voiajori

ANUL VIITOR, LA CONCURSUL DERBY, VOM LANSA PUII INTERZIAT, SA NU AJUNGA LA NIMENI IN PRIMA ZI !!! ???
……………………………………….
Nu va grabiti sa trageti in mine cu diverse acuze ! Nu sunt convingerile mele si nici vorbele mele ! Sunt afirmatiile „prietenului” meu Marius Tunduc, la momentul imbarcarii porumbeilor pentru etape DERBY – AMSTETTEN.
Am ramas socat, raspunzandu-i ca oricum nu sunt de acord si ca nici celelalte judete nu cred ca au nevoie de experiente ! Mai vedem pana la anul…In gandul meu, dupa concursul de la Berlin, mai vrea o experienta de acelasi gen, cu puii din 2013…
Oricum, atat eu cat si majoritatea crescatorilor din Timis suntem pentru lansari la prima ora ! Nu, experientelor din 2012 !!!
Daca domnul Marius s-a grabit sa arunce pisica in alta curte, voi relata si eu, evenimentele asa cum le-am trait impreuna cu alti columbofili din Timis…Fiecare columbofil onest va trage propriile concluzii, sper obiective, nu conform simpatiei sau antipatiei fata de unul sau altul. Ca unii se ascund dupa un nume sau altul fals, este problema lor, nu o sa raspund unor astfel de persoane.
……La ora 07.30. am luat legatura cu delegatul pentru a afla primele detalii de la fata locului. Am aflat ca vremea nu este buna, ca a plouat marunt si ca ceata este foarte densa. Am intrebat delegatul daca a dat mancare la porumbei si mi-a raspuns ca …”le da apa, ca au mancat aseara…Asa a spus Paul”…L-am rugat, daca tot trebuie sa asteptam, sa le puna mancare, dupa care apa…Am stabilit sa vorbim mai tarziu.
In maxim 5 minute am fost sunat de Marius Tunduc care mi-a spus ca…”nu trebuie sa dam mancare la porumbei dimineata, ca zboara mai bine fara, oricum au mancat aseara…”
Aici apare prima intrebare, daca avem delegat, ce rol are soferul, altul decat a conduce… masina ! Nu este prima data cand intre soferul de la Bihor si delegatii participanti au aparut scene care au culminat cu amenintarile soferului cu bataia !? Avem un sofer sau al doilea delegat, primul de fapt, pentru ca…functioneaza principiul…este masina mea, fac ce vreau…sunt prieten cu Marius, fac la fel, ce vreau…
In acele momente am inteles de fapt, de ce Marius Tunduc s-a oferit sa puna la dispozitie masina judetului Bihor, ce-i drept in conditii necolegiale si neprincipiale…Sa explic…Eu, pun masina la dispozitie, voi platiti suma de 600 de Euro cheltuieli de deplasare si 100 Euro delegatul, am continuat eu.
Ok, a spus Marius, dar eu vreau explicatii la antecalculatia facuta si cer sa primesc pe e-mail, Km, consum, taxe de drum, sofer, etc, sa stim si noi pe ce
dam banii. La final, impartim la 4, conform celor 4 judete participante, spun eu.
Nu, impartim la 3, judetul Bihor pune masina la dispozitie, nu plateste nimic !? Asta a spus Marius la data imbarcarii porumbeilor, nu la telefon cand a vorbit cu mine !
Oare, asta este scopul columbofiliei, cel putin in zona 1 ? Comert ?
Daca stiam asta, poate vroia judetul Arad sa puna masina in joc, sau Satu – Mare, sau Timisul ?
………Dar sa revenim la porumbei, care conform umilei mele pareri si nu conform teoriei unui olandez viteaz, ar fi trebuit sa manance putin, sa bea apa si apoi lansare, mai ales ca sunt sigur ca dorinta unora de a lansa dupa 10.30, chiar dupa 12.00 a fost premeditata, pentru ca porumbeii sa nu intre in prima zi, ei avand peste 600 km. Era vorba de o etapa de fond , nu de viteza !
…………..Alte discutii cu Marius, la fiecare 30 de minute o discutie cu delegatul….
In acelasi timp, il sun pe Tibi Iancu, vice-presedinte la Timis, rugandu-l sa contacteze ceilalti membrii de comitet si sa-i intrebe care este ora maxima la care putem lansa. Pana la acest telefon am mai vorbit cu Tibi de 2-3 ori, acesta aratandu-se foarte ingrijorat asupra faptului ca nu am lansat porumbeii. Mi-a spus ca…. „ma suna columbofilii si ma intreaba ce s-a intamplat de nu am lansat…”
I-am prezentat situatia de la locul de lansare, de fiecare data, reusind cu greu sa-l conving ca inca mai este ceata…Ulterior m-a sunat si mi-a spus ca….”pot da drumul la porumbei ca oamenii cu care a vorbit sunt, oricum nervosi, ca nu am lansat mai devreme…” I-am raspuns ca…”dupa ora 10.30. nu mai sunt de acord sa lansam porumbeii pentru ca si asa o parte dintre ei vor intra in noapte, pe unde apuca…..”
Inainte de ora 10.00. am reusit sa vorbesc cu domnii Chebeleu Dan si Erdei Paul, prezentand de fiecare data situatia, cu propunerea de la lansa la ora 10.00. Au fost de acord, dar din nou soferul si-a facut datoria fata de stapan…Desi la ora 09.50 delegatul mi-a spus ca….”s-a pus de acord si cu Paul si pot lansa la 10.00”, ulterior m-a sunat Marius si mi-a spus ca meteorologul de serviciu, Paul, spune ca…mai este un pic de ceata ! Lansam la 10.30. ce zici ? intreb eu, altfel, nu mai lansam, pentru ca va fi o catastrofa daca nu intra majoritatea porumbeilor in prima zi !…am continuat eu….
