voiajori

– prima inițiativă de acest gen la nivel internațional, realizată de către FNCPR

FEDERATIA NATIONALA A CRESCATORILOR DE PORUMBEI DIN ROMANIA (FNCPR), a semnat recent un protocol de colaborare cu INNOVATIVE AGRICULTURAL SERVICES din Marea Britanie, care are drept scop implementarea unui sistem de evaluare genetică la porumbeii călători.

Scopul proiectului este realizarea unui soft care prin analize complexe statistice și matematice a rezultatelor porumbeilor și rudelor acestora, să evidențieze care sunt exemplarele și familiile de porumbei care au cele mai bune aptitudini genetice de a fi buni reproducatori.

Este cunoscut faptul că acestă muncă de selecție și perfecționare a unei linii valoroase de porumbei a revenit în mod tradițional crescătorilor, care nu au beneficiat însă și de un support informațional adecvat, ei acționând pe baza flerului și multor ani de încercări și erori, unii beneficiind și de ceva noroc. Tehnica modernă permite astăzi la costuri accesibile prelucrarea unui volum mare de informații care să ajute foarte mult acest proces.

La alte specii de animale și păsări (vite, oi, porci, curci, găini, cai de curse, familii de albine) sunt puse în aplicare de mai mulți ani astfel de programe de evaluare a potențialului genetic de a transmite calitățile valoroase către generațiile următoare. La unele specii, având la bază informațiile obțiute pe baza evaluării genetice, s-au realizat progrese remarcabile în privința productivității, aspectului și a altor trăsături calitative.

Acest lucru nu a fost ușor pană în prezent, ca urmare a limitării puterii computerelor dar și costurilor implicate, iar pentru porumbei nu a existat un interes financiar semnificativ, care să justifice costurile dezvoltării unui astfel de sistem.

Aceaste limitări tind să se dispară în prezent și prin această inițiativă unică la nivel internațional FCPR dorește să pună la dispoziția crescătorii un instrument mai eficient de a selecta porumbeii pentru matcă, bazat pe metode științifice, care folosit alături de experienţă şi fler va face mai predictibilă calea de urmat pentru a-şi consolida calităţile familiei de porumbei pe care o cresc

Valoarea porumbeilor reproducători va fi confirmată printr-un sistem unic, naţional, comparabil cu cel folosit la alte specii de păsări şi animale, aspect care cu siguranță nu va trece neobservat nici în rândul țărilor cu tradiție în acest sport.
Sperăm ca alături de dumneavoastră să dovedim calitatea compeției și a exemplarelor din țara noastră.

Presedinte
Marius Tunduc

Adaugat pe 16 Feb 2015 de |  | 2,442 views

9 pareri la articolul “Sistem de evaluare genetică la porumbeii călători”


  1. malancas says:

    Inteleg ca e ceva ce tine de tehnica de ultima generatie ,intreb si eu citeva lucruri ,bineinteles ca nu va fi publicat acest comentariu dar eu sint omul care spune lucrurilor pe nume nu ma numar printre cei care pe fata te lingusete iar pe la spate te murdareste cu tot noroiul din lume.1.A FOST FACUT UN STUDIU, UN SONDAJ PRINTRE CRESCATORI CINE ARE NEVOIE DE ACEST PROGRAM ,CARE ESTE MASA DE COLUMBOFILI CARORA LI SE ADRESEAZA ACESSTA METODA .2 CIT COSTA .3 DIN CE BANI VA FI PLATIT ACEST PROGRAM .4 CINE A CERUT ACEST SISTEM .5 CIND SI CINE LA VOTAT SA FIE IMPLICAT .6 CU CIT SE ESTIMEAZA CA VA CRESTE NIVELUL COLUMBOFILIEI DIN ROMANIA .7. DE CE ACESSTA FIRMA A FOST ALEASA SI NU SA FACUT O LICITATIE PUBLICA .8 DE CE NU A FOST PUS IN DEZBATERE PUBLICA ACEST PROIECT SA VEDEM CE PARERE ARE COLUMBOFILUL DE RIND .9 PREZENTATINE SCHEMA CARE SA NE LAMUREASCA PE NOI CEI DE RIND CUM SA AJUNS LA ACEASTA CONCLUZIE MA GINDESC CA AU FOST FACUTE NISTE SIMULARI CA A TREBUIT SA PORNESTI DE UNDEVA CA SA SE AJUNGA LA ACEST REZULTAT.10 IN CE TARA SA MAI IMPLEMENTAT ACEST PROGRAM .MULTUMESC.

  2. MARCUS SCHULZ says:

    si uite asa se mai evapora ceva leisori…din cotizatiile cetatenilor!

  3. unu says:

    Anader saining uay tu sifonaiting mani.

  4. PESCARU ALEXANDRU says:

    Nu da-ti banii pe prostii, mai bine orgamizati seminationalele si nationalele GRATIS ( avind in vedere si sumele existente pentru ACELE CATALOAGE care nu au mai aparut, si orcum deja nu ar mai avea nici un farmec)!!!

  5. lau cs says:

    poate ar fi bine sa se explice mai in detaliu in ce consta acest proiect; din cate am vazut in protocol este stipulat:
    ‘Colaborarea nu presupune plata vreunei remuneratii, pt. niciuna dintre parti’

  6. Marius Tunduc says:

    Proiectul amintit mai sus nu presupune costuri pentru Federatie. Este un sistem care poate se va dovedi revolutionar
    Intradevar pt columbofili ca si malancas pe care l-am vazut intro postare pe youtube unde invita pe nu stiu cine la nu stiu ce proiect nu cred ca are vre-o importanta pt ca ei nu zboara, nu au valori la reproductie, rezultate si lucruri de genul asta
    Hai sa ne aducem aminte de el
    https://www.youtube.com/watch?v=ytLeAoj8Bl8
    I-mi aduc aminte comentariile de la inceputul Programului National de Clasamente.
    Pescarule tu esti carcotas prin defintie, cred ca stii deja asta
    Catalogele sunt in lucru. din motive independente de mine s-a ajuns in aceasta perioada, insa eu cred ca vor avea farmec chiar daca ajung mai tarziu
    Din pacate pentru tine te pui la acelasi nivel cu personajul de mai sus

  7. Ion says:

    Cheltuie banii pe lucruri inutile ca sa mai spele ceva banuiti .Rusine

  8. unu says:

    D-le Tunduc, pe cand programul de clasamente imi va permite sa imi scot rezultatele porumbeilor, km clasati si alte tipuri de statistici din contul personal, atasat adresei de mail de pe care anunt sosirile? Acest tip de servicii imi va fi mult mai folositor.

  9. PESCARU ALEXANDRU says:

    Stiu ca nu tu esti vinovat, dar ca masuri ai luat ? Cred ca cea mai eficienta sanctiune era sa apara catalogul fara pozele respective.

Spune-ti parerea

*