voiajori

Vara caniculară sau poate alte lucruri ciudate dau bătăi de cap columbofililor din Vestul țării și nu numai.

Astfel, la sfârșitul lunii Iulie, începutul lui August, au demarat etapele de concursuri cu puii. După ce sezonul cu maturii a fost foarte greu, și la etapele cu puii lucrurile stau exact la fel.

Weekend-ul trecut, asociațiile Satu-Mare, Bihor, Arad, Timiș, precum și Cluj, se pare că au avut etape dificile de concurs, soldate cu pierderi importante.
Si restul etapelor desfășurate până acum au fost mai grele ca de obicei, soldate cu pierderi mari.
Vă invit, dragi columbofili, la un dialog constructiv pe această temă. Care credeți că sunt motivele pierderilor înregistrate la aceste concursuri?

Adaugat pe 21 Aug 2012 de |  | 7,008 views

26 pareri la articolul “Pierderi mari la concursurile cu puii pentru asociațiile din Vestul țării”


  1. kertmegi istvan says:

    parerea mea este ca vremea nefavorabila pe cer nu sunt nici urme de nori saptamini intregi ploaie nici nu stiu cind a fost iar canicula ce urmeaza sa fie pe sambata cred ca la GYor v-a fi catastrofa

  2. Halmagean Claudiu AR says:

    Ceva nasol se petrece in atmosfera si probabil chiar in magnetismul terestru din moment ce porumbeii sunt atit de derutati si se pierd in numar foarte mare de la distante foarte mici.Tind sa dau crezare celor ce sustin teoria inversiunilor termice, alta explicatie nu gasesc pentru numarul mare de porumbei pierduti de crescatorii din zona de vest si nu numai.
    Vremea pentru simbata la Gyor nu se arata foarte rea,poate putin prea cald dar sa speram ca porumbeii se vor descurca si ne vor aduce ceva satisfactii ca prea multe necazuri am avut.
    SUCCES TUTUROR

  3. Alin Rosu says:

    Sunt de acord cu Claudiu,si chiar daca se pierd si pierdem foarte multi pui felicit pe toti cei care au curajul si isi zboara puii la etapele cu asociatia.Mult succes tuturor la GYOR!!!

  4. Alin Rosu says:

    Rog organizatorii de la etapa de GYOR sa lanseze la prima ora,cat se poate de dimineata si permite vremea.
    Va multumesc!

  5. mariussp says:

    Cred ca pierderea se datoreaza lipsei de antrenament, probabil ceva boala nedepistata, eu am gasit la porumbeii mei cu 2 saptamani inainte PSEUMONOZA, am tratat, am inceput antrenementele si nu am avut pierderi pana acum. Colegii se mai plang, la distanta de 85 km au pierdut destui, sau cei care au sosit au sosit foarte ciudat, prea imprastiati. De asemenea schimburile bruste de temperatura cred ca isi pun amprenta. Dimineata 12 grade, la amiaza 28-38… prea brusc, va dati seama ca daca temperatura se schimba asa de brusc, se intampla ceva fenomen ciudat care ii dezorienteaza, ii da peste cap. Nu putem spune 100% cum se orienteaza ei ca sa ajunga acasa, sunt multe teorii dar 100% nu este nimic. Astfel este sportul acesta interesant, daca s-ar stii toate, nu ar mai avea interes. Ar trebui sa ne axam pe calitate , nu pe cantitate.

  6. stelian says:

    Apropo de Vest!!Carasu a lansat cu o zi intarziere iar sosirile au fost excelente.Verificati clasamentu.
    Bafta tuturor.

  7. lau cs says:

    … sau sa fie faptul ca toata lumea in incercarea de a-si face porumbeii mai rapizi au facut infuzii cu pasari de viteza si acestia la prima etapa mai grea cad !!! … as fi curios daca si cei care sunt orientati doar spre maraton au aceleasi pierderi ?!
    … parerea mea personala(corecta sau nu) este ca acesta e si motivul pt care jud. gen Arad, Timis, etc. …au fost in declin anul acesta; an caracterizat prin distante mai lungi si mai grele decat sunt ei obisnuiti sa joace

  8. wegen says:

    lau iara tu lasa oameni in pace era vb de pierderi iara tu ai deviat de la subiect nui vb de porumbei de viteza sau de maraton se pierd in toata tara nu numa la timis sau la caras si apropo tre sa mai zb multe maratoane

  9. vladcluj says:

    pt lau:la prima etapa am avut 14 porumbei in primi 20 si la a doua am 3 din 33 acasa la primaetapaau fost maratonisti si la a doua nu.Haideti sa fim seriosi din 2500 de poru au venit vreo 250

  10. Oros Bogdan says:

    Sambata a fost cutremur.

