noastră!”, răspund mândru. Pe ochii lor se citește uimirea, „Incredibil!”, exclamă. Imaginile curg, sub comanda mouse-lui, și ajung la intonarea imnului național, cu zeci de oamenii cântând și cu blitzuri declanșate unul după altul, urmează o trecere prin sală. Prietenii mei par șocați!

„Știți, – le zic – la noi columbofilia a explodat în ultimii ani.” și atunci îmi vine în minte dl Florea Sorin. „Avem un român de-al nostru, care în ultimele luni a cumpărat porumbei de juma’ de million de euro! Îl puteți vedea pe pipa.be.” Șocul se instalase de-a binelea în biroul prietenului meu Lajos. „O jumătate de milon?” sunt întrebat de vreo trei ori. „Da, și încă mai cumpără!”

La asta ne ajută pe toți ce face dl Florea Sorin sau alții ca și el, sau ce fac eu și dumneata. Plecând de la gesturile mărunte de ai oferi lui Menne, de exemplu, o sticlă de pălincă și până la investiții care șochează lumea, toate aceste lucruri creează împreună  IMAGINEA DE ȚARĂ A ROMÂNIEI! La fel și furturile de porumbei, de carduri, cerșetorii din Franța, tot aici acționează. Important ar fi ca în balanță, lucrurile pozitive să fie mai multe.

Un fost ministru a încercat în stilul politicianis românesc creearea unui brand de țară, o frunză, o poveste, vreo 100 de milioane de euro investiți în promovare și rezultatul:  în 2012 am avut mai puțini turiști străini decât în 2010!

Și totuși, puțin nebun cum sunt, cred că în România, columbofilia are o mare șansă. Șansa unei generații unice poate, deschise spre nou și performanță. Există potențial!!!

Ieri s-a încheiat licitația columbodromului „FCI Romanian Grand Prix –Andrei Șaguna, Arad” în China. A fost prima licitație de acest gen organizată de România în China. Porumelul AS, al prietenului meu Zamfir Sorin, s-a vândut cu aproape 3500 euro!!! Da, ați auzit bine, 3500 de euro. Când l-am numit maestru pe Sorin în vara într-un articol, câțiva „limbrici” au sărit ca arși, răniți în orgoliul retard de această deumire. Sunt aceiași care sar ca arși acum, la auzul că dl Florea Sorin a mai cumpărat un porumbel cu 15.000 de euro.

Revin la licitația columbodromului. Sincer, nu mă așteptam ca un porumbel cu inel de România să se vândă la suma asta. Și s-au mai vandut câțiva cu sume variind între 800 și 1300 euro. Da, e adevarat că de aici va lua un comision și site-ul care a licitat acești porumbei, e adevarat că o parte rămân la columbodrom și o parte va lua și crescătorul. Însă peste toate astea rămâne faptul că am făcut primul pas spre Asia, noi, ca români. Criticați și miștocăriți de unii pentru încercarea FCPR de a ajunge la masa bogaților, iată că s-a reușit.

Acum urmează însă munca adevarată. Promovare, un plan de marketing bine gândit și oameni care să dorească să se implice în asta.

Sunt un om ambițios în felul meu. Știu că în general ne mulțumim cu firimituri noi ca și popor, dar în columbofilie avem șansa să stăm la masa bogaților. Eu, doresc însă mult, mult mai mult! Vreau să stăm în capul mesei! Nu credeți că este posibil?

În Belgia și Olanda columbofiila este în regres, în România vin membri noi și tineri an de an. Avem unul dintre cele mai dure sisteme de zbor și selecție, am ajuns să zburam puii la peste 800 km, selectăm la sânge și astfel avem și… calitate!

Imaginați-vă ce va fi peste 10 ani?! Unde vor fi puterile vestului ca număr de columbofili și unde am putea fi noi?! Mai ales daca am găsi formula coabitării FCPR + UCPR + FRSC + cine vreți dvs. Și mai ales dacă păstrăm trendul ascendent al selecției și seriozității!

Pentru asta trebuie să începem de acum să țesem poveștile, istoria, să creem proprii noștri Rauw Sabloni, Koopmani, Jansseni, să începem creearea unui brand de țară, pentru ca în final să putem pune noi muzica, măcar în Europa. Mă credeți nebun? Poate că și sunt, însă fiind implicat în mișcarea internațională, văd ce avem noi și văd ce au alții. Văd lipsa ambalajului care să ne prezinte cu adevărat cine suntem!

