voiajori

Presedintele FNCPR, lanseaza o dezbatere publica pentru prima data in Romania cu privire la conditiile in care ar trebui sa nu lansam porumbeii la fond si maraton. Motivatia o constituie situatia ultimelor doua week-enduri care au generat pentru multi organizatori concursuri foarte proaste.

Credeti ca RNS ar trebui sa contina prevederi care sa anuleze lansarea pentru anumite conditii meteo nefavorabile in special la fond si maraton? Care credeti ca ar fi aceste conditii?

Credeti ca urmatoarele sunt distructive pentru porumbei?

– Vant din fata sau lateral fata cu peste 20 km/ora combinat cu temperatura de peste 35 grade in peste 50% din traseu – lansare interzisa la fond si maraton

– Vant din fata sau lateral fata cu peste 35 km/ora lansare interzisa la fond si marathon

– Coduri portocalii si rosii pe minim 30% din traseu lansare interzisa la fond si marathon

– Plafon de nori jos fara sa se vada soarele – lansare interzisa la fond si maraton

– Plafon de nori cu vizibilitatea de pana in 30% cu vant din fata (indiferent de viteza) lansare interzisa la fond si maraton

– Ploaie la locul de lansare sau pe minim 40% din traseu – lansare interzisa la fond si maraton.

Mailul acesta a fost trimis urmatoarelor site-uri: fcpr.ro, columbofil.net. porumbel.net, porumbei.ro, columbofil.com si va fi publicat si pe facebook.

Administratorii acestor site-uri daca hotarasc sa publice aceasta dezbatere sunt rugati sa o si modereze iar la final sa transmita presedintelui FNCPR concluziile dezbaterii.

Va multumim pentru implicarea dvs !

Marius Tunduc
Presedinte FNCPR

Adaugat pe 24 Jun 2015 de |  | 1,817 views

7 pareri la articolul “FNCPR LANSEAZA O DEZBATERE PUBLICA CU PRIVIRE LA CONDITIILE DE LANSARE.”


  1. florin says:

    Propun ca Iulian Pavel sa fie platit de catre federatie pentru a se ocupa de toate lansarile la etapele de maraton.
    Se pare ca este cel mai in masura pentru asa ceva. Bineinteles sa se ocupe cu colaborarea orgaizatorilor.
    Daca este si el deacord, desigur.
    Unii organizatori nu au rezultate si li se rupe daca anulezi etapa iar tehnicii si presedintii ce pot sa faca daca transportaturul lanseaza?
    P.S. Nu sunt deacord cu lansari intarziate. Marea majoritate (peste 80%) au avut un deznodamant nefericit.

  2. Dragomir says:

    Propun sa nu se lanseze cand bate vant puternic din fata si lateral (peste 25-30 km/ora) si cand sunt peste 35 grade celsius la umbra doar pentru etapele de maraton.
    Propun sa nu se lanseze cand este ceata, ploaie la sosire sau peste 50% din traseu atat pentru fond cat si pentru maraton.

  3. florentin says:

    Consider ca vantul din fata pana in 30 km/ ora si canicula nu sunt asa de periculoase precum ploaia, ceata si conditiile de transport si ingrijire. Aceste aspecte ar trebui luate in calcul. Intradevar, cand este canicula si vant din fata nu vin porumbeii la toti copiii sau braconieri. Vin doar porumbeii puternici si bine ingrijiti.
    Lasati maratonul sa aibe farmecul lui (canicula si vant din fata) iar cand sunt sanse de ploaie peste 30% din traseu sau ceata sa se amane lansarea pentru ziua urmatoare daca permite timpul.

  4. Ion says:

    Sa nu se lanseze cand e vant din spate si vin cu viteze de 1400 m pe min,ca nu se poate numi maraton.

