voiajori

Controlul antidoping se va efectua de catre doua persoane imputernicite (controlori) desemnate de catre asociatie, organizator sau federatie.

Columbofilul supus controlului are dreptul de a solicita controlorilor prezentarea documentelor de identitate si mandatul prin care sunt imputerniciti sa efectueze controlul. Controlorii sunt obligate sa respecte termenii de confidentialitate.

Art. 1 a

Controalele antidoping vor fi efectuate de catre controlori atestati. Atestarea controlorilor se va face in baza normelor stabilite de catre Consiliul Director. Atestarea controlorilor este decisa de catre Comitetul Director. Normele de atestare si controlorii atestati vor fi publice.

Art. 2

Controlorii in urma consultarii cu responsabilul cu Controalele anti-doping din Consiliul Director, hotarasc cati si care dintre porumbeii membrului supus controlului vor fi testati.
Art. 3

Porumbeilor supusi testului antidoping li se vor recolta probe din excremente.

Art. 4

Probele pot fi recoltate in orice moment si in orice loc. Probele vor fi recoltate in prezenta membrului controlat sau a unui imputernicit al acestuia.

Art. 4 a

Inaintea efectuarii controlului, controlorii vor purta folie din plastic peste incaltaminte si manusi din latex.

Art. 5

Pentru recoltarea probelor, porumbeii desemnati conf. art. 2, vor fi plasati intr-o boxa speciala. Boxa trebuie sa fie curata si dezinfectata, astfel incat patrunderea de substante sau excremente din exterior sa fie exclusa. Partea de jos a boxei trebuie sa fie prevazuta cu un material sterilizat.

Art. 6

Probele de excremente recoltate se vor amesteca pana la omogenizare si se vor introduce in doua recipiente diferite, cu capac de culoare rosie (Proba A), cu capac de culoare albastra (Proba B). Recipientele vor fi puse la dispozitie de catre federatie. Fiecare recipient va contine minim 5 grame proba de excremente. Fiecare recipient va fi prevazut cu o banderola numerotata si va fi introdus intr-o punga sigilata (sealbag) care va fi prevazuta cu acelasi numar ca si recipientul. Punga sigilata va fi inchisa regulamentar. Pe punga sigilata se vor inscrie numele si adresa membrului controlat si data recoltarii probelor. Dupa intocmirea acestor formalitati, controlorii vor semna pe eticheta pungii sigilate.

Art. 7

La momentul efectuarii controlului se va intocmi un proces verbal in 3 exemplare. Acesta va contine numele, adresa si semnatura membrului supus controlului (sau a imputernicitului acestuia) si ale controlorilor, seriile inelelor porumbeilor carora li s-au recoltata probele, data efectuarii controlului, numarul (seria) pungilor sigilate, precum si declaratia din partea asociatiei, organizatorului sau federatiei prin care se va exprima dorinta ca probele sa fie analizate prin metoda Screening (scanare), conf. art. 12 a din prezentul regulament.
Prin semnatura sa, membrul supus controlului aproba faptul ca probele au fost recoltate si sigilate in mod regulamentar. Membrul supus controlului va fi informat in prealabil asupra insemnatatii semnaturii acestuia. Daca acesta refuza semnarea procesului verbal se va mentiona motivul refuzului.

Art. 8

Probele sigilate impreuma cu prima pagina a procesului verbal (de culoare alba) vor fi trimise de catre controlori la Oros Bogdan, medic veterinar. A doua pagina a procesului verbal (de culoare galbena) va fi inmanata membrului supus controlului sau imputernicitului acestuia. A treia pagina (de culoare albastra) va fi retinuta de catre controlori.

Art. 9

Probele recoltate devin proprietatea federatiei.

Art. 10

Federatia va trimite Proba-A spre analiza unui institut autorizat si va pastra Proba-B. Probele trimise institutului vor fi sub forma anonima.

Art. 11

Rezultatele institutului vor fi trimise federatiei care, la randul ei, le va trimite asociatiei sau organizatorului. Acestia vor informa de urgenta membrul supus controlului asupra rezultatului analizei. In acelasi timp, asociatia sau organizatorul vor informa membrul supus controlului asupra posibilitatii de a trimite spre analiza Proba-B (conf. art. 12), in cazul in care in Proba-A au fost depistate substante interzise.