Sorin Zamfir e doar un pas, un exemplu că se poate. Cu oameni ca și Florea Sorin trebuie să ne mândrim, nu să așteptăm să clacheze și după aia să zicem bucuroși: „Ți-am zis eu?”

Avem oameni cu potențial uriaș, gen Cosmin Olteanu, un om care a făcut un pas în spate, sătul să fie înjurat pe net de tot felul de impotenți, deși aportul său la situația de azi este uriaș. Am să scriu într-o zi și despre asta.

Avem oameni cu potențial uman uriaș în absolut toate județele. Se poate!!! Acum e demonstrat. Depinde doar de noi dacă dorim în continuare firimituri sau visăm să stăm în capul mesei și să comandăm muzica!

Marius Tunduc

Adaugat pe 23 Jan 2013 de |  | 11,885 views

29 pareri la articolul “Se poate, sigur că se poate! Depinde doar de noi!”


  1. HABACI CALIN says:

    Domnule Tunduc Marius,cred ca ti-ai gresit vocatia,trebuia sa te faci narator.
    E mult adevar in ce ai publicat,si tot mult adevar este,ca romanul e greu de educat.
    Spun ca,nici eu nu am crezut ca voi vinde 2 pui cu aproape 2000 de euro,pe licitatii,si acuma cred ca putem mai mult,avem nevoie de,corectitudine,transparenta,rezultate pe plan european,investiti in porumbei de calitare,concurenta acerba,selectie dura,incredere,ambitie,respect.
    Tot in acelasi timp avem nevoie de oameni hotariti,ambitiosi,cu coloana vertebrala,cu caracter,care sa ne reprezinte in lume,sa prezinte interesul romanilor ca,columbofili si sper cu renume international.
    Domnul Cosmin Olteanu,am avut onoarea sa-i string mana cu respect acestui om mare,columbofil,si caracter,la expo Tg Mures.
    Acest om a adus un mare aport in sportul columbofil romanesc,investitii majore in porumbei de mare calitate,demonstrind acest lucru in rezultate dansului,cit si rezultatele altor crescatori cu porumbei primiti de la Domnul Cosmin.
    Domnul Florea Sorin,prin investitile dansului,va creste calitate porumbeilor din tara noastra,iar el ca si investitor va fi vazut bine in intreaga lume.
    Sper ca pe viitor sa mai apara si alti oameni cu potential ca si domnul Florea,iar valoarea porumbeilor in romania va creste garantat.
    Avem nevoie de o mai mare promovare internationala,conducerea fcpr-ului trebuie sa lucreze mai mult la acest domeniu.
    Avem nevoie de concursuri cu zeci-mii porumbei, sute-mii crescatori,sa cautam concurenta,sa facem rezultate,sa intram pe piata internationala.
    Nu cred ca cineva care are rezultate nationale bune si a facut investiti mari in porumbei nu vrea sa vinda porumbei pe bani multi.
    Toti vrem acest lucru,chiar daca uni recunosc iar alti nu.
    Mai se pare corect ca un camp nat sa se vinda de la 10.000 euro in sus,doar cine a ajuns acolo sus stie cit de greu a facut acel camp,cit a investit in porumbei,cit timp a alocat porumbeilor,cit si-a dedicat viata acelor porumbei,ca sa faca un camp nat.
    Cine nu respecta campioni nationali nu au caracter.
    Daca intram pe piata internationala,vedem ca se poate,uitati primul pas facut de columbodromul fci arad,un pui as sa vindut cu 3.500 euro{ma bucur pt prietenul Sorin Zamfir,trebuie sa dai sticla de vin}
    Hai sa punem toti umarul,sa construim din tara noastra,o noua belgia sau olanda.
    Sa lepadam scursurile,sa punem oameni capabili in functii,sa ai sustinem,si sa ne promovam.

  2. Constantean says:

    Columbofilia Romana este pe maini bune si se indreapta in directia care trebuie, cu rabdare perseverenta intelegere si mai multi oameni ca Dvs domnilor, vom ajunge sus.

