voiajori

Sâmbătă 27 august 2011, ne trezim de dimineață din două motive. Primul: avem de lansat porumbeii asociației, care sunt pe locul de lansare de aseară de la 12.30, iar al doilea este drumul lung pe care-l avem de făcut pentru a participa la etapa Derby a Columbodromului Andrei Șaguna, Arad.

Kilometrii se consumă repede și la orele 11.00 intram pe poarta columbodromului. Mirosul de mâncare proaspătă se simte deja de la intrarea în județul Arad, iar bucătari si bucătărese roiesc pe lângă ceaunele pline cu bunătăți.
Retrași la umbra corturilor amenajate, columbofilii sosiți savurează berea rece și privesc vântul puternic care bate direct în fața porumbeilor. Azi va fi greu!

Îl găsim plin de voie bună pe prietenul nostru Muntean Vasile, de la Sibiu, un împătimit al columbodromurilor din țară, alături de Dan Chebeleu, care pregătește biletele de tombolă.
Încet, încet locul devine neîncăpător. Câteva sute de oameni s-au decis să aștepte azi porumbeii aici.
Mirosul de fasole cu ciolan și de sărmăluțe devine tot mai puternic, până când bucătarii anunță că masa este gata. Se formează o coada similară cu cele la benzina din `88.
Și chiar s-a meritat să stai la rând pentru ce s-a primit!
Mâncarea gustoasă, berea rece și atmosfera excelentă, ne îndeamnă la pariuri. Și se pariază sub bagheta lui Claudiu Roman, care face notările de rigoare.
Printre pariuri, mă încumet și eu să pariez cu Traian Creț pe ora sosirii. Așadar mă trec și mai multe emoții in așteptarea porumbeilor.
Ca să uităm de căldura de afară, Dan Chebeleu și Muntean Vasile, copiindu-i parcă pe Tociu si Palade, încep extragerea tombolei. Premii ca la Bingo… câteva zeci. Unii pleacă cu porumbei, alții cu grătare de lemn, alții cu hrănitori, adăpători, vitamine, minerale, drojdii, si câte si mai câte.
Trece ora 14.00, răsuflu ușurat! Am câștigat pariul cu Traian.
La 14.28 apare primul porumbel, după 7 ore si 13 minute de zbor. Are seria HU 11-26-32061 și-i aparține lui Jozsef Mihalik + Andras.
Crescătorul nu este prezent, în schimb este fratele lui, Mihalik Csaba, un prieten bun al nostru, împreună cu care organizăm etapele de maraton internațional.
Urmează felicitările și … al doilea porumbel.
Mai apoi porumbeii sosesc în ritm de vals. Căldura mare și-a spus cuvântul, iar vântul … ce să mai vorbim!
Câteva ore mai târziu, începe licitația, unde cei care au dorit, și-au putut achiziționa niște eroi. Și porumbeii licitați și-au găsit repede stăpâni.
Mă uit la ceas și nu-mi vine să cred ce repede a trecut timpul.
A fost o zi deosebită, în mijlocul columbofililor prezenți.
Sincer vă spun, eu nu sunt jucător de columbodrom, însă la anul mă gândesc să trimit câțiva pui. Cei care nu au fost prezenți, au ratat multe. Păcat.
Astfel de zile frumoase și binecuvântate nu trebuiesc ratate. Ar trebui să luăm familia, la fel ca dl. Șoimoșan, de la Arad, de exemplu și să petrecem relaxați alături de cei de acolo.
Va sugerez ca anul ce vine să nu ratați acest eveniment. Și nici pe celelalte din țară.
Mulțumind gazdelor, pornim spre casa. Avem 150 km de făcut.
Însă pot spune ca a meritat.

Marius Tunduc

Adaugat pe 28 Aug 2011 de |  | 971 views

Spune-ti parerea

*