Si am lansat la ora 10.30…..restul este o cruda realitate, asa cum cred ca nu a vrut nimeni….
………………………………………………
Observatii personale………
Prima greseala a fost cea la momentul semnarii protocolului cand s-a precizat ca va fi un concurs comun, porumbeii de DERBY cu porumbeii care nu participau la acest concurs. Personal, am vorbit cu cativa membri de la Timis spunandu-le ca…”daca nu era acest concurs DERBY programat pe 01.09.2012, concursul de FOND ar fi trebuit amanat pe saptamana viitoare, cand prognoza este mai buna….” PROGNOZA NU A FOST FAVORABILA !
Asa, porumbeii au mers impreuna, fara voia lor…cu voia noastra a unora care au urmarit promovarea sportului columbofil si nu numai !!!
Sa continuam…daca la concursurile cu maturii, etapa AMSTETTEN s-a dovedit una foarte grea, de ce nu am schimbat etapa cu alta ? Propunerea a venit de la Marius Tunduc, pentru IHLAVA, dar s-a opus categoric judetul Satu-Mare ! De ce ? Pentru ca ….la aceesi etapa au fost mai prezenti pe clasamente, columbofilii din Timis si Arad ?
Personal, inainte cu doua luni de aceasta catastrofa, am propus comitetului de conducere din Timis schimbarea etapei AMSTETTEN, membrii fiind de acord. Ce s-a intamplat ulterior ?! De ce nu se uita nimeni la numarul de porumbei participanti dintr-un judet sau altul ?
Anul trecut la negocieri, am fost singurul care am spus….”judetul Timis doreste mentinerea protocolului, fara nici o schimbare”…. Acum se doreste din nou schimbare….de ce ? si daca o facem pentru cat timp ? Pana vin bine porumbeii dintr-un anumit judet ?
….Si ca sa lamuresc o alta problema domnule Marius Tunduc, daca tot cautam mortii prin cimitir, la Arad am intrebat clar tehnicul de judet….”domnule Bojin Sdravco avem toate conditiile indeplinite, ca numar de km pentru toata lumea ???!!! ” Mi s-a raspuns sec….”DA !” Au fost atatea persoane de fata, care este problema ? La ce este o persoana responsabil tehnic ? Sau pe cine sa cred, la o astfel de intalnire? …AVIZ UNORA, CARE LE TOT SPUN, DAR EI AUD CE VOR EI !!!
……Scuze, sa revenim……
A mai fost recent pe net, o interventie a unui „domn” foarte vioi de la Bihor, referitor la faptul ca….de ce nu se respecta intelegerea de a lansa porumbeii in orice conditii, ploaie, ceata, vant, cutremur, grindina, etc !!!
Care intelegere ? A fost scrisa in protocol ? Afla „domnule” ca eu nu am fost de acord cu asa ceva !!! Si OCA si alti oameni normali ! Ce vina aveau porumbeii care nu participau la acest DERBY, dar trebuiau lansati cu ceilalti, eventual pe furtuna ?!
Da, am vorbit cu Marius Tunduc, la propunerea lui, de a lansa porumbeii la o ora prestabilita, dar nu in orice conditii….am spus ….”in conditii normale, fara a tine cont de directia vantului……” cum le place unora….dar pe ploaie, ceata, nu !!! Crestem porumbei pentru a face teste ?
Iar tu, draga „domnule ” fii mai atent pe viitor, ca te tii de prostii… Masina trebuie castigata cinstit, nu cu artificii…
……….O alta observatie si propunere in acelasi timp….Lasati columbofilii sa participe la concursuri in grupari mici, de comun acord, nu fortati natura si porumbeii, in zone monstruoase de la Satu- Mare la Caras – Severin !?
Lasati pentru etapele de FOND, Timisul si Aradul sa-si FACA PLAN DE CONCURSURI COMUN, mergeti Bihorul cu Satu – Mare si cine mai vreti voi, nu va mai agatati de numarul nostru de porumbei !!!
Atat eu, cat si majoritatea crescatorilor din judetul Timis agreeaza ideea ca lansarile sa se faca la prima ora, cat mai devreme posibil.
Pentru ca ideeea lansarilor intarziate sa nu mai faca pui, este foarte simplu….desfaceti ZONA 1, domnule Marius ! Concursurile de pe planul zonal – interjudetean sa fie la prima ora, celelalte concursuri, nationale, semi-nationale sa fie cand decide….Marius ! Columbofilul vede planul de concursuri si alege ce-i convine ! Nu amestecati placerea cu dictatura ! Columbofilii nu sunt prosti, stiu si ei cum se voteza mereu ! Cartile sunt facute mereu de acasa ! De unde ? Va spun altadata….
NU BAGATI COLUMBOFILILOR PE GAT CEVA CE NU VOR SA DIGERE ! Columbofilia trebuie practicata din dorinta de a avea clipe placute, nu certuri interminabile ca urmare a catastrofelor realizate !
Imbarcarile pentru etapele de MARATON trebuie sa se faca joi, nu miercuri, sau marti, cu participarea unui sofer titular si unui delegat – sofer, pentru ca porumbeii sa ajunga la timp pe locul de lansare ! Atata timp cat un judet sau altul care transporta porumbeii la o etapa de MARATON are un singur sofer, imbarcarea se va face marti, sau miercuri, ca este scump sa mai platim un sofer ! Oare ? Dar banii si timpul care-i investim in porumbei, ca la final sa-i omoram cu voia noastra, nu conteaza ?! Facem comert sau columbofilie ?!
….In 2013, daca se va schimba din nou protocolul, propun autentificarea lui la un notar, asa ca in cazul in care cineva plange din nou, sa plateasca pentru deranjul facut…..
………
Abia astept intalnirea zonala !