  3. Adi says:

    Foarte bine scris Marius, un pic prea ,,delicate” referirire la unele dintre comentariile d-lui Dinu, in special cele despre perioada comunista.
    Felicitari D-lui Florea pentru achizitii. Imi pare nespus de rau pentru dl Cazacu Alexandru (incidentul cu crescatoria arsa). Dl Cazacu este unul dintre cei care ridicau ,,probleme mari” competitionale concurentilor.
    Dl Florea sper sa joace cu tot Bucurestiul, nu cu gruparea de nord.
    Abia astep o confruntare cu maestrul Petrica Cocos, Grigore Iosif, Lazarica Florin, Gyani Antonescu, Cazacu Alexandru.
    Cred ca Dl Florea nu poate sa castige absolut tot, o sa castige multe dar pasiunea si priceperea oammenilor enumerati mai sus pot invinge zecile de mii de euro.
    Si eu simt potentialul enorm al columbofiliei romane.
    Va urez succes tuturor!

  4. I Walk Alone says:

    da domnule Tunduc,un mare like pentru acest articol!

    daca veti si face ceea ce ati scris in randurile de mai sus cu siguranta vom ajunge undeva sus,dar toate trebuie facute cu transparenta,cu oameni capabili,lipsiti de interese….!!!

    altfel nu se poate!!

    I Walk Alone

  5. Adi says:

    Acum am citit articolul despre Columbodromul de la Arad
    publicat pe siteul columbodromului Balcanik. Special NU am scris FAIR-PLAY.
    Nu o sa inteleg niciodata (nici macar cand e vorba despre bani) cum cineva poate sa propage atata rautate.
    Domnilor, decenta, echilibrul, bunele intentii te pot innobila.

  6. stelian says:

    Sincere felicitari pentru subiect si toate comenturile de bun simt ce au avut loc pana acum.Asta este trendul care trebuie urmat si nu “improscarea cu noroi”.
    Bafta in continuare.

  7. nelu says:

    Felicitari pentru subiect,dar este prea multa rautate.La zona 2 au fost excluse Bistrita Nasaud si Maramures de la fonduri si maratoane de catre Alba si Cluj.

  8. Tabara Marian says:

    LIKE DOMNULE MARIUS TUNDUC!!

    Un articol complet cum sincer nu stiu daca am citit vreodata !
    Un articol de genul asta parca te indeamna intru totul la COLUMBOFILIE!
    GENUL ASTA DE ARTICOLE SI FELUL ACESTA DE GANDIRE TREBUIE PROMOVATA MAI DES.. PENTRU CA DE AICI TINERII SE VOR EDUCA SI VOR VENI CU O ALTA GANDIRE!

  9. achizitiile domnului florea says:

    O parte din achizitiile tandemului Florea Ion & Sorin , care au fost publicate pe internet, le puteti viziona aici:

    http://floreaion.sunphoto.ro

    O stire te tip senzational & exclusivitate:

    In toamna anului curent , in sezonul pui, tandemul Florea Ion & Sorin vor angaja la prima etapa cu puii din acest an , 2013, un numar de 1.000 de pui [ o mie de pui ], cred ca va fi unic in lumea columbofila acest numar de pui angajat de un tandem columbofil la o etapa si un record greu de egalat !!!

  10. adi tanase says:

    Felicitari pentru articol, Marius.
    De ce nu cautati mai repede formula “coabitarii” intre cele 3 uniuni existente FCPR,UCPR,FRSC ?
    De ce trebuie sa suferim noi columbofili de rand,pentru niste orgolii,sau incapatanari ?
    Ti-am scris aceste randuri,pentru ca stiu ca iti sta in putere sa faci ceva in acest sens,de altfel oriunde ne-am intanlit fata in fata am incercat sa abordez acest subiect cu tine.Suntem tineri si ne dorim un viitor columbofil cat mai de calitate.

    Cu respect Adi Tanase.

