voiajori

Grubbenvorst

În presa columbofilă, superlativele folosite pentru a-l descrie pe eroul din Grubbenvorst, Jan Van De Pasch, nu au fost niciodată suficiente. De-a lungul vremii, acest om a fost supranumit „cel mai bun crescător al Olandei”, „regele regilor”, „spaima nordului”, „împăratul olimpic” etc. I se spune miracolul datorită numeroaselor victorii repurtate în cursele cele mai grele. Mulţi campioni, porumbei AS la nivel naţional şi olimpici s-au născut pe tărâmul binecuvântat din Grubbenvorst. De şapte ori încoronat cu titlul de cel mai bun crescător al Olandei în prestigioasa competiţie WHZB. De patru ori campion la General al regiunii Limburg şi de cinci ori câştigător la nivel provincial. Câştigător al multor concursuri dure, cu vânt din faţă, când ultima parte a cursei e întotdeauna cea mai dificilă. Ca să nu mai amintim de cei 80 km pe care îi are în plus faţă de crescătorii din regiunea Limburg. Dar toate acestea fac din Jan van de Pasch un campion şi mai mare.

 

Fiu de fermier

Născut acum 63 de ani, Jan provine dintr-o familie de fermieri. A crescut printre animale şi porumbei, faţă de care a manifestat un interes deosebit. A învăţat meseria de măcelar, iar după câţiva ani a devenit proprietarul unui abator renumit în Melderslo. Odată ieşit la pensie, s-a mutat într-o locuinţă nouă din localitatea Grubbenvorst, o zonă pitorească şi foarte liniştită. În grădina din spatele casei a ridicat două crescătorii splendide, iar în 1991 a pus bazele celei ce avea să devină una dintre cele mai faimoase şi de succes colonii din Olanda.


O viaţă plină de greutăţi

Totuşi, viaţa lui Jan Van De Pasch nu a fost mereu roz. Acum 6 ani, i-a fost depistată o boală foarte gravă într-un loc unde era dificilă orice intervenţie medicală. A fost totuşi operat, iar intervenţia chirurgicală se pare că a fost un succes. Acum, la şase ani după acest eveniment, Jan se află din nou printre prietenii săi înaripaţi. “A fost un miracol! Specialiştii nu mi-au dat nici o şansă, dar, cu ajutorul lui Dumnezeu, m-am luptat pentru viaţa mea zi şi noapte. Cred că acesta a şi fost motivul vindecării mele”, spune Jan. Datorită fiicei sale, Leanne, colonia v.d. Pasch a continuat să obţină rezultate şi în perioada cât Jan a fost bolnav. Văzându-şi tatăl pe patul de spital, Leanne nu şi-a dorit altceva decât să continue pasiunea tatălui său. La început, Leanne nici măcar nu ştia care e coada şi care e capul porumbelului, ca să nu mai vorbim despre metodele de hrănire şi de joc. A urmat cu atenţie instrucţiunile tatălui şi s-a descurcat perfect. În scurt timp, s-a maturizat şi a devenit ea însăşi un crescător bine pregătit. “Îmi făceam foarte multe griji pentru porumbei, iar Leanne a fost îngerul meu salvator. Cât timp am fost ţintuit în pat, ea a continuat să zboare porumbei, obţinând succese la care nici măcar nu visam. Tocmai de aceea sunt foarte mândru de fata mea”, spune Jan. În prezent, Leanne se ocupă în continuare de porumbei, nu-şi doreşte altceva şi îi este de mare ajutor tatălui ei. În semn de recunoştinţă, Jan concurează acum sub numele de “Jan van de Pasch şi fiica”. În trecut, Jan a fost sprijinit în crescătorie şi de soţia sa Truus, însă doamna v.d. Pasch nu se mai poate ocupa de porumbei din cauza unei afecţiuni la plămâni. În urmă cu patru ani, Jan v.d. Pasch a fost lovit din nou de ghinion, când hoţii i-au furat 56 de porumbei, majoritatea fiind păsări de bază ale coloniei. Nerecuperat total de pe urma bolii, Jan a trebuit să ducă o nouă luptă. Şi din nou a ieşit învingător.

