voiajori

Porumbeii lui Meirlaen au tot ce trebuie pentru a excela în concursuri, lucru dovedit încă o dată şi în sezonul 2014, când maestrul din Deurle a înregistrat o dublă victorie naţională de la Pau şi una provincială de la Agen. În plus, nu mai puţin de 3 porumbei ai săi au realizat o normă de top în campionatul naţional KBDB.

La numai doi ani după ce şi-a vândut lotul de porumbei maturi (atât zburători, cât şi reproducători), care au dominat într-o manieră impresionantă campionatul de fond şi maraton din Belgia între 2006 şi 2012, familia de porumbei a lui Etienne Meirlaen şi-a recâştigat locul în vârful ierarhiei concursurilor de fond şi maraton din Belgia, dând semnalul că Etienne a revenit în joc.
Printre porumbeii vânduţi atunci se numără aşii naţionali Asduiven, Cor şi Perpignan Lady, câştigătorii naţionali Monar şi Conar, şi porumbeii de clasă superioară Fenomeen, Montauban, Nestbrother Fenomeen, Kleine Fenomeen, Starlight şi Marseille. Ulterior, toţi aceşti campioni au devenit reproducători excelenţi, fiind totuşi vânduţi în cadrul acelei licitaţii cu păsări mature. Majoritatea crescătorilor nu ar mai putea remonta o astfel de pierdere calitativă. Acest lucru demonstrează încă o dată valoarea suşei create de Meirlaen, care a fost capabilă să revină în top după numai doi ani, rezultatul fiind 3 porumbei cu normă de top 10 încheiată la categorie şi locul 3 Nat. Fond Crescător KBDB 2014. Un sezon de pus în ramă, cu 9 locuri  1 la etape de fond şi maraton la nivel de club, 2 locuri 1 la nivel provincial şi un dublu loc 1 la Pau. Suntem îndreptăţiţi să afirmăm că 2014 a fost un sezon la fel de bun pentru Etienne ca cele din trecut. Doar cei mai buni campioni ai ţării pot fi capabili să obţină astfel de rezultate impresionante. Fiecare categorie îşi are campionii ei, iar Etienne este cu siguranţă unul dintre numele de referinţă ale categoriilor fond şi maraton şi în 2014:

Locurile 1 şi 2 Naţional Pau 2014

Locul 1 Provincial şi 3 Naţional Agen yearlingi 2014

Locul 3 Naţional Fond Crescător Maturi KBDB 2014

Locul 4 Naţional Fond Yearling KBDB 2014

Locul 6 Naţional Maraton Yearling KBDB 2014

Locul 9 Naţional Maraton Yearling KBDB 2014

Porumbei aşi, reproduşi din porumbei aşi

Încă de la debutul său din 2000, axat în întregime pe cursele de fond şi maraton, Etienne a reuşit să devină un jucător de top naţional şi internaţional. Iar acest lucru se află în strânsă legătură cu încrederea sa în valoarea propriei suşe. Ştie ce face şi ştie cum să creeze o linie de certă valoare: angajarea tuturor porumbeilor la concurs şi selectarea doar a celor mai puternici. Putem trage concluzia că porumbeii maestrului au fost şi vor fi în continuare zburaţi la sânge. În cursele desfăşurate în condiţii optime (vreme bună, viteze în jurul a 1200 m/m sau chiar mai puţin), Etienne îşi face calculele în avans: orice porumbel care nu va clasa în primii 10% va fi eliminat. La fel şi cei care nu se recuperează repede după concurs. Porumbeii care nu sunt capabili să îndeplinească aceste cerinţe sunt mutaţi într-o volieră separată, săptămâna următoare fiind eliminaţi. Cei care rămân trebuie să îndeplinească aceleaşi cerinţe în cursa următoare, rezultând astfel o selecţie dură, dar corectă. Până la sfârşitul sezonului, doar păsările cele mai capabile (mai puternice şi mai inteligente) vor rămâne în cadrul echipei.

Etienne cere mult de la porumbeii săi, în special de la echipa de femele. Această abordare i-a permis să obţină rezultate excelente şi să descopere o serie de femele de certă valoare, incluzând aici câţiva aşi naţionali. Printre ele se numără Marathon Lady, Perpignan Queen, Asduivin etc. Aceste femele au devenit mai apoi şi bune reproducătoare, unele chiar femele de bază.

Câştigătorii locului 1 la categorie în campionatul KBDB, câştigătorii de etape naţionale şi alţi campioni nu au fost vânduţi la licitaţie. Au rămas în lotul de matcă pentru a fi împerecheaţi între ei când a fost posibil. Au fost puşi la pereche aşii naţionali cu câştigătorii de etape naţionale pe baza unei legi nescrise a columbofiliei: campionii vor da naştere altor campioni.

Studiind pedigreele zburătorilor care au făcut parte din lotul 2014, vom observa că aceştia sunt strâns înrudiţi. La fel şi cele 3 exemplare cu normă de top 10 în campionatul naţional KBDB.

Femela de bază Yelena e în pole-position

Această excepţională reproducătoare a avut o influenţă covârşitoare la obţinerea familiei pe care Meirlaen o deţine în prezent, ea stând la baza celor 3 aşi menţionaţi mai sus. În plus, câştigătoarea la nivel provincial (şi locul 3 naţional) a etapei Agen-Bordeaux, Dochter Montali, este nepoată din Yelena. La fel şi Yelco (7 Nat. Montauban din 5,935 p. & 127 Nat. Tulle din 5,976 p.). Sângele Yelenei a jucat un rol decisiv în această crescătorie şi a dus la obţinerea unor rezultate de top în concursurile de fond şi maraton, chiar şi la nivel naţional. Cu siguranţă această linie va fi viitorul suşei Meirlaen. Ea îi va permite lui Etienne Meirlaen să concureze împotriva celor mai buni adversari în anii ce vor urma.

Sursa: pipa.be

Traducere: Andrei Oprea

Adaugat pe 10 Jan 2016 de |  | 1,394 views

Spune-ti parerea

*