* Materialele de pe acest site pot fi preluate doar cu acordul scris al Columbofil.net!

Adaugat pe 5 Sep 2012 de |  | 11,642 views

46 pareri la articolul “Constantin Tănase, drept la replică”


  1. HABACI CALIN says:

    Multe adevaruri s-au spus aici,oare vom baga la cap ?
    O sa ne desteptam,sau o sa continuam an de an in catasftrofe ?
    E foarte clar ca a fost o lipsa de comunicare si intelegere in comitetul de lansare,din zona 1 vest.
    Problema cea mai mare, este lipsa unor delegati cu experienta ,la locul lansari,unde soferi nu ar trebuie sa aiba nici un cuvant de spus,volanul sa fie obiectul lui de joaca,nu porumbei nostri.
    Eu am discutat dupa etapa de Bamberg,seara tarziu,cu Domnii Tanase Costel si Tunduc Marius,pe tema delegatilor lansatori,fara supare sint incopetenti.
    Am facut un plan bun,sa mergem 3-4 oameni cu experienta,la locul lansari,sa ajungem de seara acolo pt a lansa dimineata porumbei,sau pt a decide daca este un timp bun pt lansare sau pt amanare.
    In principiu au fost de acord,mai trebuie sa avem si timp liber,pt ca vom pierde 3-4 zile pe drum,si iar trebuie niste bani in plus pt benzina pt mancare pt cazare.
    Tot atunci am venit cu alta propunere,sa punem in masina o camera video cu senzor,in momentul cand se deschide usa,porneste camera,si astfel putem sti cu exactitate la cate ore s-au hranit porumbei,cum s-au adapat porumbei,tot absolut ce se intampla in masina,si cine intra in masina.
    Treaba cu soferi o stim mai demult,ca a-si intrec atributile lor,sper sa punem lucrurile la punct.
    Referitor la domnul vioi din bihor de care spunea COSTEL,tot timpul a creat probleme si discuti.
    A jignit CAMPIONI NATIONALI DIN JUD ARAD SI TIMIS,PE INTERNET, a zis ca sintem CAMP NAT DE CARTON CRESCATORI DE PAIE DE CEL MULT DE GENERAL LASI SI FRICOSI.
    Ca cerem etape de 700 km la maraton,ca ne este frica de concurenta, ca nu sintem crescatori de maraton ca nu avem porumbei de maraton…
    Si sa intamplat acest lucru din cauza ca cresc din arad si timis dupa catastrofele ce au fost,am cerut etape de 870-970 km pt zona noastra.{etape cu km cum au si frati nostri din moldova} si cu lansari la prima ora,dar pt domnul vioi din bihor noi sintem camp de carton si lasi,si pt el etapele de maraton incepe de la 1.000 km in sus.
    Eu am cerut in primavara sa; lase zona sa hotarasca ora lansari nu sa te oblige prin regulament nat,daca in r.n.s scrie ca maratonul incepe de la 800 km, de ce sa fim obligati sa zburam 3 de 1.000 km ?
    Pt ca asa cred ca se vor vedea uni cresc mai vioi prin clasamente cu camp de carton ? sau daca ei nu pot sa nu faca nimeni ?
    Tot eu am spus ca la fond e prea mare deschiderea pt zona noastra,lansezi de la 500 km si ai deschidere de 400 km.
    PT FOND ARAD+TIMIS SI BIHOR+SATU MARE,este cea mai buna solutie.
    Ar fi foarte multe de spus, dar poate ca mai bine le rezolvam in sedinta,fara sa ne acuzam unul pe altul,sau sa aruncam pisica moarta in curtea vecinului.
    Sper bihorul sa vina cu oameni capabili si calculati la sedinta ex DOMNUL PETO JANOS,DOMNUL MICLOS,FLORIN TARTEA,CRESC IN TOP PE JUDET.
    Apropo MARIUS, varianta cu ne-datul de mancare la pui la etapa de fond pica,la viteza nu se da mancare la pui pt ca zboara mai repede la 100-200 km si nu au nevoie de proteina,dar la fond unde iti zboara cam 7-8 ore ,nu poate MARIUS,SA ZBOARE CU APA.
    MAI ALES CA LA ETAPA ASTA AU ZBURAT 1-2-3 ZILE, CU CE ? APA ?
    Ar trebui sa terminam cu experientele, sau cu ideile unor oameni bolnavi,care viseaza noaptea ceva si a 2 zi vina cu prostia iar romanul pune botul.
    Sa vedem de un plan bun,in limitele porumbeilor pt ca nu sint masini,au si porumbei suflet.
    Sa limitam zonele atit cat,sa fie rezonabl pt toate judetele, si sa evitam lansarile proste sau producem iar catastrofe.
    UN COMITET CAPABIL CU EXPERIENTA SI CU REZULTATE BUNE,PT CA VA EVITA CATASTROFELE,STIIND CE PASARI ARE SI EL IN MASINA,PT CA DACA IAR NE LANSEAZA UNI CARE NICI MACAR NU ANGAJEAZA PORUMBEI LA ETAPA …….DUMNEZEU CU MILA .

