voiajori

Saptamana altfel, a debutat luni, 7 aprilie 2014 in toata tara. Pentru elevii claselor 1-8 din comuna Ciceu Giurgesti – Judetul Bistrita-Nasaud, prezentarea cresterii porumbeilor voiajori a fost un moment inedit si foarte interesant.

Reprezentantii Asociatiei Columbofile Bistrita- Nasaud – d-nii Ioan Burca si subsemnatul, au prezentat filmuletul pus la dispoztie de catre F.C.P.R., precum si o scurta introducere in lumea columbofila voiajorista, incepand cu originea porumbeilor voiajori, particularitati de crestere si explicarea modalitatii de imbarcare a porumbeilor, rolul ineleleor genealogice si a cipului.
Dupa terminarea expunerii au urmat o multitudine de intrebari, cele mai des adresate fiind cele legate de achizitionarea porumbeilor, hranirea lor sau orientarea .

Pentru a vedea pe viu cum se orienteaza, dl. Burca a eliberat un porumbel in curtea scolii; a fost o placere sa-i vezi pe cei prezenti, mai mari sau mai mici, fete sau baieti, cum fug prin curte urmarind cu capul ridicat cum porumbelul survoleaza zona, pana cand a luat directia spre casa. Au urmat intrebari de genul “in cat timp ajunge acasa?” , “ce mesaj ati trimis?”, etc…

Am facut promisiunea celor interesati, in cazul in care parintii le dau acceptul sa creasca porumbei, ca o sa primeasca gratuit, cate o pereche de pui din partea membrilor A.C.B-N. Asta dupa ce doamnele profesoare ne vor confirma ca au conditiile minime pentru gazduirea lor, asa cum li s-a explicat.

Al doilea popas, pe drumul de intoarcere, a fost la scoala din comuna Reteag, unde prezentarea s-a facut claselor I-IV. Un moment mult asteptat a fost cel in care au mangaiat porumbeii, au putut sa-i tina in mana, studiindu-le cu atentie inelele si cerand explicatii cu privire la cifrele de pe el.

De aceasta data, eliberarea porumbelului s-a dovedit a fi una extrem de reusita, porumbelul ramanand pe mana presedintelui pentru cateva zeci de secunde spre mirarea micutilor dar si a noastra. Dupa aceea si-a luat zborul, insotit de privirile micutiilor care faceau inconjorul cladirii urmarindu-l.

Cateva poze:

Vom reveni cu poze .

Consemneaza Vlad Hadarau

Adaugat pe 9 Apr 2014 de |  | 1,449 views

2 pareri la articolul “„Saptamana altfel”, in judetul Bistrita-Nasaud”


  1. Ciorba Silviu says:

    Felicitari domnu presedinte,domnu ing Utu ne mindrim cu voi, dupa cea-ti muncit ve-ti culege si roade in viitorul apropiat, ce invata copii acum nu uita niciodata, felicitari FCPR

  2. Cristi says:

    Felicitari!

Spune-ti parerea

*