  11. Dan says:

    Si Carasu are perideri la pui..

  12. lau cs says:

    pt wegen: nu am deviat de la subiect… ideea era ca porumbeii de viteza se pierd mult mai repede decat cei de maraton mai ales cand dau de etape grele … si da, probabil ca tb sa mai zbor multe maratoane … nu am sustinut ca sunt vre-un maratonist!

    pt.vlad: felicitari pt prima etapa(pt. un asa rezultat tb sa ai pasari de viteza f. bune chiar) … iar la urmatoarea poate a crescut distanta si in combinatie cu canicula … etapa grea s-au pierdut

    nu sustin ca am dreptate , era o idee … poate fi o cauza … eu sunt curios daca vre-un judet din Moldova(maratonisti pana la moarte) s-a auzit vreodata de asa pierderi la distante de 100-200km.!!???

  13. marius rudaru says:

    Moldova a jucat puii la 380 km la ultima etapa

  14. wegen says:

    Pai si la caras sau pierdut numa nu spune nimeni sau pierdut si sambata si duminica dar la toti le-a venit bine foarte bine asa ca haideti sa nu ne bucuram de pierderile altora si sa ne uitam ce facem fiecare pe mai de parte pentru ca a fost un an greu unde a fost canicula mare si lau sti tu de ce se pierd porumbei de unde sti ca aradu si timisu are porumbei de viteza si apropo ce relief are moldova si ce relief are timisu si aradu si bihoru etc..

  15. bogdan boit says:

    se poate sa ii fi afectat cutremurul,adenoviroza sau inversiuni atmosferice,nimeni nu poate spune exact…sa nu uitam ca sambata vantul a fost foarte puternic in vestul tarii care s-a pornit p la 10 00 si a tinut si duminica.

  16. Formula1 says:

    duminica va avea salajul etapa la 170 km, asta daca se va mai face, ca nu prea vor sa-si zboare puii, le e frica de pierderi si de imbolnaviri. Cat despre concurs nu se stie daca se va face, nu se inteleg o mana de oameni sa zboare cu concurs, nici macar ptr minimul de ceasuri si de porumbei, presedintele nici macar nu vrea sa auda de zboruri cu puii.Si la antrenementele de inaintea concursului au avut pierderi pana in 100 km, spunea cineva mai sus ca s-au pierdut cei de viteza, in Salaj sunt numai fondisti si maratonisti (cel putin ei asa sustin), si totusi s-au pierdut. Pierderile sunt o enigma nedeslusita, sa speram ca nu se vor mai pierde, si daca a fost ceva cutremur probabil ca a afectat, dar asta nu se stie sigur. Succes Duminica la Salajeni!!

  17. Gheti Lucian says:

    Sunt din Salaj, incepator anu trecut primul an cu pui , am avut 33 de pui am ramas cu 28 toate etapele anul am inceput cu 26 de pui marti am avut oradea in prima zi 14 si a doua zi inca 5 sper sa mai apara .

  18. victor says:

    Uni pierd puii, altii concureaza foarte bine, spre exemplu vedeti la Brasov care au facut 4 etape si pierderile sunt infime,deci sa nu generalizam si sa bagam frica in unii colegi incat sa nu mai concureze.

  19. Versace says:

    sper ca duminica salajenii sa faca concurs si sa vada o tara intreaga ca sunt capabili sa faca si ei concurs cu puii, sa nu se mai auda vorbe ca Salajul e fix …. , sa faca concurs si toti sa vada ca se poate si in salaj, sa se vada ca este un club cu membrii seriosi si pusi pe treaba. Bafta !!! Si mergeti cu totii la concurs, nu stati acasa, ca de aia cresteti porumbei, ca sa concurati, nu sa vi-i zburati voi separat de asociatie! Mergeti cu totii in FORTZA!