  11. MACOVSCHI MIHAIL says:

    Felicitari Marius Tunduc pentru tot ce faci in a promova acest nobil sport” COLUMBOFILIA”.Intradevar asa cum ai punctat in articol,COSMIN OLTEANU un mare columbofil cunoscut si in europa, a fost nevoit sa se retraga din com. dir.al F.C.P.R-ului deoarece multi din cei care au construit o alta federatie si au condus-o, au aruncat cu noroi si i-au facut in toate felurile FAMILIA. Astazi noi cei care n-am dormit nopti in sir din cauza lor,le-am dschis usa F.C.P.R-ului si i-am primit din nou [pe majoritatea] precum nu s-ar fi intamplat nimica timp de vreo 4 ani.Tu si inca catva dintre noi am ramas in continuare in disputele cu ei facandu-ne pe noi si famiile noastre in toate felurile.Astazi i-am asezat la masa de care pomenesti in articol” MASA BOGATILOR” si au inceput sa mai si comande. Rusine sa le fie!! Noi daca eram in locul lor am fi intrat in pamant de rusine.Ei nu pot face acest lucru pentru ca sunt nascuti pentru asa ceva,de a dezbina iar apoi de a se intoarce din nou printre noi precum nu s-ar fi intamplat nimica.La noi la BRASOV cine a tradat ,de tradare a avut parte.
    Felicitari SORIN ZAMFIR pentru marele succes obtinut pe meritul tau si al porumbelului,dar si datorita lui MARIUS care a luptat de unul singur de a aduce ROMANIA COLUMBOFILA pe aceste inale CULMI.
    In aceste momente cand F.C.P.R-ul cu bravi sai crescatori care au obtinut rezultate deosebite, reprezintand ROMANIA la OLIMPIADA de la NITRA, va doresc tuturor multa sanatate si fericire alaturi de famiile voastre si de cei dragi.

  12. filip adrian says:

    Super articolul ! un moment de inspiratie totala , care ma face sa sper , totusi , in desfasurarea acestui sport in conditii decente si corecte ! Nu uitati domnule Tunduc , pentru a se implini idealurile relatate mai sus , e nevoie de multe compromisuri . Este de datoria dumneavoastra ca ele sa ne afecteze cat mai putin pe noi , columbofilii ! ! !

  13. Maier Vasile-Cluj-Napoca says:

    Felicitari pentru articol.Sperante sunt,totul depinde de noi,si de cei ce conduc columbofilia.Mult succes si putere de munca.

  14. suceava says:

    d-le,marius vb de unirea celor 3 federatii.atata timp cat nici una dintre conducerile celor 3 federatii nu lasa nimic de la ei nu este posibila aceasta unire.nimeni nu vrea sa faca un pas inapoi,interesul este f mare,si dv o stiti.fara aceasta unire nimic din ce ati scris in acest articol nu o sa se intample.suntem dezbinati, ca si cum 3 cai ar trage la o caruta in trei parti.o sa ralizam ceva doar cand vom fi impreuna,pana atunci visam…

  15. ioan says:

    felicitari Marius,vezi:asta i diferenta intre tine si adversarii tai,tu ai noblete,tact,ai creier,pe cand ei,….au si ei ceva .ura,care o sa i macine incet,tine o tot asa,esti bun si ai facut multe pt asociatie,impreuna cu membrii conducerii.hai vant in pene,,