  2. Seby says:

    Si eu cred ca ar trebui sa se desfaca zona 1.Domnule Tunduc de ce Carasul nu este in zona a 2-a ca defapt acolo ii este locul, nu?

  3. kertmegi istvan says:

    deacum incolo daca va fi vreme nefavorabila penru lansare(si se vede ca nu se va imbunatati ) nu se pot lansa dint-ro localitate mai apropiata ? trebuie lansat cu orice pret?

  4. Marius Tunduc says:

    Calin, noi nu hranim niciodata dimineata. Se hraneste seara foarte bine.
    Si asta de 3 ani nu de acum.
    Porumbeii nu zboara cu gusa plina,astea sunt prostii.
    DImineata nu hranesc nici belgienii, nici olandezii etc.
    Daca vrei am sa-ti dau un exemplu unde sa hranit dimineata si am fost praf pe vreme buna acum cativa ani, da in privat.
    In rest ,,delegatull,, Timisului era pregatit sa lanseze la 10, vremea fiind buna si a intervenit stapanul….
    Vedeti pe filmare ce vreme am avut si cine a avut dreptate!!!
    Fiecare cu parerea lui.

  5. sct says:

    De ce sa ii fie locul carasului in zona 2? De la maramures pana la caras nu sunt tot 400 km deschidere cum sunt de la satu-mare la caras? Sau e valabil argumentul doar pentru zona 1 si daca pleca la zona 2 e problema celor de acolo??…..

  6. PESCARU ALEXANDRU says:

    OOOOOOOOH !!!!!! Un lider al vestului il contrazice public pe Marius ?????? asta da !!!! e un inceput sau … un sfirsit!

  7. wegen says:

    Pentru com 5 pentru ca avem aceiasi km la maratoane.

  8. florea says:

    Degeba tot cumparam porumbei de la Belgeni si Olandezi daca nu luam si proectul lor de lansare, pe vreme nasola dusi porumbeii acasa asa cum si ei o fac de muilte ori ,daca ar lansa si ei ca si noi nu ar mai avea nici ei pasari niki ce sa vanda…………
    oricum e bataie de jok pt bieti oameni si porumbeii.
    cu siguranta va promova acest sport (in piete sa-si vanda lumea porumbeii ce ii mai au si sa se lase de porumbeii)

