voiajori

Cunoastem cu totii faptul ca in nordul Moldovei, iubirea fata de Regina MARATON este imensa si de multe ori ne-controlata.

Acesti patimasi ai zborurilor lungi, au experimentat in urma cu cativa ani zborurile de fond pui. Atunci cu totii i-am blamat pentru pierderile mari suferite, lucru care insa nu i-a descurajat ce i-a facut sa mearga inainte. Si mai mult in urma cu trei ani au testat Maraton Pui. In primul an, Dumnezeu a tinut cu moldovenii si vantul din spate a adus puii de la distante incredibile.

Lumea columbofila romaneasca si mondiala privea uimita performanta acestor pasari minunate. Insusi vice-repsedintele FCI, Bardos Istvan, vizitand Expozitia Nationala Columbofila a Romaniei a dorit sa i-si populeze voliera cu fii ai acestor super-porumbei zburati maratonul ca pui.

Multi dintre voi ati comentat si inca comentati cu reticenta isprava columbofililor moldoveni. Multi au blamat acest gen de etape, datorita pierderilor, iar altii au afirmat clar si raspicat ca nu se poate si ca porumbeii nu au fost lansati de acolo.

Si totusi …. filmarile si actele spun altceva. Spun ca in Suceava, Neamt, Botosani, Iasi, Bacau, Vaslui si lista poate continua sunt columbofili temerari, care scriu cu penita vietii lor istorie columbofila.

Cand ii vezi imbarcand pentru Schwerin sau Berlin, realizezi ca pentru ei ,,limita este cerul,, cu adevarat. Comparandu-i cu molcomii si mult prea calculatii ardeleni care doar intamplatori au trimis porumbei pe rutele moldovensti, columbofilii din zona moldovei sunt adevarati temerari.

Al doilea an de zbor de maraton pui sa dovedit un fiasco dar  cativa pui din nou au facut norma celor doua clasari.

Anul acesta se vrea din nou Maraton pui.

Poate ultima sansa de a avea pui sosit de la astfel de distante pentru ca este greu de crezul ca de anul viitor cand maratonul probabil va trece peste 900 km, cineva va mai sacrifice atatia pui la distante medii de 1000 km. Probabil aceste judete vor zbura (si cu success) etape de mare fond de minim 700 km de unde cred eu ca le vor venii puii mult mai bine si in cativa ani vom vedea liniile moldovenesti ultra-selectate de pui, la 700 – 800 km!!!

Asadar, sunteti invitati cu totii la etapele de SETA – Lituania pe 5.09 si pe 26.09 2015.

Organizatorul etapei este As Suceava, transportator dl Festila Nelu, iar coordonator lansari dl Iulian Pavel

Primii 3 pui sositi vor fi prezentati si in Catalogul Gladiatorilor 2015, si premiati cu tablourile folosite pentru Nationalele la maturi iar organizatorii se gandesc chiar la premii in bani.

Sunt invitati toti crescatorii care considera ca pot face fata unei astfel de provocari, pentru ca este clar de la aceste distante cu vin decat puii formidabili!!!

Centrele si orele de imbarcare vor fi postate pe internet in timp util!!!

Adaugat pe 29 Aug 2015 de |  | 2,131 views

2 pareri la articolul “FRUMUSETEA ZBORULUI LA EXTREM… Sau SETA 1 si SETA 2…..Maraton cu puii 2015”


  1. szekey miklos says:

    mereu ati fost inventivi , curajosi si puternici… multa bafta

  2. alex says:

    Unde sunt puii de la seta? sau dus in cap moldovenii cu puii lor.atatea figurii pe capu vostru.Moldova face maraton puii.facetii si in continuare.

Spune-ti parerea

*