  5. emy says:

    in foarte multe cazuri transportatorii i-au decizii asupra lansarii

  6. Cristian Tartaleanu says:

    Buna ziua! Sper sa se si vada comnentul meu… Toate conditiile enumarate mai sus, trebuie dezbatute fiecare in parte! Problema multor columbofili din Dolj si Olt, este ca datorita amenintarii cu plecarea catre UCPR a colegilor nostri din Arges, s-a grabit lansarea porumbeilor sambata 20.06 din localitatea Tomakivka (maraton). Nu stiu pentru Arges cum s-au strans porumbeii, dar in Olt si Dolj a fost dezastru…sambata au fost furtuni iar duminica ploi in toata tara!!!!! Oricine poate sa vada asta, oricine…in afara de organizatori! Am fost presedinte la un club timp de 3-4 ani…am dispus zeci de lansari de demifond, fond si maraton dar niciuna pe ploaie. Interesele financiare au depasit in prezent orice limita de fair-play. Au plecat la Tomakivka 10 masini, banii s-au dat catre organizatori, in conditiile date la maratonul urmator nu cred ca vor mai merge 3 masini!!!! La fondul 2, masina in care erau imbarcati o parte din porumbeii din Olt, s-a rasturnat, se pare (un pivot rupt) nu am primit nici un sms macar, sa stim ce s-a intamplat, doar ne-am trezit cu porumbeii acasa, ce sa mai vorbim despre scuze din partea organizatorilor, au murit atunci porumbei, alti au venit acasa loviti, cu pene rupte…altii nu s-au mai intors deloc….si ORGANIZATORII nu au nimic de zis!!! Cu riscul de a primi o suspendare din partea clubului pentru acest comentariu, RUSINE ORGANIZATORILOR!!! in afara de a ne cere sa va votam si sa platim anticipat concursurile NU faceti nimic pentru noi!!! Oltul si Doljul au numar suficient de porumbei pentru a-si organiza cel putin fondurile, ce cauta sa concureze Argesul cu noi? cand intre crescatori este distanta si de aproape 150 de km??? Asta vi se pare concurenta???? Sau ne rugam la Dumnezeu ca in fiecare weekend sa bata vantul fff tare din spate sa vina porumbeii cu 1600 m/min ca sa batem Argesul??? Florine, (Florin Gatejescu) am avut incredere in tine, dar ne-ai distrus toata munca de cativa ani, ai avut starea vremii in mana, chiar nu ai stiut ca va ploua? refuz sa cred ca nu!!! Ce sa mai zic de dl.Hristea, presedinte la Olt, nimic….in afara de a da telefoane in teritoriu sa grabeasca stransul banilor, in rest NIMIC..aaaa, a pierdut anul trecut dreptul de organizator de fond si maraton! Daca stie cineva ce a facut bun pentru Olt sa lase un coment mai jos…si eu imi cer scuze public… Stimati colegi columbofili din Olt si Dolj, ar trebui sa facem ceva pentru noi, pt.ca in ritmul asta pierdem aceasta frumoasa pasiune!!!! Cu respect, Cristian Tartaleanu P.S. Sper sa se publice acest coment!

  7. Sub semnatura Fam Lucaci la saitul porumbei.ro a fost comentat propunerea de mai sus in mod pertinent si foarte logic. Daca as avea permisiunea autorului as copia sa se vada si aici. In lipsa acordulu Dl. Lucaci postez aici linkuk http://www.porumbei.ro/conditii-de-lansare/#more-22702, este vorba de comentariul nr. 30.
    Sunt de acord cu cele scrise de Dl Lucaci mai ales ceea ce priveste urmarile in timp mai indelungat. Protejand porumbeii de vant si caldura vom ajunge la niste exemplare care poate ca vor veni bine pe timp favorabi, dar cu prima ocazie cu vreme nefavorabila (ceea ce nu se poate evita pe un traseu de peste 5oo km 1oo% niciodata) se vor pierde intr-un procent foarte ridicat.
    Columbofilia asa a fost si va fi atragator cum a fost in jurul anilor 195o-197o. Cu siguranta prin aceste reglementari (eliminarea efectului naturi) vor fi si mai multi nemultumiti si va scadea si mai mult popularitatea sportului columbofil.

Spune-ti parerea

*