voiajori

Pe la sfarsitul anului 2011, eu (Rebrean Iulius) impreuna cu prietenul meu chinez Chen Jian Rong am fost la expozitia UCP de la Targoviste. Chinezul a achizitionat cativa porumbei de la Jan Lotterman, Hegedus Becker si Bucsa Ioan. Intorsi la Bucuresti, a-II-a si a-III-a zi a mai achizitionat porumbei si de la Cazacu A, Puf Ilie, Paduraru Demis, Ivan Petre, Lazarica Florin, Ion Geani, C-tin Mihai, Drumea Marin.

Toti porumbeii ii tinea la mine, intr-un compartiment mai mare, nefiind separati masculii de femele. In primavara anului 2012, am pus la dispozitia chinezului un alt compartiment cu voliera afara, pentru reproductie. L-am lasat sa isi imperecheze porumbeii dupa bunul lui plac. Un mascul de la Ion Geani si o femela de la Drumea Marin, in timpul iernii cat au fost tinuti “la gramada” s-au imperecheat si in primavara dupa ce au fost coborati in noua voliera, nu au vrut sa se imperecheze altfel, cu alti porumbei, asa cum vroia chinezul. Vazand ca dupa doua saptamani, atat masculul cat si femela nu s-au imperecheat, am decis sa ii scot din boxele date si sa ii las singuri in alt compartiment mai mic. Cand s-au revazut, imperecherea s-a produs pe loc si i-am lasat in acel compartiment unde au scos un pui. Urmatoarele serii de oua le-am aruncat si am pus alte oua sub ei folosindu-i ca doica. Puiul lor a iesit cam pipernicit si chiar dupa intarcare la doua, trei saptamani el nu vroia sa zboare decat putin in jurul casei. Cand am inceput antrenamentele cu puii, l-am pus si pe el in cos si i-am lansat de la 10 km distanta de casa sa scap de el, dar cand am ajuns inapoi el era in voliera.

Am facut patru-cinci antrenamente pana la 50 km dupa care au inceput concursurile. Bineinteles ca l-am angajat si pe “Subtirelu” pentru ca asa il botezasem pe pipernicit si din cinci angajari a clasat de trei ori.

Nimic iesit din comun, numai ca in 2013 acest porumbel cu seria 0060035-12, pe care nu il suportam si care era uratul cotetului, a fost angajat la fond de 5 ori si a clasat tot de atatea ori, culminand cu ultima etapa de fond, de la Volodarska, 663 km, unde a fost locul I pe toata lansarea, din 4.165 porumbei si cinci judete participante!

La sfarsitul sezonului competitional 2013, dupa afisarea centralizarilor, “Subtirelu” avea sa fie locul II jud. Fond Tineret, locul I jud. As Fond Tineret si locul 9 Fond Tineret, Expo. Nat. Targu Mures.

Nu este prima data cand se intampla ca din doi porumbei care se imperecheaza “din dragoste” sa imi dea pui buni si din porumbei imperechiati “fortat” sa nu am rezultate spectaculoase.

Oare se merita sa stau toata iarna si sa fac pe caiet zeci de imperecheri dupa pedigree si in final tot un pui scos din parinti lasati la pereche “din dragoste” sa imi bata “toata herghelia”?   Eu unul nu ma mai obosesc… 🙂

Va doresc numai bine si imperecheri reusite!

Adaugat pe 17 Dec 2013 de |  | 2,975 views

O parere la articolul “POVESTEA LUI “SUBȚIRELU”, RO 0060035-12”


  1. LIVIU says:

    UN EXEMPLU CLAR PENTRU CRESCATORII CARE SELECTEAZA LA MANA, PAREREA MEA ESTE CA COSUL FACE SELECTIA.

Spune-ti parerea

*