voiajori

Un crescător care a câştigat aproape tot ce s-a putut câştiga în cadrul etapelor de maraton, capabil să treacă cu bine peste perioadele dificile din an şi ai cărui porumbei se descurcă foarte bine şi în alte crescătorii din întreaga lume este fără îndoială deţinătorul unei familii de porumbei de o calitate excepţională. În această categorie se înscrie şi tandemul format din Chris şi Jaap van der Velden.


Chris şi fiul său, Jaap, şi-au început cariera în cadrul etapelor de două zile în 1987 şi, la vremea respectivă, nici nu le-a trecut prin cap că vor deveni atât de cunoscuţi. Primele succese la vârf au apărut repede, în 1992, o perioadă foarte scurtă ţinând cont că vorbim despre concursuri de maraton. De atunci, nimic nu i-a mai putut opri în drumul lor spre victorii. Dovadă că, 21 de ani mai târziu, au în palmares o listă impresionantă de rezultate, pe care probabil nici o altă crescătorie din Olanda nu le va mai putea atinge. Succesul a continuat şi după moartea seniorului Chris, în 2010. Fiul său, Jaap, a decis să-şi continue cariera de columbofil sub acelaşi nume, cel al tandemului, pentru a onora memoria tatălui şi mentorului său. Până la urmă, sub acel nume şi-au dobândit faima naţională şi internaţională de maratonişti. Mai jos, găsiţi lista de premii a lui Chris şi Jaap van der Velden. Reţineţi că am enumerat aici doar titlurile cele mai importante, altminteri lista ar fi devenit prea lungă.

1st Crescător cu primii 5 nominalizaţi F.B.Z.’11 (a patra oară)
1st Crescător Internat. I.F.C.’10
1st Crescător cu primii 5 nominalizaţi Int. Barcelona ’06-’10 (Palmares 5 ani)
1st Bony SGR Cup’10 (Clubul de Fond Midden Limburg)
1st Crescător Femele I.F.C’10
1st Crescător F.B.Z.’10 (a treia oară)
1st Not nom. Internat. Long Distance District 5’10
1st Primus Inter Pares Int. Barcelona ’09
1st 5-nom. Int. Barcelona ’06-’09 (4 years)
1st Primus Inter Pares Int. Barcelona ’08
1st 5-nom. Int. Barcelona ’06-’08 (Palmares 3 ani)
1st 5-nom. Int. Barcelona ’06-’07 (Palmares 2 ani)
1st Championship of Straatsburg (6 nom. Barcelona)’07
1st Rege al Maratoanelor ’92 şi ‘06
1st 10-nom. Int. Fondclub ’04 and ’06
1st Kreutzer’s Int. Championship ’06
1st Emperor Championship Club der Azen’05 (pentru a treia oară)
1st Category 8 Nat. Fondspiegel ’02 şi ’05
1st Category 7 Z.L.U. Fondspiegel ’04
1st Champion N. & S. Holland’03
1st Rege al Maratoanelor Club der Azen’02
1st Maraton Olanda de Vest ’95 şi ’02
1st Not nom. F.B.Z.’01 şi ’00
1st Grand Prix Z.L.U.’00
1st General classification Z.L.U. Fondspiegel 1996-1998
1st Category 8 Z.L.U. Fondspiegel ’97 şi  ‘98
1st Emperor Championship Club der Azen’97
1st General Champion F.B.Z.’97
1st European Cup ’95

Trebuie să recunoaştem că avem în faţă o listă impresionantă. Aşa cum am spus, nu sunt mulţi crescători olandezi care se pot lăuda cu un palmares similar. Din punctul nostru de vedere, un astfel de palmares cu greu poate fi egalat, atât în Olanda, cât şi în alte ţări. Un rezultat remarcabil, obţinut cu un porumbel 50% Van der Velden, a fost obţinut de Robert Ben din Calais, Franţa. Porumbelul său, Super Ben, poate candida cu succes la titlul de cel mai bun porumbel de pe mapamond. Iată cele mai bune clasări ale acestui porumbel:

Locul 1 Naţional Barcelona
Locul 2 Naţional Barcelona
Locul 3 Naţional Barcelona
Locul 3 Naţional Perpignan
Locul 3 Naţional Perpignan
Locul 6 Naţional Perpignan
Iar la nivel internaţional, următoarele clasări:
Locul 5  Internaţional Barcelona
Locul 20 Internaţional Barcelona
Locul 44 Internaţional Barcelona
Locul 3 Internaţional Perpignan
Locul 21 Internaţional Perpignan

Şi crescătorii din afara graniţelor olandeze au avut mare succes cu porumbeii Van der Velden. Un exemplu recent îl constituie Herman Borgerlink, care a obţinut locul 1 Nat. St. Vincent în Sectorul 3 cu o femelă 50% Van der Velden. Mai mult, fraţii Helsdingen din Nijkerkerveen au obţinut la rândul lor un loc 1 Nat. Bordeaux Maturi cu porumbelul Het Fenomeen, şi el un produs 50% Van der Velden.