Reproducătorul minune, faimosul Lowieke, B 96-6598538, i-a propulsat pe Jan şi Leanne în fruntea ierarhiei sportului columbofil. Campionul din Grubbenvorst l-a cumpărat cu o sumă imensă de bani, alături de alte 15 păsări, de la faimoşii fraţi Janssen din Arendonk. Bunica acestui mascul este fiică din legendarul “019” al fraţilor Janssen. Prin venele a 60% dintre porumbeii coloniei v.d. Pasch curge sângele acestui reproducător deosebit. Însă acum 3 ani, porumbelul a fost furat. Fără doar şi poate a fost un reproducător fantastic. Aproape toţi campionii naţionali şi olimpici ai lui Jan van de Pasch au la bază sângele nobil al lui “Lowieke”. Acest porumbel este tatăl lui “Robbineke”, loc 1 Demi-fond în cadrul olimpiadei de la Blackpool şi locul 1 Naţional AS în cadrul WHZB. De asemenea, este tatăl lui “Olympic Truuske” şi “Alexander”, alţi doi porumbei olimpici. Totodată, este tatăl lui “Miss Laura”, NL04-1114557, o zburătoare nemaipomenită, cu 44 de clasări în 3 ani. Ca yearling, această femelă a fost locul 2 Naţional AS Best-of-the-Best şi locul 5 în cadrul olimpiadei de la Ostend, Olanda, la categoria General. Mama ei, “Maxima”, NL99-1254938, a fost doi ani la rând cea mai bună femelă la nivel naţional în cadrul competiţiei WHZB. Iar lista de campioni este întregită de o serie de nepoţi cu rezultate fantastice la categoriile AS şi General. Aşadar, putem spune fără să greşim că “Lowieke” s-a dovedit un reproducător de clasă mondială.

Janssen şi Meulemans

La baza coloniei v.d. Pasch se mai află şi porumbeii unui alt crescător puternic, regretatul Jac Ueberbach din Kessel, al cărui lot de porumbei a fost cumpărat în totalitate de Jan. Crescătoria Ueberbach a avut la bază porumbeii faimosului campion belgian Karel Meulemans din Arendonk, precum şi porumbeii Janssen ai altui maestru columbofil, Romain Legiest din Oostakker. Femela “Kadetje”, nepoată a legendarului “Kadet” a lui Meulemans, a devenit o reproducătoare excepţională. O altă reproducătoare foarte valoroasă a fost “Buffeltje 012”, B86-4517012, fiică din cuplul de aur al lui Romain Legiest: “Witoog”, B79-6263250 (direct de la fraţii Janssen, Arendonk) x “Buffletje 104”, B81-4170104 (fiică din doi porumbei Janssen, Arendonk).

Din doi porumbei direct de la Jac Ueberbach a rezultat şi celebra porumbiţă “Teletekst Duivin”, NL02-1950016, o zburătoare teribilă, câştigătoare a:

– Loc 1 Naţional NPO Montluçon (622 km) din 3013 porumbei;

– Loc 2 Naţional NPO Bourges (557 km) din 3626 porumbei;

– Loc 3 National NPO Chateauroux (606 km) din 2186 porumbei;

– Loc 1 Charleville din 1410 porumbei etc.

Sora ei, NL98-528, a fost locul 3 Olimpiadă Africa de Sud. Bunica ambelor campioane este “Buffeltje 012”, o femelă pur Janssen. O altă pasăre faimoasă este “60”, pe care Jan a cumpărat-o de la Frans Rutten, un porumbel care a fost locul 1 AS Masculi în cadrul competiţiei WHZB Olanda. În pedigreul acestui super-zburător putem găsi linia faimosului “Kanon” al regretatului Wout Smeulders din Nuenen. Tot de la Frans Rutten a cumpărat-o şi pe “Orleans Duifke”, cea mai rapidă pasăre în cursa de la Orleans, împotriva a 150.000 de porumbei! Această femelă este mama porumbiţei “Maxima”, la rândul ei mama lui “Miss Laura” şi bunica lui “Jupiter”, cel mai bun pui în 2009.

Un alt crescător campion de la care Jan a făcut achiziţii este prietenul său, Jac Keunen din Sevenum, care zboară în tandem cu Lot Nijssen. De la acesta Jan a cumpărat un super-reproducător, foarte înrudit cu faimosul său “16”. Toţi aceşti reproducători enumeraţi mai sus stau la baza succeselor obţinute de Jan v.d. Pasch.

