voiajori

CAMPIONII BELGIEI LA GENERAL 2009

PESTE 750 CRESCATORI AU OCUPAT LOCURI 1 CU PORUMBEII VERSTRAETE

Raoul Verstraete a început aventura columbofilă în 1968,și deja după 5 ani,presa vremii numea crescatoria lui – Crescatoria Miracolelor. Performanțele sale de la 100 la 600 km, erau inimaginabile, iar odată cu trecerea anilor a excelat la absolut toate categroiile de distanță. Nimeni în Belgia până la el nu mai avusese rezultate la toate distanțele și astfel în scurt timp a devenit foarte celebru.

Fiul sau Xavier, duce mai departe tradiția învingatorilor de pe strada Groestraat, și în interviul de mai jos ne prezintă câteva dintre metodele care i-au adus succes aproape o jumătate de veac.

Ce porumbei stau la bza porumbeilor dvs?

La baza porumbeilor noștrii stă porumbelul Golden Bowl (minea de aur) numit astfel pentru că efectiv era un porumbel valoros ca și aurul pur. Tatăl meu nu știa foarte multe despre porumbei, însă chiar din al doilea an am avut porumbel în olimpiadă. Când ai porumbei buni nu trebuie să știi foarte multe.

Așadar de laînceput ați avut un succes remarcabil?

Da! Să vă spun ceva: laprimul concurs la care a participat tatăl meu a ocupat …locul 1. Totul ține de porumbei. Dacă ai porumbei buni restul e foarte simplu.

Cum va-ți menținut în Top 40 de ani?

Simplu. Am cumpărat și am reprodus mereu dinn porumbei de locul1. Când lucrezi cu campioni totul e extrem de simplu. Nu ne-am uitat la nume doar la rezultate. Azi avem referințe de la peste 750 de crescători care au ocupat locul 1 cu porumbei de la noi.

Care au fost porumbeii care și-au lăsat amprenta cea mai puternică asupra crescătoriei dvs?

Prima dată a fost Golden Bowl, apoi a urmat Elvis (1 As Național Germania), apoi Uno – cred că știți multe despre acest porumbel, apoi Panther, iar acum lucrăm cu linia lui Top Star. Linia lui Top Star e total diferită de restul. Pe tatăl lui (Cadillac) l-am luat la o liciație a unui crescător care și-a lichidat crescătoria. Am luat cel mai bun porumbel, Cadillac cu locul 1 de la 300 km și locul 1 pe club de la Barcelona. Acesta este tatăl lui Top Star, care a ocupat locul 1 la 850 km și locul 1 la 900km. Mama lui este Cathy, o femelă de la Chris  Heberecht. Am cumpărat de la el două femele și amândouă au reprodus excelent. Noi avem o relație foarte bună de 25 de ani și el are porumbei foarte buni de la noi. Top Star exte tatăl lui Xtra, care a ocupat locul 1 Național Cahors 750 km, din 5425 porumbei, și locul 14 Național Brive 681 km (1 provincial) din 14521 porumbei. Xtra este tatal locului 1 Belgia Pui Naționale 2011, pui care a ocupat și locul 1 la 580 km. Top Star a dat porumbei foarte buni cu toate femelele cu care a fost împerecheat.

Am văzut că participați cu porumbeii la toate categoriile de distanță? Cu aceiași porumbei?

Da zburăm porumbeii cu succes pe toate distanțele, și porumbeii nosștri se pretează la un astfel de joc. Dar totuși la cursele lungi suntem mai buni.

Ati devenit campionii Belgiei la general acum 2 ani, si cu porumbeii dvs zboara cu succes nume grele din Belgia cum ar fi Gaby Vandenabelle, Erik Limburg, Chris Heberecht, Etienne Meirlaen si multi altii. Totusi ati rama modesti in ciuda unor succese remarcabile.

Personal nu ne place reclama foarte multa. Eu sunt inginer la Volvo si imi place munca mea iar porumbeii sunt pura pasiune. Crescatorii enumerati de tine sunt prietenii nostri si ne bucuram, pentru fiecare succes al lor. Ei au avut succes cu porumbeii nostri si noi cu ale lor. Doar cooperand cu cei mai puni poti sa te mentii in top atatia ani.

Anul 2014 a adus doua locuri 1 Nationale cu doi nepoti din Top Star pentru Gaby Vandenabelle si pentru Erik Limbourg. Este Top Star reproducatorul nr 1 in Belgia in acest moment?

Asa este, cei doi crescatori au excelet cu porumbei din linia lui Top Star. Nu pot sa spun si nici nu imi place sa fac afirmatii hazardate, ca Top Star ar fi reproducatorul nr 1 al Belgiei la acest moment. Sigur este unul dintre cei mai buni, pentru ca rezultatele acestei linii au trecut deja de nepoti si stranepoti. Exista in Belgia si in toata lumea crescatori foarte multumiti de lini Top Star. Chiar si la voi in Romania, exista o fiica din Top Star la Marius Tunduc si am vazut produsii ei in Catalogul Herbots, ceea ce inseamna mare lucru.

Si la noi in crescatorie am luat anul acesta doua locuri 1 pe club cu nepoti din Top Star.

In plus pentru prietenul nostru Etienne Meirlaen, nepotii lui Top Star au zburat foarte foarte bine. 5 Nepoti din Top star dintre care 3 produsi de Yelena cu masculi diferiti i-au adus lui Etienne printre altele Locul 1 Montauban si Narbonne, dar 1 International Narbonne 2011.

Iar a Chris Heberecht nepotii lui Top Star au dat recitaluri frumoase la Barcelona.

La noi la reproductie avem in acest moment foarte multi fii si nepoti din Top Star. Este linia pe care cladim viitorul crescatoriei pentru urmatorii 10 ani. Atat el cat si Xtra, cat si altii ne dovedesc an de an calitatea unei linii exceptionale.

Ce sfaturi dati columbofililor in Romania?

Stiu ca aveti foarte multi tineri si asta este foarte bine. Sfatul meu este exact ce aplicam doi de atatia ani: reproduceti doar din campioni si porumbei de locul 1. Doar aceste linii au voie sa existe la reproductia dumneavoastra. Zburati la sange si selectati la maxim. Este singura cale spre succes!!!

Adaugat pe 4 Feb 2015 de |  | 3,202 views

Spune-ti parerea

*