  16. Toma P 33 says:

    Dinule Nea Gheorge tractoristul care incepe ziua cu tuica apoi continua cu bere si incheie cu vin rosu are dreptul sa spuna parerea pentru ca au trecut peste 20 de ani de la comunism. Tu dovedesti ca esti si mai comunist pentru ca doresti sa le bagi pumnu in gura !
    Oamenii vorbesc pentru ca asa sunt oamenii sau poate te cunosc sau poate ca stiu ce ai facut in trecut unde ai fost implicat si au vazut roadele.
    De ce ai tu impresia daca cunosti porumbei renumiti din Europa esti cu ceva peste acei tractoristi ?
    Daca printre acei tractoristi sunt multi care prin rezultate sunt peste tine ? Daca sunt lamuriti de abilitatile tale columbofile ?
    Anul trecut ai urlat in stanga si dreapta ca vi sa concurezi din 2012 in Campions League (fcpr) si ma rog, ce ai facut ? In afara ca ai luat loc 1 la primul concurs la 203 km Galati unde ai fost la celelalte 22 de etape ????
    Nu mai umilii tu persoane care spun ce cred pentru ca au tot dreptul sa spuna ce cred ca doar tu afirmi ca acesti tractoristi nu mai sunt in perioada comunista si sunt la ani distanta de acea perioada. Sau trebuie sa fie de o anume clasa sociala sa poata spene ce considera ? In primul rand tu nu esti o garantie si deasta sunt multi care nu cred in laudele tale, demonstreaza si inchidele gura. Numai ca este o vorba ,,gura oamenilor nu o poti inchide niciodata,, si posibil ca nici tu nu ai dat un motiv incat tractoristii sa te creada.
    De ce intentionat faci afirmatii eronate ????
    ,,Tin minte anii 2004-2005 in care tandemul,, … atunci tine minte asta acolo in acel loc pina in anul 2011 erau aproape dublu numarul de columbofili si la un concurs erau aproape 80 de columbofili care nu au clasat nici un porumbel !!!! Acest lucru fiind urmarit s-a impus din 2012 in fcpr ca fiecare participat la categoria 1 si 2 sa aiba minim un porumbel inregistrat pe ceas altfel crescatorul respectiv va fi scos din acel clasament. In urma acestei decizii numarul membrilor din 2012 au scazut drastic iar rezultatele unde faci referire au scazut si vor scadea mai departe.
    ,,Inca din primul an, Marcel Nicolaescu a ocupat locul 2 Nat FCPR Pui//… spune pina la capat ca acel pui era direct de la Olteanu Cosmin. Recunoaste ca respectiul joaca modest spre mediocru. Mai ti minte cata reclama ai facut acestui om si cate articole de lauda si mangaiere ai scris si atunci ????

  17. Toma P 33 says:

    Acum faci acelasi lucru il repeti asa cum deja suntem obisnuiti articole si faima despre Sorin de la Frankfurt. Dupa cine urmeaza ????
    ,,Au urmat investitiile masive ale Dr.Stanescu,,… si odata cu asta alte articole de periaj care pur si simplu nu mai erau necesare. Nu conteaza ca se investeste ai vazut cu ochii tai ca si acest tandem nu a avut un sezon atat de bun.
    Toti cei enumerati de catre tine au investit si acest lucru nu este contestat sau ca nu detin respectivii porumbei foarte valorosi !!!!!
    In 2012 un columbofil din Bucuresti a facut rezultate foarte bune cu o femela, mama acestei femele a fost cumparata cu 90 Ron, da da ai citit bine suma.
    Deci nu mai privii tractoristii de sus si lasa ca fiecare are dreptul la o opinie.
    Eu nu pot decat sa felicit pe toti columbofilii romani care investesc si le doresc rezultate din suflet .

  18. apx says:

    Dinu are un stil poate prea direct,daca il “coafa ” putin pe acel tractorist era mai ok?ei sunt,exista si ii consider utili.Problema e ca nu acestia sunt cei mai mari crcotasi,poate cei cu o camasa si cravata scumpa.
    Sincer si eu imi pun semne de intrebare,sunt curios ce iese,ce stie omul,ce crescatorie are,rezultate.
    Eu as fi procedat poate altfel,dar omul a reusit in multe in viata,deci are toate atuurile sa reuseasca.
    Sincer am auzit o chieste tare de la d-l Stan,din TM-“mana mea nu o dau pe ta niciodata”.
    Succes Florea,Dinu-bravo.

  19. nasul says:

    Nu e frumos ca dinu da in mod repetat in columbodromul din arad,si in conducerea fcpr,nu stiu ce motiv are sa se ia de columbodromul din arad ? dinu vrea doar el sa vinda porumbei din columbodroame ? sa ia doar el cascavalul ? dinule,iti place sa faci bani pe spinarea altuia.Vad ca politica ta este,cine nu e cu mine e dusmanul meu,toti sint hoti,eu sint cinstit.dupa cine nu fac bani,nu al las sa traiasca.
    Vino la arad sa vezi columbodromul,sa cunosti pe cret traian,om corect si cu caracter inainte sa vorbesti prosti.daca imi aduc aminte,si tu esti din partea aradului,frumos iti sta sa dai in consateni tai.

