voiajori

Cor de Heijde este un columbofil care concurează de mai multe decade în Made, Olanda, cu foarte mare succes la concursurile de maraton.

Dl Marius Tunduc l-a vizitat pe acest mare maestru olandez și i-a luat un interviu, special pentru Columbofil.net.

Vizionați mai jos acest interviu și citiți un scurt istoric columbofil al lui Cor de Heijde.

Scurtă istorie
Pe când avea 20 de ani, Cor l-a întâlnit pe Piet de Weerd și între cei doi s-a legat o strânsă prietenie. A avut apoi nenumărate ocazii să viziteze, împreună cu de Weerd, multe crescătorii aflate în top la concursurile de distanțe lungi.

În vizitele pe care le-au făcut împreună, mulți porumbeii extraordinari au trecut prin mâinile lui Cor, iar de la de Weerd înspre mai tânărul său prieten a trecut și o bună parte a cunoștințelor acestei adevărate enciclopedii columbofile umane, cum era recunoscut Piet.

Cor de Heijde a concurat cu succes încă de la început, din 1972, la concursuri scurte și lungi. Din 1988 a renunțat la porumbei, pentru a se ocupa de compania proprie de construcții. În 1999 și-a reînceput particparea la concursuri, dar de atunci a concurat doar la concursurile de distanțe lungi. Rezultate excepționale nu au întârziat să apară, iar porumbeii lui Cor sunt considerați azi o parte integrantă a elitei maratoniștilor europeni.

Porumbei de bază

La începutul anilor 90, Cor a mers la Piet Lazeroms și a achiziționat mai mulți masculi de matcă. Printre aceștia se afla și NL-84-1870149, un mascul închis, pe care Cor l-a numit ”De Klamper”. Acesta urma să devină baza familiei Heijde, un reproducător excepțional, ai cărui descendeți se regăsesc și azi în crescătoria lui Cor și nu numai. ”De Klamper” este recunoscut la nivel internațional ca un reproducător fenomenal, un porumbel care și-a pus amprenta extrem de valoroasă asupra multor generații care aveau să performeze excelent la distanțe lungi, până în zilele noastre. Un al doilea super reproducător a fost masculul botezat ”Old Lambrecht”(Bătrânul Lambrecht), deoarece a fost achiziționat de la John Lambrecht, din Belgia.

”De Klamper”

Rezultate

Deoarece Cor cunoștea importanța procurării materialului genetic potrivit, rezultatele crescătoriei la nivel internațional nu au întârziat să apară: 37 Perpignan, 38 Dax, 55 Barcelona, 74 și 90 Marseille. La nivel național, rezultatele arătau astfel: 1 Bordeaux, 3 Dax, 8 Perpignan, 14 St.Vincent, șamd. Cor de Heijde a câștigat chiar și pretigioasa Cupă a Europei, în 1999.

Lista impresionată cu rezultatele obținute de porumbeii Heijde în crescătoria lui Cor sau în multe altele, continuă până în zilele noastre!.

Ad Schaerlaeckens scria că nu mai puțin de 250 de descendenți ai lui ”De Kalmper” au câștigat locuri în top 100, peste tot. Tot Scharlaeckens spune că o femelă cu sângele lui ”De Klamper” (nepoată ‘Sint Vincent’) care a concurat fenomenal, este 97-488. A câștigat locurile: 3 National Soustons din 10,953 p, 16 National Mont de Marasan din 17,205 p și 74 National Dax din 14,226 p, toate concursuri de de doua zile, cu 1.000+ km. De altfel familia porumbeilor Heijde are abilități extraordinare tocmai la acest tip de concursuri: zboruri dificile de două zile.

*Accesați pipa.be(limba engleză) pentru un interviu cu Cor de Heijde și o lista completă a rezultatelor acestui emblematic maratonist olandez.

Adaugat pe 23 Dec 2011 de |  | 7,359 views

Spune-ti parerea

*