Succesul păsărilor Van der Velden se datorează în mare parte arborelui genealogic. Baza acestei colonii este dată de familia porumbelului Blauwe Stam, o combinaţie 75% Aarden x 25% Stichelbout. Această bază a fost infuzată cu succes în porumbei provenind de la B. Batenburg & Fii, Chr. Vanoppen, H. Wijnands & Fii, Van der Wegen, Robert Ben (descendenţi din Super Ben) şi Jan Ouwerkerk. Toate aceste linii au sânge nobil de maratonişti.

Ca să nu mai lungim vorba: liniile mai sus menţionate au dus la crearea suşei Van der Velden pe care o cunoaştem azi. Datorită acestei baze de o inestimabilă valoare, Chris şi Jaap au câştigat de-a lungul timpului numeroase premii de top: 39 de apariţii Teletext, Cupa Europeană şi locul 1 Nat. Barcelona. De două ori au reuşit să câştige titlul de Primus Inter Pares Internaţional Barcelona cu acelaşi porumbel. Mai mult, au adunat în palmares 7 victorii naţionale şi 5 medalii de argint. Deci vorbim despre o crescătorie cu un palmares fără precedent, obţinut nu doar în anii de debut, ci şi după trecerea la cele veşnice a seniorului Chris. Se pare că bătrânul s-a dovedit un mentor desăvârşit pentru fiul său, Jaap, care a reuşit să conducă de unul singur crescătoria moştenită, dobândind astfel faimă internaţională.

Orice e posibil cu păsări de calitate excepţională

Dacă vrei să reuşeşti ceva în columbofilie, ai nevoie de porumbei de calitate superioară. Chiar şi cei mai buni crescători nu pot obţine premii de top fără porumbei de valoare. Din fericire, Jaap este un crescător deosebit, cu porumbei pe măsură. Păsările din crescătoria lui sunt de o valoare inestimabilă şi, împreună cu tatăl său, a reuşit să le aducă ce pe cele mai înalte trepte ale podiumului. În compartimentul de matcă regăsim o colecţie de „NUMAI” 11 câştigători de locul1 naţional. Probabil vorbim despre una dintre cele mai bune crescătorii de maraton din lume, în special dacă punem la socoteală rezultatele obţinute şi de alţi crescători cu porumbei Van der Velden.

În continuare vă vom prezenta porumbeii care au făcut din suşa Van der Velden o suşă de reputaţie internaţională.

Maximus este o pasăre extraordinară. A fost locul 1 Internaţional Perpignan Palmares 4 ani şi Palmares 5 ani. Printre cele mai bune clasări se numără locul 8 Nat. Dax, locul 9 Nat. Perpignan, locul 11 Internaţional Perpignan şi locul 18 Internaţional Dax. Ca reproducător, deja a dat noi campioni în crescătoria lui Chris van der Velden.

Paulo a fost reprodus din cei mai buni porumbei ai lui Jaap. Este nepot din 3 câştigători naţionali, deci o reţetă a succesului. A fost doar o chestiune de timp până când aceşti 3 campioni au reprodus un descendent similar. Mai exact, Paulo a câştigat locul 1 Naţional Pau în 2011. Deja ocupase locul 19 Nat. Pau în 2009, doi ani mai târziu dovedindu-şi pe deplin talentul

Cuplul de reproducători De super Vanoppen şi Cheeta este o excelentă combinaţie. Super Vanoppen este fiu din celebrul Blauwe Vannoppen al lui H. Wijnands, tatăl a numeroşi zburători de top. Cel puţin 30 fii şi nepoţi din acest mascul au obţinut clasări în primii 100 la nivel naţional. Linia lui Blauwe Vannoppen a fost combinată cu Cheeta, un produs din cea mai bună line Van der Velden. Cuplul s-a dovedit o excelentă pereche de reproducţie, dând naştere mai multor zburători de clasă. Cheeta a fost locul 1 Nat. Barcelona în 2003, locul 32 Nat. Perpignan şi locul 84 Nat. Montauban. Asta înseamnă porumbei de excepţie.

Jaap van der Velden a continuat cu succes povestea pe care el şi tatăl său au început-o cu mulţi ani în urmă. Nu au avut niciodată un sezon slab. Au obţinut rezultate de top în fiecare an, atât în campionatul porumbeilor, cât şi în cel al crescătorilor. E un lucru extraordinar că şi alţi crescători au avut rezultate excelente datorită infuziei de porumbei Van der Velden. Iar acest lucru îl bucură foarte mult pe Jaap. E limpede, pe acest crescător îl aşteaptă un viitor strălucitor, atât în Olanda cât şi peste graniţe.

Sursa: pipa.be

Traducere: Andrei Oprea

Adaugat pe 8 Jan 2017 de |  | 5,224 views

Spune-ti parerea

*