voiajori

Steroizii anabolizanti s-au folosit in cresterea animalelor incepand cu anul 1950 prin administrare orala, injectii intramusculare, implanturi subcutanate cu resorbtie lenta etc.

In anul 1972, fiind medic veterinar de circumscriptie, la recomandarile si cazuistica Prof. Dr. Doc. Buruiana, in acele vremuri seful Catedrei de Biochimie la Facultatea de MedicinaVeterinara Bucuresti, am intrebuintat un anabolizant, in spetadietilstilbestrolul, pe un lot de tineret bovin proprietatea CAP Darmanesti – jud Suceava.
Produsul respectiv l-am implantat subcutanat in pliul pielii din zona laterala a gatului. Scopul experimentului era urmarirea cresterii in greutate a tineretului bovin. Nu am obtinut insa sporurile de greutate dorite intrucat alimentatia tineretului bovin la unitatea respectiva era totalmente deficitara.
Dupa cativa ani s-a interzis folosirea steroizilor anabolizanti la animale deoarece produceau manifestari nedorite, cum ar fi: tulburari nervoase, prolaps vaginal siuterin, calduri la femelele castrate. La pasari induceau prolapsul oviductului. Calitatea proteica a carnii era slaba, carnea retinand multa apa.
Ceeace ne alarmeaza pe noi astazi este faptul ca la porumbei, in fiecare an suntem confruntati cu incidenta crescuta a imbolnavirilor care necesita o terapie tot mai complexa, datorita cresterii rezistentei germenilor.
Complexele de creste a pasarilor folosesc diferite substante, de regula antibiotice, in doze eutrofice (slabe) cu scop profilactic.
In columbariile nostre, cred ca si la puii de porumbel in perioada maturizarii organismelor, este necesara intrebuintarea unei medicatii in doze eutrofice (slabe) pentru profilaxia diferitelor infectii. Anumiti corticosteroizi fiind recomandati ca adjuvanti in prevenire si tratament, in combinatii cu un antibiotic.
Sine qvanon se ridica intrebarea daca controlul anti-doping se face si la puii de porumbel participanti la concursurile de viteza, demifond, general, fond si chiar la maraton ???

Dr. Mircea BILIUS
Medic PrimarVeterinar
PresedinteOnorificAsociatiaColumbofilaSuceava

Adaugat pe 30 May 2016 de |  | 2,744 views

O parere la articolul “Corticosteroizii,substanteadjuvante in profilaxiainfectiilor la puii de porumbel”


  1. Andrei D says:

    Daca puii sunt ingrijiti corespunzator nu au nevoie de niciun tratament. Tratamentul inlatura efectul nu cauza si nu rezolvam mai nimic, mai rau facem pe termen lung.

Spune-ti parerea

*