Achiziţii de succes

Jan v.d. Pasch este un crescător răbdător şi uneori chiar experimentează cu porumbeii cumpăraţi direct din campioni. A cumpărat 15 porumbei de la marele campion Willem de Bruijn din Reeuwijk. “Sunt foarte mulţumit de acestei noi achiziţii, iar Jupiter, NL09-1433175, cel mai bun pui al meu din sezonul 2009, se trage dintr-un mascul de la Willem de Bruijn”, spune Jan cu sinceritate. În anul naşterii, acest tânăr a câştigat locul 2 în cadrul Cupei Europei de la Dortmund. Tatăl său este “Zoon Erika”, NL08-1544193, reprodus de Reeuwijk din două păsări fabuloase: “Jupiter”, NL05-427 x “Erika”, NL05-196 (R.Fitzner). “Jupiter” provine dintr-o altă puternică crescătorie belgiană, cea a lui Heremans-Ceusters, şi este fiu din 99-166, cu 9 locuri de 1.
Cunoştinţe
Jan recunoaşte cu sinceritate că nu ştie prea multe despre porumbei. “Nu cred într-un anumit tip de porumbel sau de aripă. Caut porumbei cu cel puţin 10 clasări într-un an. Acestea sunt exemplarele bune, cu care poţi continua. Când fac cuplurile, întotdeauna împerechez bun cu bun deoarece această metodă mi-a adus cele mai mari succese.
Oare cum reuşesc…

Jan şi Leanne împerechează reproducătorii la jumătatea lunii decembrie, iar zburătorii la jumătatea lunii ianuarie. Toţi zburătorii cresc 2 pui, după care începe văduvia. Sezonul trecut, au zburat doar femelele deoarece în sezonul precedent se descurcaseră mult mai bine decât masculii. În 2010, au reluat văduvia totală deoarece le oferă mai multe posibilităţi. Pentru cursele de viteză, îşi duc porumbeii la un antrenament de 5 km chiar înainte de îmbarcare. Eliberează mai întâi femelele, apoi masculii. Potrivit lui Jan, porumbeii devin mai bine pregătiţi astfel pentru etapele de viteză. După 350 km, porumbeii sunt duşi la un antrenament de 35 km cu o zi înainte de îmbarcare. În ziua îmbarcării, când porumbeii sunt puşi în coş, nici un exemplar nu îşi vede partenerul. După concurs, pot sta împreună o jumătate de zi. Femelele sunt ţinute în compartimente cu mici odihnitori, însă nu se pot vedea una pe alta datorită construcţiei rafturilor. Pe timpul zilei, femelele stau afară, într-o volieră deschisă, pentru a nu se împerechea. La fel ca masculii, şi femelele trebuie să se antreneze de 2 ori pe zi, la steag, timp de 1 oră. Dimineaţa, femelele sunt lăsate afară primele. Seara se inversează rolurile, masculii fiind primii. După antrenament, femelele sunt lăsate uneori să intre în compartimentul masculilor. La rândul lor, aceştia pot sta pentru scurt timp în voliera deschisă. După spusele lui Jan, acest lucru motivează femelele pentru următorul zbor. Totuşi, masculii şi femelele îşi păstrează compartimentul destinat fiecăruia, asta nu se schimbă niciodată.

O atenţie deosebită este acordată şi hrănirii porumbeilor. La sosiore, păsările sunt întotdeauna bine hrănite, folosind amestecurile „Super M” şi „Varia Mix” produse de Mariman, „Energy” de la Bayers, porumb cribs şi seminţe mici. În următoarele două zile, porumbeilor li se administrează amestecul depurativ de la Mariman şi orz. Apoi se trece iar la amestecul din ziua sosirii, iar în ultimele două zile hrănitorile sunt pline ochi timp de un sfert de oră. După fiecare antrenament, porumbeii primesc seminţe de cânepă şi alune în boxe. De două ori pe săptămână, toţi zburătorii şi reproducătorii au parte de un amestec de minerale pe care Jan îl prepară singur, iar porumbeii îl adoră. Reţeta acestui amestec a fost chiar preluată de o firmă germană şi conţine: 2 kg grit roşu, 2 kg pietricele de ciugulit, 2 kg grit cu scoică, jumătate de găletuşă de Vitalith, jumătate de găletuşă de Rodavith, 1 kg de minerale roşii, 1 kg de minerale galbene (pământ galben), ½ kg sare de bucătărie şi o cutie de seminţe pentru canari, de la firma Tovo.

Cu 5 săptămâni înainte de împerechere, toţi porumbeii beneficiază de un tratament împotriva salmonelozei cu Parastop (Belgica de Weerd), după care primesc timp de 5 zile De Reiger, un produs faimos, care conţine fier şi iod. La sosirea din cursă, porumbeii primesc electroliţi în apa de băut. A doua zi, pe boabe se administrează ulei de usturoi, drojdie de bere şi Roosvicee (vitamine pentru copii). Miercuri, Volamin (German) sau Belgasol (Belgica de Weerd) în apă, două produse pe bază de vitamine şi electroliţi. Cu două zile înainte de îmbarcare, se foloseşte din nou De Reiger. Jan şi Leanne sunt foarte mulţumiţi de Herba Zyma de la Bayers, un produs sub formă de lichid, preparat din acizi organici şi extract din plante şi alge marine. Acest produs este folosit în fiecare zi: o lingură în apa de băut.

