voiajori

Am primit ieri pe adresa de mail a siteului un mesaj de la dl. Trinc Ciprian – Loc 1 Berlin Pui 2013 in care povesteste despre patania avuta recent cu un braconier celebru din judetul Bihor. Iata ceea ce a scris domnul Trinc:

„ SAPTAMANA TRECUTA AM PRIMIT UN TELEFON DE LA CEL MAI MARE BRACONIER DE PORUMBEI DIN BIHOR BIBORTAN CUM CA SORA LOCULUI 1 BERLIN PUI 1002352.2013 ESTE LA SALONTA CU ARIPA RUPTA  .M-AM BUCURAT SI INTRISTAT IN ACELASI  TIMP,MAI AVEA 30 KM PANA ACASA SI DACA NU ERA PRINSA PUTEA FI LOCUL 2 BERLIN ,ERA FRUMOS DOI FRATI DE CUIB PE PODIUM .ACUM SPER SA GASESC INTELEGERE SUFICIENTA PENTRU A PUTEA RECUPERA PORUMBELUL.ASTAZI AM AVUT SURPRIZA PLACUTA SA GASESC IN VOLIERA O ALTA RUDA A LOR  SOSITA DE LA BERLIN 1002341.2013  O FAMILIE DE PORUMBEI CU VOINTA DE FIER!

Tot de curand, dupa terminarea licitatiei in care eu am scos cativa pui la vanzare, am primit un telefon de la un domn din judetul Arad care imi zicea ca are in crescatorie o femela de la mine prinsa de un braconier din zona dansului. Ceea ce m-a uimit si suparat oarecum era faptul ca stia toate clasarile obtinute de acest porumbel si astfel l-a cumparat cu 25 lei. Era o femela pierduta la etapa de Berlin 2011. Omul amabil mi-a spus ca imi va inapoia femela inapoi dar am refuzat desi avusese in 2011 6 clasari din 7 angajari destul de bune.

Alte cazuri asemanatoare se intampla in fiecare weekend din pacate.

Cu cativa ani in urma, fosti colegi columbofili din judetul meu (BH) aveau o metoda interesanta de a cauta in piata de la Monor – Ungaria, porumbei romanesti cu clasari. Cineva priceput in domeniul informatic cauta la cerere toate seriile pe care le primea de la cel care cauta porumbeii romanesti prin piata. Cum gaseau un porumbel cu clasari multe il cumparau la sume de bani foarte mici (15-30 lei).

Se pare ca braconierii  stau toata ziua pe internet si cauta tot ce captureaza…..desi acum e foarte simplu sa gasesti rezultatele unui porumbel………

Pe porumbei.ro, nu demult, a fost postat un material in care cineva semnala ca un Oradean avea anunt pe mercador.ro in care spunea ca are porumbei pripasiti cu clasari de vanzare 15 lei/clasare :)))  (click aici pentru a vedea postarea de pe porumbei.ro)

Oare cum am putea scapa de braconierii de porumbei?

Ar fi de folos oare ca doar membrii FCPR sa aibe acces la clasamentele si centralizarile de pe fcpr.ro? Sau mai mult am avea de pierdut?

admin1


Adaugat pe 16 Oct 2013 de |  | 18,679 views

25 pareri la articolul “Braconierii de porumbei….conectati non-stop la internet?”


  1. Florin M says:

    Urat din partea celor care fac de ras imaginea columbofiliei romanesti prin aceste apucaturi ca sa le zic asa. Ar fi o ideie interesanta sa putem intra pe fcpr doar cu o parola sau ceva de genul

  2. andrei says:

    hai sa fim seriosi ca sunt si columbofili mincinosi nu numai braconieri ….. eu de exemplu dupa ce sa pripasit la mn o femela am vb cu proprietarul si o zis sa fac cumva si sa i-o trimit ca o sa imi trm puii , si nu mai stiu cate cele …. dupa ce i-am trm femela care avea cv clasari suportand tot eu drumul pana la dansul am vb cu el cand a juns in posesia femelei si o zis ca imi trm puii si nici in zi ca astazi nu o mai dat nici un semn de viata si nu ii un columbofil incepator ca ii unul chiar foarte bun asa ca dc va tot plangeti de braconieri ? :)))

  3. florin says:

    pt. andrei nu fi dezamgit , vino la expo nationala si iti fac eu un pui cadou .

