voiajori

M-a sunat de curând, înainte de Expoziția Națională. S-a prezentat pe scurt: ”Mă cheamă Toma Valentin, sunt din Mizil Prahova, dar locuiesc de câțiva ani în Spania”. Apoi, au urmat surprizele.

Concurează porumbeii în România. Tatăl dumnealui (are 71 de ani) e cel care se ocupă zilnic de ei, respectând indicațiile telefonice. Porumbeii sunt concurați după metoda semivăduviei, toate femelele și toți masculii fiind angajați săptămânal la zbor. Nu există porumbei bolnavi – toți merg la zbor fără a se ține cont de sau a se analiza forma sportivă, starea de sănătate, poziția de cuib sau altceva.

L-am întrebat despre antrenamente – ”Antrenamente libere… și atât”. Neîncrezător, am insistat: ”dar antrenamente cu mașina?” Valentin, simpatic, oarecum contrariat: ”Corneliu, despre ce vorbim noi aici? Porumbeii mei nu sunt antrenați cu mașina. Deloc!”

Toamna, fiecărui porumbel i se alcătuiește un fel de CV, care e transmis în Spania pentru a fi analizat de către maestru. Pe baza acestor dosare, se alcătuiește planul de bătaie pentru sezonul reproductiv și competițional ce va urma.

”Domnule, eu nu mi-am ținut vreodată în mâini porumbeii cu care am concurat. Cu toate acestea cred că rezultatele vorbesc de la sine”

Mda, după încheierea convorbirii de azi, am căutat puțin prin Catalogul Național 2011. Întâi mă hotărâsem să fac o listă cu locurile Top 100 Național 2011. Apoi, am restrâns această listă la Top 20 (erau prea multe cele din Top 100). Citiți și vă minunați!

2 Nat. As Speed Tineret 2011

3 Nat. Demifond Crescător 2011

6 Nat. Demifond Palmares Crescător 2011

7 Nat. Demifond Palmares 3 Ani Crescător 2011

8 Nat. General Crescător 2011

13 Nat. Viteză Palmares 3 Ani Crescător 2011

13 Nat. General Palmares 3 Ani Crescător 2011

14 Nat. Viteză Palmares Crescător 2011

18 Nat. General Palmares 3 Ani Maturi

* Se poate să fi uitat vreunul

Sunt sigur că mulți dintre dvs. nu ați fi crezut că așa ceva este posibil. Eu unul sunt și acum, efectiv, siderat. De-abia aștept următoarea convorbire cu dl Valentin. Voi avea în față un pix și un caiet, voi întreba multe, și mai multe, pentru a vi le transcrie apoi aici, pe nerăsuflate.

Deoarece toată această listă impresionantă de rezultate a fost obținută doar prin intermediul convorbirilor telefonice Spania-Mizil, PH, cred că nu greșesc supranumindu-l pe acest coleg al nostru ”Maestrul absolut al columbofiliei prin corespondență”

Fotografii nu am. Sper să-l conving pe dl Toma să-mi trimită câteva. Din cele discutate, am rămas cu impresia că nu prea e interesat de reclamă. De fapt, nici nu prea are nevoie.

Oricum, acest mic articol al meu e mult prea puțin cuprinzător, nu reflectă nici pe departe valoarea acestui mare columbofil cu inimă de român. Va urma.

Corneliu

Adaugat pe 29 Nov 2011 de |  | 2,801 views

O parere la articolul “Toma Valentin – Maestrul columbofiliei prin corespondență – Locurile 2,3,6,7,8,13,13,14,18, etc., în Campionatul Național 2011”


  1. valentin says:

    Bunaseara domnule Toma Valentin, asi avea si eu o rugaminte daca imi puteti spune daca acest columbofil Tanasescu valentin activeaza in club la dvs sau daca aveti cunostinta despre el el spune ca este membru columbofil in clubul Berca daca ma informat corect daca imi puteti da informati despre el va multumesc anticipat si mult succes va doresc in noul sezon 2013!

Spune-ti parerea

*