  20. tudurachijan says:

    Frumos ati scris frumos intradevar o sa se uneasca federatiile ,atunci cand ….. .
    Nu se vede ne imbatam cu apa rece vorbe frumoase si restu f.t.i cat cuprinde va respect nu sant carcotas dar vad ca, cum un judet are rezultatemai bune hap trebuie scos ca il avantajeaza zona ,ex: bistrita si maramuresul am inteles ca aceste doua judete au fost lasate pe dinafara la etapele de fond din vina unora care au pasari foarte bune dar nu pot clasa sin cauza ca au km mai putini .
    Vedeti sper sa nu fie adevarat ca dace este cred ca rezultatul va fi: se mai formeaza inca o asociatie care se va numi asociatia p..i API
    RESPECTE pana la urma este un hoby sau nu ? Sper ca asociatia se vrea sa se uneasca nu sa se distruga din cauza unora la care le este frica de concurenta care nu vreau sa se intareasca ci numai sa vanda pasari de valoare mare………care nu fac fata daca au km mai putini .
    Sper sa nu o luati in nume de rau dar cu cat sant mai multi crescatori cu atat este mai ieftin pt toti si nr de porumbeii este mai mare,punctajul mai bun,sansele mai mari, nu cred ca 50 km plus minus face diferenta oricum se face clasament separat pe zone .
    Sper sa fie un semnal de alarma pt conducere cu stima doua judete

  21. tudurachijan says:

    Se poate, sigur că se poate! Depinde doar de noi!

  22. marius tunduc says:

    Bogdan rolul acestui articol nu e sa ne dam cu parerea despre dl Dinu Mihai. Comentariile rautacioase trimiteti-le pe adresa lui de mail .

  23. vasile says:

    penntru domnul TOMA P 33.. sa fim putin mai la prezent domnule toma ,ceea cea facut domnul florea sorin este unic la noi in tara, este ceva foarte benefic pentru noi toti si asta trebuie sa recunoastem ,iar referitor la cele afirmate despre numarul mare de pui ssi porumbei care o sal concureze domnu sorin o sa dea roade foaret repede va garantez eu,,, daca ar fii manutele mele acolo la acei porumbei va garantez ca o sa zdrobesc gurile rele ,, cu rezultate binenteles . VA MULTUMESC

  24. Adi says:

    Foarte bine scris articolul Marius.

    Nu ma pot abtine sa comentez.

    1) in primul rand TOTI avem dreptul la o opinie. E un DREPT. Dl Dinu Mihai si tractoristii au dreptul la opinie. Poate e singurul lucru castigat la revolutie.

    2) Placerea conversatiei impune libertatea de exprimare

    3) Felicitari tuturor INVESTITORILOR din columbofilie, ridica imaginea Romaniei cu siguranta.
    Dl Dinu lasati-ma pe mine in schimb sa il apreciez mai mult din punct de vedere columbofil-hobby pe CRESCATORUL care cultiva 20 de zburatori si mai are si rezultate ( a se vedea Preda Gheorghe.

    4) In general lucrurile Nu sunt albe sau negre, de cele mai multe ori au nuante. Mi se pare pripit sa facem referiri categorice, de multe ori ne descalifica.

    5) Cred ca columbofilia NU este o arta, este un HOBBY, mi-ar place sa ramana asa.

    6) Inteleg sa avem afinitati fata de anumite persoane, mancare, obiecte, e o insusire de baza a tuturor animalelor.

    Nu in ultimul rand mi-ar place sa il vad pe Mihai Dinu cerandu-si scuze in fata tractoristilor, pe marii investitori castigand ABSOLUT TOT si federatiile unite intr-una singura, mare si puternica.

  25. marian popa says:

    Frumos articol,…dar va citez..,,si mai ales daca pastram trendul ascendent al selectarii,,.
    Selectia nu are nici o legatura cu ,,straduta,,…sant buzoian si va da-ti seama la ce ma refer.
    Felicitari celor care aduc super material genetic in romania.

  26. nelu says:

    Sigur ca se poate,domnule Tunduc.Si chiar se pot scoate si cele mai bune 2 judete din zona 2,de la fonduri:Bistrita si Maramures.Protocoalele au fost semnate degeaba.

  27. Marius Cluj says:

    in zona 2 ar trebui sa se zboare ca si in 2012 sa fie nr mare de porumbei, asa se face concurenta, cei mai buni castiga… chiar daca la unii nu le place sa piarda…

  28. Loti says:

    reiese ca nu prea il simpatizeza multi pe Dinu Mihai.

Spune-ti parerea

*