  4. cristian i. says:

    PORUMBEII BUNI RAR SE FAC DIN CADOURI.NIMENI NU ITI DA CADOU CEVA EXRAORDINAR…PORUMBEII BUNI COSTA

  5. iosif s says:

    Eu am avut parte de porumbei mai buni din cadouri si mai slabi cumparati cu bani frumosi. A fost o perioada cand eliberam porumbeii pripisiti cu biletele dar nu are rost. Am primit telefon cum ca porumbelul a ajuns acasa dar a murit si ca poate eu sunt vinovat, apoi au fost si columbofili care mi-au promis pui dar….. eveniment haios a fost cand a plecat porumbelul de la mine cu biletel si am fost sunat ca am un porumbel pripisit de fapt pripisitul a mai pripisit. Acum cred ca e mai bine sa scriu pe biletel doar unde a poposit porumbelul. braconieri…. un porumbel care se da batut adica intra in alta crescatorie nu cred sa faci ceva din el. Dar daca vorbim despre acei oameni care pun plase pe camp sau stiu eu ce mai metode au de a prinde porumbei aceia chiar sunt braconieri

  6. andrei says:

    nu ii ca astepti cv puii buni primiti cadou ii vb de bun simt ca nu eu i-am zis dansului ca in schimbul porumbelului imi trebuie puii el s-a oferit ….. si te deranjeaza ca esti si mintit pe deasupra ca am un mascul care a pripasit la mn si dupa ce o stat 2 zile am pus bilet pe el si i-am dat drumul si a ajuns la stapan dupa care dupa o sapt l-o angajat la regensburg si o vn tot la mn inapoi si l-am sunat iar pe dansul si o zis sa il tin la matca ca ii din porumbeii fff buni … asta da gest ca putea sa zica sa il speriu ca poate mergea inapoi la dansul si sa ii rupa gatu sau sa il vanda dar daca o vz ca ii place sa stea la mn s-a gandit si la binele porumbelului ….. @cristian i .

  7. andrei says:

    si am eliberat si cu nr de telefon destui si nici macar nu au bun simt sa te sune macar sa iti zica ca au ajuns macar ca din moment ce il eliberezi nu astepti nmk in schimb 😛

  8. mihai says:

    In 2011 am propus si eu ceva asemanator http://www.columbofil.net/stiri/?p=5348
    Sper sa se faca ceva…….

  9. florin says:

    ce l mai bine ar fi ca in clasament sa nu apara seria intreaga a porumbelului si doar ultimele 3 cifre si atunci nu ar mai avea rabdare branconieri sa astepte catalogul national , si casa nu aibe acces oricine la Catalogul National Online accesul sa se faca cu username si parola sa fie CNP 😀 cu siguranta nu il va da nimeni .

  10. simi says:

    peste tot se intampla la fel si la mine in zona unde stau io se pierd foarte multi porumbe cel mai interesant ie ca ii pui bilete la porumbel si cand ajunje la casuta lui devii surprins sa afli ca cel cui ii apartine porumbelul te injura ca si la usa cortulul cum am pati de multe ori ce sfat miati da pe viitor sa ii eliberez pe cei care intra la mine sa sa ii tai pur si simplu sa nu mai fiu injurat

  11. j.costi80 says:

    Felicitari florin com.9 cea mai buna ideie.

  12. zoli says:

    Si eu am eliberat f. multi porumbei cu bilet, si numai o singura data am fost sunat. Eu cred ca din cauza ca 99% din porumbeii astfel eliberati nu ajung la casa lor, ci se pripasesc in continuare, anul asta multi din ce am eliberat, nici nu au vrut sa plece. Din aceasta cauza eu nu-i inteleg pe astia care tin porumbeii pripasiti, mai ales pe aia care concureaza, chiar cred ca o sa faca performanta cu ei?