  9. HABACI CALIN says:

    Marius,asta e problema voastra daca nu dati mancare la porumbei inainte de fond,dar asta nu inseamna ca si noi trebuie sa facem la fel,sau sa ne impuneti.
    Eu cred ca daca pui erau hraniti la ora 7-8 si lansati la ora 10-30 min,aveau mai multa energie de a reveni acasa,asa ei au mancat doar seara,si dupa o zi de zbor aiurea nu au mai avut energie in ei,fiind nemancati.
    Vezi asta cu hranirea poate sa fie cu 2 taisuri.
    Iar cu timpul la locul lansari,eu nu lansam pui in acele conditi,daca eram delegat.
    Se stie forte clar in austria,pe timp de primavara-toamna sint temperaturi mici,ploi dese ceata multa,si nu se ridica ceata pina spre ora 11-12 pt ca sint munti in toata zona,si temp reci,si nu ajunge soarele ,pina nu se ridica sus pe cer si atunci trec razele de munti.
    Era foarte bine daca se schimba locatia cu jhlava zona de campie-deal ,de unde vin foarte bine porumbei spre romania.
    SPER LA SEDINTA SA PUNEM LUCRURILE CAP LA CAP SI SA ALEGEM ETAPELE CELE MAI BUNE,DELEGATI CEI MAI BUNI,DECIZILE CELE MAI BUNE, SA LASAM AMBITILE PERSONALE,SI SA TERMINAM CU INCERCARILE ASTEA EXTREME PE PORUMBEI NOSTRI.
    CINE NU VA FI MULTUMIT SI VREA EXTREME SA SE MUTE IN CHINA ACOLO POATE SA ZBOARE PUI LA PARIU DE 2.000 KM .

  10. Bogdan V. says:

    “Hello!

    Sorry for posting in the wrong place but i don´t understand romanian!

    I found a pigeon here in Austria! FCPR 096871 Romania Derby 2012, 1000636
    Pigeon can´t fly! Can someone help me to find the owner??

    motschgal@hotmail.com
    BR
    Martina”

    preluat de pe http://forum.porumbel.net … poate gasiti proprietarul!

  11. stelian says:

    Este un lucru cert,locu Carasului,nu e in zona 1,ci in zona 2.Dar ce e mai frumos,este faptul ca pana nu ii lasa-ti sa se duca in zona 2 aveti tot voi de pierdut cei din zona 1 ptr.ca ve-ti fi obligati sa mariti distantele ptr ei.Si uite asa au de pierdut si unii si altii.Motivele le stiu doar cei “luminati”,caci zau eu nici macar nu le intuiesc.
    Anul asta noi Carasu de cate ori ne-am lipit de voi am fost “varza”.A-ti facut niste chifle de maratoane de tot rahatu,si colac peste pupaza a venit”DERBY AMSTETTEN” care a fost bomboana de pe tort.
    Mii de “SUCCESURI”si in viitor ptr liderii “vestului salbatic”

  12. Marius Tunduc says:

    Calin la 7 speram sa lansam la 8.30, la 8 la 9 si tot asa.
    Porumbeii cu gusa plina se fac praf dupa lansare. Hai sa nu mai inventam noi roata. Afara se hraneste la fel.
    DA-le tu mancare puilor tai dimineata si lasa-i afara sa vezi cat zboara.
    La etapele intarziate, Bamberg, Berlin etc normal ca se da dimineata.
    Aici insa nu a fost timp de lansat.

  13. Marius Tunduc says:

    Stelian, zonele le fac reprezentantii din teritoriu nu ,,noi,, sau ,,voi,, sau mai stiu eu ce prostii.

  14. misu says:

    Asta cu hranitul sau nehranitul porumbeilor mi se pare o prostie. Orice sportiv mananca cu 2-3 ore inainte, masa usoara 10-20% fata de un pranz normal. Nu sunt deacord cu nehranitul porumbeilor dimineata. Daca seara sunt porumbei care nu mananca? Nu trebuie sa le dai pe saturate normal. Le dai acolo cateva boabe sa le creezi psihic senzatia ca a fost hranit, pt ca altfel la concursuri de peste 600km porumbeii sigur o sa incerce sa caute campul si nu drumul cel mai scurt pt casa. Am zis sa CIUGULEASCA 10-15 BOABE DE PORUMB si atat. Normal ca nu o sa le dai pe saturate. Nici acasa nu se da mancare pe saturate, si sunt porumbei care zboara pana seara cand primesc a 2-a masa, deci zboara dar nu neaparat cu gusa plina. Faptul ca delegatii sunt tampiti si nu apreciaza cat sa ii hraneasca asta este alta problema.

  15. wegen says:

    DL Tunduc care reprezentantii din teritoriu? Pentru ca noi jud caras trebuia sa fim in zona 2 avem aceiasi km cu alba hunedoara etc dar nu au vrut sa ne primeasca adica merge pe primite si pe vrute si atunci hai sa-i aruncam in zona 1.

  16. HABACI CALIN says:

    Marius Tunduc,ultima ta fraza scrisa a fost cea mai adevarata,nu a fost timpul pt lansare.

