voiajori

Cred ca fiecare dintre noi ne-am confruntat cu bolile aparute in crescatorie si de multe ori am constatat ca eficienta unor produse lasa de dorit.

Pentru ca ne apropiem de perioada problemelor la pui cred ca este de oportun sa discutam putin despre ceea ce trebuie facut pentru a prevenii Boala puilor si ce trebuie sa facem daca aceasta apare.

In primul rand imediat dupa intarcare puii trebuie vaccinati de paramixoviroza. Este de preferat sa folosim Lasotta picaturi la intarcare si dupa 2 – 3 saptamani sa folosim un vaccin injectabil. Atebtie de unde si ce vaccin folositi. Vaccinul trebuie pastrat la rece pana in momentul vaccinarii. Pentru Lasotta folositi doar 5 ml de diluant pentru diluarea vaccinului si nu tot flaconul de 20 ml. Puneti cate o picatura in ochi si nas si imuninatea se instaleaza in cateva ore.

Nu uitati ca vaccinul Lasotta ofera imunitate pentru aproximativ o luna insa e de preferat ca in maxim 21 de zile sa vaccinati porumbeii cu vaccin de Paramixo injectabiil cu imunizare de minim 6 luni. FOARTE IMPORTANT: in special la pui se face obligatoriu rapel (re-vaccinare la 3 saptamani) chiar daca pe prospectele unor vaccinuri nu se mentioneaza asta. Multi producatori nu trec necesitatea rapelului pentru ca multi crescatori au inceput sa caute vaccinurile fara rapel. Asa ceva NU EXISTA!!! Dupa prima vaccinare conform specialistilor imunizarea se instaleaza in procent de 75 – 80 %. Dupa a doua vaccinare avem un nivel de imunizare de 92 – 95 % iar dupa a treia (la pui sunt multi specialisti ce recomanda 3 vaccinari) se ajunge la 98% si chiar peste.

Revenind la boala puilor, aceasta este copusa dintr-un atac de Adenovirus care slabeste organismul si astfel se dezvolta puternic E Coli, care ajung sa blocheze tranzitul iintestinal si mancarea ramane blocata in gusa iar puii mor prin dezhidratare.

Cauzele aparitiei sunt multiple insa printre cele mai importamte sunt folosirea ne-controlata a antibioticelor la reproducatori, stresul, si conditiile proaste de crescatorie.

Avax este un vaccin dezvoltat tocmai impotriva acestei maladii. Rezultatele sunt confirmate de catre cei care l-au folosit si care se declara extrem de multumiti. Vaccinarea cu Avax in primela saptamani dupa intarcare a oferit o foarte buna imunizarea ca a facut ca maladia sa nu mai apara sau procentul mortalitatii sa fie extrem de redus.

Daca insa nu ati vaccinat si va apar primele semne ale Bolii puilor: diaree verzuie, consum exagerat de apa (datorat problemelor intestinale), vomitat, trebuie sa luati masuri urgente. De foarte mare ajutor sunt granulele Winput . Oferiti puilor granulele Winput simple fara alta mancare timp de 2 – 5 zile in cantitate de 10 grame per/porumbel. daca nu aveti la indemana Winput, atunci alegeti o hrana depurativa 10 grame /porumbel/zi, iar in apa puneti in ambele cazuri electroliti.

Daca in 2 zile nu apar semne de imbunatatire a situatiei va trebuii sa luati masura extrem de folosirea a unui antibiotic. Va recomandam cu incredere Nifuramicin. O combinatie de antibiotice cu spectru foarte lag cu efecte exceptionale atat pe tractul intestinal cat si pe cel respirator. Acesta se ofera in apa impreuna cu electrolitul sau direct pe furaj umectat cu Usnegano. Folositi insa antibioticele ca ultima solutie!!! Prima solutie oferita fiind mult mai buna pentru porumbei si intarind si sistemul imunitar.

Este important sa folositi o mancare usoara, gen dieta, sau chiar orz gol pentru a nu bloca tractul intestinal si sa urmariti porumbeii sa manace. Chiar daca mai putin dar nu trebuie sa aveti cazuri de pasari care refuza mancarea. Pentru acestia sfarsitul este aproape.

Odata cu venirea verii apare caldura si de foarte multe ori problemele respiratorii i-si fac de cap. Usturoiul taiat felii (5 caciulii la un litru de apa) combinat cu Avidress in apa de baut poate face minuni. Pavifac pe boabele umectate cu Hessechol sau Oregano Schaffet o data pe saptamana, Jungtierpulver si Entrobak, pot tine departe infectiile atat cele respiratorii cat si cele intestinale. Un sistem imunitar sanatos este cheia succesului!

Si totusi cateodata si mai ales datorita conditiilor din crescatorie apar simptomele bolilor respiratorii. Avimycin pe boabele umectate cu Atemfrei este un tratament naturist extrem de eficace. Dupa 2 – 3 zile de administrare porumbeii ar trebuii sa i-si revina si sa zboare foarte bine. Daca acest lucru nu se intampla inseamna ca problemele sunt foarte grave. Atunci Gambazin poate fi ajutorul potrivit. Tratati porumbeii minim 5 zile mai ales daca dupa 2 zile de tratament apar rezultate bune.

Una dintre cele mai frecvente boli la porumbei este Tricomonoza. De foarte multe ori aceasta se asociaza cu Coccidioza. Produse naturiste ca si avidress Plus in apa de baut sau Usnegano pot tine aceaste boli departe de crescatorie. Uneori insa (si in special in perioadele ploioase) aceste probleme nu mai pot fi controlate naturist. Gambakokzid RO este atunci un aliat de nadejde. Efectele acestui produs sunt imediate iar porumbeii revin la tonusul dinainte de boala.

Succesul unei crescatorii sta in managementul acesteia. Folosirea suplimentelor cu chibzuita este imperios necesara, iar observatia zilnica a porumbeilor obligatorie. Antibioticele si antiparazitarele trebuiesc folosite cu maxima precautie pentru ca acestea au si efecte adverse.

Succesul necesita munca, observatie, cunostinte si noroc. Dublate din nou cu multa munca. Succes!!!

Sursa: www.columbovet.ro

Adaugat pe 23 Jun 2015 de |  | 2,069 views

Spune-ti parerea

*