  13. vlad cj says:

    unu deasta trebuie prins si rupt capu

  14. Carabus Marius says:

    Dupa parerea mea cei din conducerea FCPR, FRSC si UCP ar trebui sa propuna guvernului sa dea o lege prin care cine detine un porumbel care nu este al lui, iar stapanul il reclama, sa fie pedepsit conform legii exact ca orice hot sau braconier. Proprietarul sa poata denunta HOTUL pe baza talonului. In Spania daca un columbofil suna la politie si spune ca cineva are porumbelul lui, politia se deplaseaza acolo si daca au dovezi (talonul), atunci intervin si Hotul este amendat. De ce la noi nu se poate face asa ceva?

  15. adi says:

    De ce tot vb. atat? Este specificat clar in RNS ca daca nu ai talon pe porumbelul pe care il detii poti fia sanctionat cu excluderea din asociatie? Dar din pacate nu s-a facut nici un control la membrii FCPR, eu fiind la FCPR, care sunt cunoscuti cu astfel de ocupatii. Ar trebui constituita o comisie la nivelul fiecarui asociatii, ca cea de disciplina si verificati acei membri, inopinat. Daca refuza controlul sa fie pedepsiti cu aceeasi sanctiune:excluderea. Asa nu ar mai avea nici braconierii neinscrisi cui sa vanda porumbeii prinsi.

  16. Andrei says:

    Cu toata stima si respectul din lume pentru toti columbofilii romani! Domnilor va inteleg nemultumirea fata de braconieri si nu vreau sa ii apar in vreun fel dar va intreb si eu ceva : Ce cauta porumbeii aia pe alte case sau voliere?
    Domnilor campionii sunt in voliera lor! Ce tot stam sa plangem porumbeii cu, caractere slabe? parerea mea este sa ne focalizam pe cei care au avut vointa sa ajunga acasa in timp util si sa claseze, numai asa putem ajunge in varful piramidei unde eu am ajuns si va spun ca este foarte frumos… Domnilor trebuie sa taiem in carne vie altfel batem pasul pe loc.

    Si acum pentru braconieri: porumbeii care se dau la prins sunt buni numai intr-o tigaie incinsa cu doua cepe taiate marunt aruncate peste ei.

  17. Andrei says:

    Sa ma anuntati si pe mine cand iese un columbofil campion national sau olimpic cu porumbei prinsi

  18. Andrei says:

    Andrei foarte frumos din partea ta ca eliberezi porumbeii care poposesc la tine, acelasi lucru il fac si eu, si nu odata mi-am gasit porumbei cu bilete de picior, dar acei porumbei nu mai au ce cauta in voliera mea, sunt porumbei fara vointa de a ajunge primii acasa, noi pe astia ii cautam nu?

  19. admin1 says:

    @ Andrei (16,17,18)
    Asi vrea sa iti dau 3 exemple de porumbei pe care i-am pierdut si la un moment dat s-au intors acasa.
    598401-08 pierdut in 2009 la etapa nr 2 de fond. Sosit iarna acasa (februarie 2010) este un zburator foarte bun. Pe deasupra un fiu de-al lui a reusit sa ocupe loc 1 judetean la etapa derby Jihlava 2013 cu un avans de 1 ora si 6 minute avans + 35 km peste porumbelul de pe locul 2.
    390153-08 pierdut la o etapa cu puii in 2008 si reintors acasa primavara urmatoare. Are in 2011,2012,2013 -24 clasari si loc 3 Judetean Demifond Maturi 2012. Anul acesta ar fi fost din nou pe podiumul judetean la demifond palmares 3 ani dar mi-am schimbat numele cu care concurez. Ar fi avut (pt mine are) 8 norme anul acesta.
    13065-10 reintors acasa dupa 2 ani (pierdut in 2011 la prima etapa de fond). A reusit in 2013 sa obtina loc 4 Halle 900 km dintr-un nr de +2700 porumbei. A incheiat si norma la maraton.
    Pentru mine aceste rezultate sunt satisfacatoare, la fel si pentru alti columbofili care nu aspira la titlul de campion national.
    Acesti 3 porumbei au fost prinsi si au reusit sa scape cumva.S-au intors acasa si nu i-am eliminat iar ei mi-au rasplatit increderea pe care le-am acordat-o cu rezultate foarte bune.