  17. andrei says:

    Domnilor. La fond puii trebuie obligatoriu hraniti dimineata si mai ales ca inca nu se stia ora lansarii.
    trebuia sa intrebati de cei din Moldova cum se zboara fondul cu puii, ca voi nu reusiti sa faceti o norma la fond pui.

  18. Popa Claudiu says:

    Da Andrei dar pe astia ai nostri(sefi)nui mai intereseaza porumbeii,numai sa vina bani,de pe prosti,ca pierdem noi porumbei,ce mai conteaza.Vedem noi acum la desigilat ce nr de porumbei s-au strins si mai vedem dupa.Saptamina trecuta Suceava a avut fond,uitativa sa vedeti si cascati ochi(organizare),saptamina asta maraton si o sa vedeti ca nu o sa fie catastrofa ca la noi.

  19. Marius Tunduc says:

    Terminati ma cu prostiile gen proteina…hrana dimieneata cand se lanseaza imedait dupa rasarit, ce vorbim aici prostii.
    Cata proteina are porubmul si de cand pentru zbor e nevoie de proteina? Sau vreti sa facem o discutie despre proteine, si absorbtia lor, aminoacizi si restul.
    Cat priveste carbohidaratii necesari zborului poate va informati si voi in cat timp sunt transformati de ficat in glicogen si de ce ficatul nu tre sa proceseze in timpul zborului altceva??????

  20. alex says:

    Marius Tunduc,lasate de meserie 😉

  21. dan says:

    sit cenzurat.Proprietar Marius Tunduc.Se publica numai ce ii convine lui Tunduc,practic asta e fata columbofiliei in momentul acesta.Ne ascundem dupa deget si ducem lumea cu presul.De cand a plecat Corneliu sunteti jalnici,scrieti doar ce va spune “CONDUCEREA”

  22. marius-arad says:

    marius tunduc,unii zburam porumbei de cand tu nici nu erai nascut.ii duceam si cu trenul la locul de lansare cu multi ani inainte.intotdeauna s-a dat la porumbei mancare dimineata inainte de lansare la fonduri si maratoane.sa dadea cam 20% din portia normala si aveam etape de teplice,magdeburg si schwerin destul de reusite.trimite delegati care au habar despre cum se face o lansare,nu pe cei care merg doar sa-si ia diurna.

  23. lele florin says:

    cum as putea posta poze cum au fost hraniti porumbeii nostrii annainte de orele lansarii?

  24. Campeanu Daniel PH says:

    decat sa va contraziceti atat, mai bine luati un sfat de la cei din moldova care zboara puii din anul 2008 si nu mai faceti experiente cu porumbei gen lansari intarziate,hranitul excesiv cu mancare …..hraniti bine de seara (porumb),dimineata inainte de lansare adapati si vreme buna sa fie.Bafta insezonul cu puii.

  25. marcus schulz says:

    annainte Doamne fereste si pazeste!

  26. Marius Tunduc says:

    marius, chiar nu te credem ca zburai porumbeii in anii 60 si acu scrii pe net. Despre ce vorbim?
    Nu stiu cate conncursuri ai organizat, la cate lansarii ai fost, insa daca te pricepi sprijinul tau e bine venit in zona.
    Hai sa-ti explic cateva lucruri:
    1. Modalitatea de hranire in masina asociatiei noastre a fost stabilita de conducerea asociatiei si este cea corecta. La fond se alimenteaza porumbeii de doua ori cu macare vinerea si cu apa la plecare joi, vineri dimineata , vineri seara si sambata dimineata. La maraton e diferit si porumbeii stau mai mult in masina.
    2. Asociatia Bihor, este singura posesoare de masina din zona de vest care hraneste in hranitori si nu arunca mancarea sub porumbei. Avantaje – (garantat) porumbeii mananca mai mult pt ca nu este nevoie la masa 2 sa manance mavara plina de cacat ramasa bun picioarele lor daca aruncam mancarea sub ei. (2) Controlul cantitatii consumate, destul de exact.
    Deci povestea cu datu dimineata e vrajeala, de fapt porumbeii au sub picioare mancare de seara si de a doua zi plina de cacat. Inccearca acasa sa dai porumbeilor graunte cu mizerie sau curate sa vezi care le mananca. Asadar e o impresie ca porumbeii au mancare, cand de fapt orice delegat i-ti spune ca porumbeii dimineata nu mananca.
    3. Asociatia Bihor prin mine a avut o participare de 25% in comitetul de organizare, asadar poti foarte bine sa-ti expui problemele partii de 25% detinuta de Arad si sa schimbati tot ce nu a fost bine.
    Delegatul de la Timis, e un baiat bun, insa nu are experienta, si curajul deciziilor. Soferul nostru e doar sofer….
    Nu avem in zona de vest si poate nici in tara delegati experimentati si valorosi. Cei in varsta saunt prea in varsta si s-au obisnuit cu palinca in teren, cei tineri sunt timorati si multi nu au experienta.
    Cred ca ar trebuii facute vizionari de lansari cu ei in fiecare judet pentru a invata ce au de facut si sa le dam credit pe viitor si mai mult.
    In rest si eu sunt suparat ca nu am nici un sosit la fel ca voi, si eu mi-as fi dorit o etapa buna, si pe viitor poate am invatat cate ceva.