Art. 12

Proba-B va fi trimisa, la solicitarea membrului in cauza, unui institut autorizat spre a fi supusa analizelor, in cazul in care in Proba-A au fost depistate substante interzise. Solicitarea trebuie facuta in termen de 8 zile, incepand cu data in care membrului controlat i s-a adus la cunostiinta rezultatul analizelor de catre asociatie sau organizator in forma scrisa.
Proba-B va fi supusa analizei numai in cazul in care membrul supus controlului va solicita acest lucru in termenul stabilit mai sus si doar dupa ce va depune in contul federatiei un avans pentru acoperirea costurilor aferente procedurii. Comunicarea rezultatului analizelor Probei-B se va efectua conf. art. 11.

Art. 12 a

Efectuarea controlului prin metoda Screening este admisa.
Se vor respecta urmatoarele amendamente la prezentul regulament:
– art. 6: Probele de excremente vor fi amestecate pana la omogenizare de catre controlori si depuse in 3 recipiente diferite, cu capace de culoare diferita, Rosu (Proba-A), Albastru (Proba-B) si Alb (Proba-C).
– art. 10: Clinica federatiei va amesteca pana la omogenizare Probele-C de la minim 2 si maxim 3 membri controlati si va trimite proba rezultata, Proba-D, spre analiza unui institut autorizat. Federatia va pastra Probele A si B ale membrilor supusi controlului prin metoda Screening.
– art. 11: In cazul in care in Proba-D sunt depistate substante interzise, federatia va instiinta asociatiile din care provin membrii supusi controlului sau organizatorul. Acestia vor informa membrii in cauza ca din acel moment se vor respecta prevederile art. 10 si 11 din prezentul regulament.
Art 13
Lista substantelor interzise:

1. Glucocorticoizi

2. Steroizi anabolici si hormoni sexuali

Art 14

Dispozitii finale. Sanctuni

In cazul in care porumbeii supusi testatii antidoping au fost depistati pozitiv la una sau mai multe din substantele enumerate la art. 13, crescatorul care a angajat porumbeii (porumbeii) va fi sanctionat dupa cum urmeaza:
ANULAREA REZULTATELOR LUI SI PORUMBEILOR SAI DIN ANUL COMPETITIONAL IN CURS, SUSPENDAREA PE O PERIODA INTRE 2-5 ANI.
ANULAREA TUTROR REZULTATELOR AVUTE PANA LA ACEA DATA IN CARIERA COLUMBOFILA ALE CRESCATORULUI SI PORUMBEILOR SAI.
Sanctiunilor vor fi aplicate de catre Consiliul Director al FNCPR, cu drept de recurs la Adunarea generala a FNCPR.
ANEXA

Laboratoarele autorizate pentru analize antidoping sunt:
1. FEDERAAL LABORATORIUM VOOR DE VEILGHEID VAN DE VOEDSELKETEN
Braemkasteelstraat 59 9050 Gentbrugge Belgium
Tel 0032(0)92102100 fax 0032(0)92102101

2. CER GROUPE/DEPARTEMENT SANTE
Rue du Point du Jour 8 , 6900 Marloie Belgium
tel 0032(0)84310090

3. NATIONAL HORSERACING AUTHORITY OF SOUTHERN AFRICA
PO Box 74439
Turffontein 2140, South Arica,
tel 0027(011)6839283, fax 0027(011)6835548

4.INSTYTUT SPORTU
Ul. Trylogii 2/16 01-982 Warszawa Poland
Tel 0048228350981

Adaugat pe 7 Mar 2016 de |  | 2,967 views

4 pareri la articolul “Regulament control ANTI-DOPING – FNCPR”


  1. samuiel says:

    Am vrea sa ne spune-ti ceva concret, care sunt plantele sau produsele care le considerati dopante,nu vrem sa sa patim ca Andreea Raducanu sa ramanem fara medalii din cauza la un nurofen!!!!!!

  2. lau cs says:

    produsele existente pe piata(rohnfried, belgica,chevita ….) au fost verificate daca contin substante dopante?! exista sanse sa administrez un banal electrolit si sa ma trezesc ca sunt depistat pozitiv?!

  3. sam says:

    Uite cazul tenismenei Sharapova,poate nu a avut oameni sa-i verifice pastilele…..asa o sa patim si noi cu porumbeii!
    Reprezentantul FCPR a comisiei doping tace,cand ne informeaza la finalul campionatului?

  4. ghita says:

    Bine domnilor sunt deacord cu controlu anti doping dar rog federatia sa publice o lista cu produsele care contin aceste substante

Spune-ti parerea

*