  20. florin says:

    multi porumbei care se pierd la zboruri stau cu stolurile de Gutani iar cand vine greu isi aduc aminte de casa , de unde poti sa iti dai tu seama daca a fost prins sa nu ( daca iti vine cu clema ) am un coleg de club aci in germania are 2 porumbei cu inele de Ro si i a zburat etapa de etapa si tot la el vine mentionez ca noi zburam spre Viena, sunt fel si fel de cazuri , pana la urma Branconieri sunt un rau necesar!!! adevaru e ca sunt si pasari bune care mai cedeaza cand e o catastrofa dar ce sa i faci asta i sportul.

  21. admin1 says:

    @ florin
    Intradevar, multi nu intra nicaieri dar:
    598401-08 mi-a venit cu penele din aripa dreapta pe jumatate crescute (au fost smulse)
    13065-10 avea cip in inel iar cand mi-a revenit acasa avea un cip verde pe piciorul stang.
    Ai dreptate, braconierii sunt un rau necesar dar cand te suna unu cu numar privat si iti cere recompensa sau pedigreeul si tot felul de detalii despre porumbel sau te ia la misto iti vine sa iti bagi …. in el de braconier :))))

  22. neagu says:

    SALUT.DACA ADEVARATII COLUMBOFILI NU AR CUMPARA PORUMBEI PRINSI CLASATI BRACONIERII NU AR AVEA CE FACE CU EI. VINOVATI SUNT CEI CE CUMPARA. AR TREBUI PEDEPSITI.

  23. GILL says:

    SAL DOMNULE TRINC SI HAI SA NU VB DE BRACONAJ PT CA TE NUMERI PRINTE EI CHIAR LA TINE IN VOLIERA MI A INTRAT O FEMELA IN 2010 DE LA O ETAPA DE MELK AI TINUT O DOUA SAPTAMANI I AI LUAT CIPUL AI SI PUS NR TAU DE TEL SI NORMAL CA NU AM MAI PUTUTO ZBURA PT CA NU AM MAI CIPUIT O SI CAND TE AM INTREBAT DE CIP AI SPUS CA TI L TREBUIA ASA CA, ACUM DACA AI LUAT SI TU UN BERLIN VII IN FATA CU CRITICI DE GENU VEZI DOAMNE CE CURAT ESTI SI CORECT ASA CA NU ESTI TU MAI BUN CA CEI PE CARE VREI SA AI SCOTI VINOVATI ,IN REST CE SA ZIC SUCCES,EU SANT UN CRESCATOR CU MICI REZULTATE DAR NU AS FI FACUT CEIA CE AI FACUT TU ASA CA,UITATE IN CURTEA TA INAINTE SA VREI SA IESI TU IN FATA CU ASTFEL DE ACUZATII,DECI SA STII CA NU E CORECT ATATA TIMP CAT PROCEDEZI SI TU LA FEL

  24. Cosmin Milos says:

    e bn sa nu mai aiba acces la clasamente ,,braconierii”doar membrii fcpr in cazul asta nu se mai implica asa mult in p[rinderea porumbilor de la x si y.

  25. trinc ciprian says:

    DOMNULE GILL MA CONFUNZI EU NU I-MI AMINTESC DESPRE LUCRURILE CARE LE POVESTESTI DAR SANT DISPUS SA DISCUTAM
    PORUMBEI PRIPASITI EU NU I-MI PERMIT SA CRESC VINO IN CURTEA MEA SI O SA TE CONVINGI.NU AM CRITICAT AM INCERCAT SA SPUS CA ACEST BERLIN FOARTE GREU PENTRU PUI NU A FOST PENTRU MINE CHIAR O CATASTROFA DIN MOMENT CE SI SORA LOC.1 ERA FOARTE APROAPE DE CASA,IAR IN MOMENTUL IN CARE AM SCRIS MAI AVEAM ACASA UN ALT PUI SOSIT DE LA BERLIN DIN ACEIASI FAMILIE.ASTAZI AM 3 PUI SOSITI DE LA ASA ZISA CATASTROFA.O FI O INTAMPLARE PENTRU UNI DAR PENTRU MINE E UN LUCRU CLAR ACEASTA FAMILIE DE PORUMBEI AU VOINTA DE FIER. DL GILL TE INVIT SA-I VEZI.