    Exact sa mai lamurim o problema de rahat – lele florin ai avut vreun conflict cu soferul de la Bihor, a vrut sa te bata?
    Sunt curios ca unii asa scriu pe net.

  27. florea says:

    asta ne intereseaza pe noi cei indoliati “terioa cribritului”cu mancarea ce contine ce e bun si ce nu e bun…………………..capra e moarta si pe prea putini ii intereseaza …………
    asa cum o spun toti banul este prioritar

  28. stelian says:

    D-le Tunduc.Cu tot respectu va spun ca nu am facut referire special la persoana dumneavoastra,ci doaar mi-am exprimat o opinie personala (corecta sau incorecta)referitor la locul Carasului in zona 1.
    Din punctu meu de vedere reiterez faptul ca nu prea avem ce cauta aici.(in zona 1)
    Iar referitor la reprezentantii din teritoriu NO COMENT.Dar ar fi bine sa invete daca nu geografie, macar putina aritmetica de clsele l-lV ptr. a putea calcula km.
    Cu stima si respect

  29. marius-arad says:

    marius,draga,in anii 60′ eu aveam 9 ani.binenteles ca nu eu mergeam cu trenul cu porumbeii.mergea tatal meu,dar aveam si eu porumbei(asa zis ai mei,copil fiind)in aceeasi voliera cu el si deci cam stiu despre ce vorbesc.crede-ma ca in anii 90′ era urmatorul plan de zbor si era perfect:
    1.nadlac
    2.cegled
    3.budapesta
    4.gyor
    5.jihlava
    6.teplice
    7.leipzig
    8.magdeburg
    9.schwerin
    cam astea erau localitatile de lansare,binenteles cu etape scurte intre fonduri,maratoane si era destul de bun acest plan.poate citind acest comentariu o sa ti cont de unele aspecte relatate de mine.incearca macar!

  30. Marius Tunduc says:

    Pare un plan bun cu doua exceptii – Teplice si Magdeburg care erau si atunci dificile si Magdeburg a fost si anul trecut de doua ari dificil.
    Probabil ca viitorulnu va insemna Austria, ca ne-am cam saturat de mofturile delegatilor de acolo si de sosirile proaste.
    Florea,la noi in zona nu se castiga din transport masinile fiind ale asociatiei.

  31. wegen says:

    DL Tunduc iara schimbati planu vin nu vin atunci de ce ati mai facut protocol de 4 ani ca o data l-ati schimbat dar de caras in zona 2 nu vreti sa vorbiti carasu a venit cu porumbei la primu maraton bihoru nu a venit nici cu 20%

  32. Marius Tunduc says:

    wegen pentru a avea dialog tre sa ne stim macar numele. la maraton jud bihor a platit exact cat carasul desi voi zburati de 3 x cat noi. asa ca usurel.
    de mine in conferinta cereti orice zona vreti.acum fiind la noi in zona creste numarul de porumbei care trage in jos si e in dezavantajul nostru daca tot esti curios.

  33. gelu says:

    Poi vedeti domnule Tunduc,ia faceti sa nu mai fiti in dezavantaj si mutati carasul in zona 2,sincer nu vrem sa fie judetul d voastra in dezavantaj.

  34. Cristian says:

    Domnilor din Caras acuma vreti in zona 2 daca in zona 1 sunteti 0. Cand ati zburat cu zona 2 si erati primii numai radeati ca ne bateti pe toti si ca voi clasati 80% din nr porumbeilor care ii angajati la concurs.Unde este valoarea voastra ca ziceati la imbarcari ca aveti porumbei de aceea clasati asa?Stati acuma linistiti acolo unde sunteti.