Familia van de Pasch concurează bine şi cu puii în fiecare an. Aceştia sunt obscurizaţi începând cu 1 aprilie până în data de 1 iunie. Jaluzelele sunt lăsate de la orele 16 până se întunecă. „Prefer să-i joc pe cuib, indiferent de poziţie”, spune Jan. Puii trebuie să se antreneze de 2 ori pe zi, la steag, timp de 45 de minute, iar de 3 ori pe săptămână sunt lansaţi de la 35 km. Puii sunt supuşi aceluiaşi sistem de care beneficiază şi maturii. Anul trecut (2009 n.t.), au obţinut rezultate foarte bune. „Am zburat puii doar la natural, după metoda doctorului Brockamp. Şi am fost foarte mulţumit”. Efectivul de pui care sunt zburaţi este destul de mare, însă datorită sistemului de îmbarcare folosit, efortul punerii în coş este minim. În peretele fiecărui compartiment s-a făcut o uşiţă culisantă, unde se amplasează coşul de trasport. „Imediat ce se obişnuiesc cu acest sistem de îmbarcare, puii încep să intre singuri”, spune Leanne.

În spatele casei familiei v.d. Pasch, se află două crescătorii superbe, ce beneficiază de multă lumină şi aer curat. Acoperişul este înalt şi acoperit  cu ţiglă, astfel încât porumbeii să beneficieze de cât mai mult aer. Compartimentul de reproducţie a fost amplasat în incinta unui vechi încăperi destinate păsărilor de curte.

Am găsit în Grubbenvorst o colonie puternică, cu rezultate excepţionale şi porumbei de înaltă clasă. Faima lui Jan şi Leanne van de Pasch trece dincolo de graniţele ţării deoarece porumbeii lor au căutare în toată lumea.
“Olympic Trutje” 94-1861249:

Loc 1 Naţional Femele 1996 în cadrul competiţiei WHZB
Loc 1 Naţional AS 1996 în cadrul competiţiei WHZB

“Robinneke 700” 97-1908700:

Loc 1 Naţional Femele 1998 în cadrul competiţiei WHZB
Loc 1 Naţional AS 1998 în cadrul competiţiei WHZB

“Milleniumdoffer” 96-1084275:

Loc 1 Naţional Masculi 1999 în cadrul competiţiei WHZB

“De Trix” 98-1584538:

Loc 1 Naţional Femele 1999 în cadrul competiţiei WHZB

“De Chip” 99-1255055:

Loc 1 Naţional Femele 2000 în cadrul competiţiei WHZB

“Maxima” 99-1254938:

Loc 1 Naţional Femele 2001 în cadrul competiţiei WHZB

Loc 1 Naţional Femele 2002 în cadrul competiţiei WHZB


“Bertie” 02-1950065:

Loc 1 Naţional Femele 2003 în cadrul competiţiei WHZB


“De Schicht” 02-1950070:

Loc 1 Naţional Viteză 2003 în cadrul competiţiei WHZB


“Miss Katrina” 01-2217678:

Loc 1 Naţional Femele 2005 în cadrul competiţiei WHZB


De 7 ori cel mai bun crescător al Olandei

Porumbei Olimpici:
“Olympic 775” 92-1670775:             Loc 1 Demi-fond Olimpiada Basel 1997

“Olympic Trutje” 94-1861249:          Loc 1 General Olimpiada Basel 1997

“Robinneke 700” 97-1908700:          Loc 1 Demi-fond Olimpiada Blackpool 1999
“Miss Olympic 4” 98-1584588:         Loc 1 Demi-fond Olimpiada Africa de Sud 2001

“Miss Olympic 5” 98-1584528:         Loc 3 General Olimpiada Africa de Sud 2001

“Supercrack” 00-2327117:                Loc 1 Viteză Olimpiada Lievin 2003

“Alexander” 99-1254950:                 Loc 3 Demi-fond Olimpiada Lievin 2003

“Olympic Truuske” 99-1255076:       Loc 3 General Olimpiada Lievin 2003
“Vanity” 04-11412:                           Loc 2 Fond Olimpiada Belgia 2007

Sursa: www.herbots.be

Traducere: Andrei Oprea

Adaugat pe 19 Oct 2019 de |  | 14,159 views

2 pareri la articolul “Jan van de Pasch – Miracolul columbofiliei olandeze”


  1. malancas says:

    FABULOS acest crescator ,ii dorim sa aiba parte de sanatate viata lunga si de bucuria pe care o aduce acest sport minunat .RESPECT

  2. Antal Marcel says:

    Monumental sanatate si sa aiba bucurii si de pe urma nepoatelor mult succes

Spune-ti parerea

*