  20. stelian says:

    Mai ‘wegen’tata.Uitate si tu la clasamente si iti dai seama singur cam cate pasari se pierd.De exemplu la Caras,dupa 3 etape s-au pierdut in jur de 250 de por din 2800.La Timis,dupa 2 etape aprox.1000 din 2300 si exemplele pot continua daca esti curios!Deci in ziua de azi nu trebuie sa iti spuna nimeni cate pasari a pierdut ptr ca e foarte simplu sa-l verifici.
    Iar parerea lui Lau, poate sa fie plauzibila s-au nu,ramane de vazut.
    Si nu stiu de unde ai scos-o pe aia ca s-ar bucura cineva de pierderile altora.
    Punctu meu de vedere este clar,sambata a fost ceva in atmosfera (asa se explica pierderile masive in tot vestu) si de aia s-au pierdut pasari masiv,iar duminica a fost ok si pasarile au venit foarte bine.
    Asta am vrut sa scoatem in evidenta si nimic altceva.
    Multe ‘succesuri’ tuturora.

  21. Fratu Gabriel says:

    De acord cu Victor! Miine avem a 5-a etapa cu puii de la Turda si pina acum am avut pierderi infime! Cred ca de vina sunt si crescatoriile mult prea aglomerate unde sunt multe boli nedepistate! Bafta in continuare colegilor din vest!

  22. sct says:

    Toate teoriile astea nu explica cum s-au pierdut 80% din pui la etapa de 160 km la Cluj. La prima etapa clasamentul s-a finalizat in 4 minute(in 10 minute erau toti acasa) si la a doua nu s-a terminat in 2 zile. Adica la prima etapa si la cele 6 antrenamente care au precedat-o nu au fost aglomerati si bolnavi si la a doua etapa s-a schimbat tot? Incluzand antrenamentele puii au mers perfect si cu pierderi de 1-2% dupa toate cele 7 drumuri si la al 8-lea s-au pierdut peste 2000 din 2500. Cred ca doar un fenomen natural poate fi explicatia si nu boala/aglomeratia/ etc.

  23. florin guver says:

    e normal daca sa aveti pierderi infirme cand jucati intre 100- 200 km 5 etape la rand 😉 si nu zburati in evantai cum zboara Aradul Oradea Timisoara 200 km evantai e greu pt pui totusi

  24. Lucaciu F. says:

    Salajul nu pune accentul pe zborurile cu puii si nici nu l-a pus niciodata,majoritatea crescatorilor nu sunt interesati de acestea asa ca mai scutitine de comentari care nu au legatura cu subiectul. Pierderile puiilor in general pot fi puse pe seama fiecarui crescator caci de la crescator incep achizitile de calitate ,starea de sanatate a porumbeilor,conditia fizica buna etc,asa ca la un concurs cu dificultate crescuta din diferite cauze unele chiar bizare e normala ca unii dintre noi sa aiba pierderi insemnate acestia fiind cei ce pun accentul pe cantitate in loc de calitate iar pregatirea in sine lasa de dorit, iar ceilalti care an de an au si rezultae sa nu piarda un numar insemnat de porumbei.

  25. florentin cs says:

    sa nu ne bucuram prea repede de pierderile infirme de la caras sa stam cuminti si sa asteptam etapa de val 34o ca sa-r putea sa ne plangem singuri de mila sa nu ne mai dam cu parerea de alte judete ca nu santem noi specialisti si campioni sa lasam oameni sasi vada de treaba lor si sa nui mai condamnam ce si cum au e treaba lor.bafta tuturor pe uikend

  26. horatiu h says:

    ce se intampla domnilor acum ia-ti luat la tinta pe cei din salaj,gata cu cei din ar,tm,bh,in primul rind informativa din ce crescatorii vin cele mai mari pirderi ,(aglomeratie, un nivel de pregatire ???iar nu ultima valoarea din fiecare crescatorie,sanatatea efectivului)deoarece stim cu totii ca santem destui de vrajiti in perioada cresterii puilor si visam cu ochii deschisi,asa ca cei care indeplinesc aceste lucruri sa se gandeasca .va salut si un sezon cat mai reusit la pui (lucaiu-horotan multa munca ,ambitie si speranta=inceputul unui vis)

Spune-ti parerea

*