  35. timpa dan says:

    Draga Cristian ai reusit sa ma faci sa scriu pe net dupa o pauza foarte, foarte lunga.Sunt curios care este numele tau intreg si cat de bun esti tu , din moment ce noi cei din Caras suntem “0”.Te mai rog sa ne impartasesti din experienta ta ca sa nu mai fim “0”.
    Joc porumbeii dintr-o zona premontana, niciodata nu m-am plans in legatura cu zona din care fac parte, desi am un dezavantaj evident, iarna trecuta am fost unul din sustinătorii planului de maraton din 2011(Leipzig, Magdeburg, Magdeburg), plan în urma caruia au fost obtinute rezultate notabile în fiecare judet al zonei.
    Sincer nu imi doresc sa joc in zona 2, motivul nu ti-l spun decat personal(nu pot fi la fel de categoric cum esti tu şi poate as jigni niste columbofili adevarati care au tot respectul meu).
    Personal mi-as dori o zona la maraton: ARAD,TIMIS,CARAS,dar nici zona 1 asa cum este nu ar fi rea daca am avea un plan de zbor mai la nord…(Leipzig, Magdeburg, Leipzig ar fi sugestia mea).
    În rest, numai de bine tuturor columbofililor, iar tu draga Cristian sa pui mana pe un catalog national din 2011 si pe unul ce va aparea in 2012 si sa te uiti cu atentie dupa columbofilii din Caraş care au bareme la maraton cat de “0” sunt.
    Îti mai scriu si distantele la cateva maratoane jucate de noi, astia slabi rau, asa pentru cultura ta generala:
    Leipzig-960km
    Magdeburg-1080km
    Bamberg-980km
    Frankfurt-1098km
    Wurzburg-1039km
    Berlin-1029km.

  36. gelu says:

    Dl Cristian pt cultura ta generala anul trecut judetul Caras a avut 61 de norme la maraton cat judetele Alba Hunedoara si Bistrita la un loc si asta in care judetul Caras au asteptat ultimii si au zburat etape de peste 1000 km nu 800.Cu asta cred ca am spus tot.

  37. cip PH says:

    pacat pentru acesti pui care sau pierdut, poate si din vina unora dar, mi se pare putin cam exagerat unde sa ajuns , pe toate site-urile numai despre asa ceva se vorbeste . noi la prahova la concursul national berlin am avut doar 3 porumbei veniti si nu sa mai scris nicaeri nimic… sincere felicitari celor kre au porumbei sositi!!!!

  38. adrian says:

    De la com 33 sa intelegem ca putem sa cerem fiecare in ce zona vrem?

  39. Sorin says:

    Sincer imi doresc sa nu mai zburam cu Oradea si cei din salaj, pare buna propunerea cu Timis,Arad si Caras…ce spuneti?

  40. sct says:

    Pai puteti cere ce zona vreti ca nu va opreste nimeni. Dar dupa ce o cereti trebuie sa va si primeasca judetele la care vreti sa va asociati(gen caras la zona 2) si apoi trebuie si votate aceste noi zone. Convingeti pe toata lumea ca e mai bine asa si de la o simpla cerere va deveni realitate.

    • cristi sv says:

      STIMATI COLEGI COLUMBOFILI VA DAU DREPTATE LA CELE SPUSE DE VOI ADICA CU HRANIREA PORUMBEILOR AM FOST DELEGAT 7 ETAPE PORUMBEII TREBUIE HRANITI INDIFERENT DE ORA LANSARII CU CEL PUTIN 2-3 ORE INAINTE SI ADAPATI PENTRU A AVEA SUFICIENTA ENERGIE SA AJUNGA ACASA .PORUMBEII INAINTE DE LANSARE NU MANANCA MAI MULT DE 5-10 BOABE CACI STIE CA SE VA DA STARTUL SI ABIA ASTEAPTA VA SPUN DIN EXPERIENTA NU VORBE UITATIVA LA CLASAMENTELE SUCEVENILOR SI INTREBATII PE CEI CARE-I CUNOASTETI .

  41. marius tunduc says:

    Cristi daca lansam la 6 hranim la 3 – 4 dimineata????? Ma indoiesc ca ai fost vreodsta delegat. Chiar asa vorbim prostii?

  42. cristi sv says:

    Da Marius ma trezeam la ora 4 daca nu crezi sunal pe soferul lui Mirce Hintari (PAUNAS 0744275729)si o sa-ti spuna.Nu crezi ca am fost delegat ???Suna si te vei convinge ,am fost de la SIGHET,YAROSLAV 1,2,GARWOLIN,WARSOVIA,MLAWA 2,GDANSK,ELBLAG 2,

  43. adrian says:

    Marius,la ce concurs s-a lansat la ora 6,acum cati ani?

  44. Cristian says:

    Domnule Timpa nu am vrut sa va jignesc, pe departe intentia. Colegii dv scriau mai sus ca au fost varza la cele 3 maratoane de anul acesta nu eu.Eu personal am auzit colegii dv cand se laudau cu valoarea porumbeilor lor fata de ai nostrii asa ca cu aceasta atitudine nu stiu cum o sa fiti primiti in zona 2.Oricum felicitari pt rezultatele dv la maraton si mult succes in continuare.
    Domnule Gelu aveti dreptate si dv asa ca va doresc mult succes in zona 1.
    Nu vreau sa intram in polemici inutile pe langa subiect.

Spune-ti parerea

*