voiajori

Metafora mea se refera la o porumbita Yarling, de numai un an, eroina unor performante care depasesc limitile credibilitatii imbracand aura cu adevarat a unei mari realizari stiintifice in domeniul pasionant al columbofiliei. Este vorba de cele doua concursuri Internationale de maraton de la Berlin organizate de F. C.P.R. si F.C.I. din datele de 6 respectiv 28 iulie 2012. In aceste notabile concursuri internationale s-au reunit la startul intrecerilor porumbei cu experienta anilor si a miilor de kilometri strabatuti in nemarginirile planetei. Pe data de 28 iulie, data lansarii porumbeilor de la Berlin 2 intr-o convorbire telefonica dl Iureti Relu columbofil din localitatea Corni- Botosani, mi-a declarat:

,,am introdus 4 porumbei, toti repeta cel de al doilea Berlin. Cu siguranta o porumbita in varsta de numai un an imi va sosi prima.”

M-au surprins cuvintele lui Relu si l-am dojenit telefonic pentru efortul la care a expus tanara pasare. Personal nu-i mai acordam sanse. Dar aceasta fiinta adorabila, adevarata naluca a vazduhului ne-a impresionat pe toti iubitorii sportului columbofil participanti la concurs. Porumbita s-a clasat intre primii sositi in prestigiosul maraton Berlin, un concurs extrem de dificil. Pentru a ajunge la Corni – Botosani, porumbita de fiecare data a zburat nu mai putin de 1050km. La varsta de un an demonstreaza aptitudini si un talent rarisim fiind outseiderul celor doua maratoane de la Berlin. Miscat de maretia performantelor ma intreb care este spiritul ce a daltuit intr-o plapanda si mirifica faptura, trasaturile care in lumea pasarilor prefigureaza geniul. Consider porumbelul drept o fiinta geniala, un crampei de viata care intipareste in organismul sau dorinta nestinsa de a se reantoarce la cuibarul unde si-a ridicat de sub penajul ocrotitor al mamei capusorul poleit de puful auriu si a privit uimit in lumina zilei. Dupa filozoful Immanuel Kant criteriul geniului il constituie originalitatea ca facultate de a crea opere pilduitoare. Inaripatii nostrii prin originalitatea performantelor sunt cu adevarat fiinte geniale. Rafinamentul mecanismelor endogene reprezentate de finetea analizatorilor, optic, acustico-vestibular, kinestezic (terminatii nervoase din muschi, tendoane, articulatii), structurile cerebrale cu aferentele nervoase ale analizatorilor respectivi, formatia reticulata ( o retea de fibre nervoase infiltrate printre structurile cerebrale, talamus, hipotalamus, pana la nivelul bulbului si de aici la maduva dorsala), simtul magnetic, insusirea ancestrala a fenomenului de intuitie a spatiului si timpului, constituiesc paradigmele zborului de orientare in spatiu. Intr-o exprimare generica consider intregul proces al orientarii ca fiind un sindrom al comportamentului inteligent. Acesta face diferenta dintre porumbei.

Nu sunt un mistic, nu sunt adeptul proceselor metafizice, nu antamez elemente de parapsihologie, cu toate ca nu le exclud, dar totusi dimensiunile performantei care depasesc aura credibilitatii unor zboruri ale inaripatilor constituie cu adevarat atributul unei stari de ”Spirit”. Fiind un adept al dialecticii materialiste trebuie sa fiu pragmatic si cerebral, succesul incredibil se datoreste dualismului dintre calitatile native ale bijuteriei noastre (mostenirea genetica) si talentul crescatorului, dl Iureti Relu apreciat astazi in lumea columbofila pentru stiinta pregatirii pasarilor in zboruri pe distante lungi de maraton. Deci nimic nu este intamplator, rezultatul nu este atributul hazardului sau jocului intamplarii. Munca si dragostea pentru porumbei, sacrificiile pe care le face dl Iureti Relu nu mai sunt de mult o noutate. Sincer mi-a crescut parul in barbie asteptand cei 5 porumbei pregatiti de mine cu scrupulozitate pentru maratonul Berlin din 28 iulie a.c. Cu atat mai mult venerez si apreciez reusita porumbitei Yarling, performantele ei imi ravasesc sufletul. Sunt convins ca orice epitete, apelative, atribuite de mine se dovedesc sarace in fata performantei acestei sclipiri adevarat monument de inteligenta, INGERUL INARIPAT DE LA CORNI!

Dr. Mircea Bilius, medic primar veterinar,

Diplomat in psihopedagogie speciala.

Adaugat pe 5 Aug 2012 de |  | 2,205 views

O parere la articolul “Îngerul de la Corni”


  1. D.CRISTI says:

    Foarte,foarte frumos domnule doctor, sunteti un om cu un talent deosebit in a asterne pe “hartie”cuvinte si povesti, care te fac sa-si doresti cu adevarat sa stai si sa astepti urmatorul articol.BRAVO!
    Sper sa am ocazia sa stam de vorba.Mai ales ca m-am apucat sa cresc porumbei de un an.

Spune-ti parerea

*