voiajori

Când treceţi prin frumosul orăşel Sebeş, aproape de Alba Iulia, nu rataţi o vizită  pe strada Aviator Olteanu 27. Aici găsiţi un om care are în spate 46 de ani de columbofilie şi multe lucruri interesante de povestit. Un om care a prins celebrele curse unde porumbeii se duceau cu cuştile tip Budapesta, când cronometrările se făceau în borcan, când columbofili erau mai respectuoşi şi fairplay-ul era la el acasă.

Am făcut şi noi o vizită acestui domn şi i-am luat un scurt interviu. Iată ce a ieşit:

Dle  Moga, vă rugăm să începeţi cu o scurtă prezentare a dvs.

Cresc porumbei de la vârsta de 6 – 7 ani, iar la concursuri particip din 1963.

Câţi ani aveţi acum?

Am 68 de ani!

Mulţi înainte!

Mulţumesc!

Cu ce porumbei aţi început în 1963?

La acele vremuri am început cu porumbeii care se găseau mai uşor. Din piaţă, de la un crescător Bocşe din Alba Iulia, cu doctorul Josan împreună, şi încet, încet, am ajuns şi mi-am format o familie de porumbei valoroasă. La acele vremuri ţineam porumbei puţini, cam 20 de bucăţi.

Mă gândesc că totuşi a trebuit să mai aduceţi porumbei şi de la crescători mai puternici?

Da, am adus în 1976 de la Braşov, porumbei de Schemacher, din cei importaţi de dl. Trasevici de la Schemacher, cel care fabrica ceasurile Junior. Acei porumbei sunt şi acum la baza crescătoriei mele.

Ce fel de porumbei erau?

Erau porumbei de fond! Chiar porumbelul 173024-06 M, care l-am avut locul 1 la Olimpiada Katovice în 1989 la General, era din acei porumbei. Acesta avea clasaţi 11.676 km.

Cum se practica columbofilia acum 30 de ani?

Se practica mult mai simplu ca şi acum. Fără tratamente, fără vitamine şi alte lucruri de genul ăsta pe care le foloseşte toată lumea acum. Era un produs Tricolaval şi Galisan. Erau singurele produse folosite. Când vedeai că porumbelul stă mai supărat, îi dădeai câte o tabletă şi a doua zi era perfect.

Şi organizatoric cum se desfăşurau lucrurile?

Clujul era un centru naţional de organizare de concursuri. Aici se adunau porumbeii şi se transportau cu trenul. Responsabil din partea Uniunii cu îmbarcarea şi organizarea era dl. Vâlcu. Porumbeii se transportau cu cuştile tip Budapesta, construite special pentru vagoane. Porumbeii erau lansaţi în gară. Cu trenul au fost duşi porumbeii la Budapesta, Brno, Kolin, Teplice, ş.a.m.d.

Cum era traseul pe fosta Cehoslovacie?

Pierderile erau minime și chiar dacă porumbeii mai întârziau, totuşi se adunau acasă într-un final.

Care a fost cea mai lungă distanţă zburată?

Schwerin, în Germania.

Ce porumbei aţi mai introdus pe parcursul anilor care v-au mai dat satisfacţie?

Am mai introdus porumbei Fabry de la dl Vâlcu, care combinaţi cu ceea ce aveam eu deja mi-au dat rezultate foarte bune. Pe urma porumbei Dorden au zburat mai bine.

Mai recent am introdus Desmeth Matjis si Janssen, de care din nou am fost mulțumit. Acum am niște combinaţii de Carteus şi Nouwen-Paesen, dar încă nu i-am încercat deci nu pot spune nimic despre ei.

Cum zburaţi porumbeii? Natural sau văduvie?

Numai la natural! Din ce am observat şi de la alţi crescători din zonă naturalul este cel mai bun. Văduvia dacă ai greşit-o, ai pierdut anul! Nu pot să spun însă că dacă faci văduvie aşa cum trebuie nu cresc rezultatele. E clar că acestea sunt mai bune, dar eu prefer să zbor aşa cum ştiu mai bine.

Ce poziţii de cuib preferaţi la porumbei?

Nu am urmărit niciodată lucrul acesta. Dar totdeauna este  bine ca porumbeii să aibă situaţie de cuib. Totuşi parcă femelele merg mai bine pe pui mici şi masculii pe pui mai mari, chiar să fie puii aproape de înţărcat.

Aţi avut patru porumbei la Olimpiadă. Este o performanţă greu de egalat, nu-i aşa?

Da, am avut trei la sport şi acum la Dortmund unul la Standard. Frumos este că toţi provin din aceeaşi familie, deci sunt neamuri între ei.

Participaţi la toate etapele din sezon?

Da, particip la toate.

Aveţi o categorie favorită?

În general, majoritatea dintre crescătorii din România preferă fondul. Într-adevăr, uneori joci mai bine, uneori mai slab. Înainte şi eu preferam numai fondurile, dar acum îmi plac şi concursurile de viteză – demifond, unde concursul ţine doar câteva minute.

Acum, cu noua eră a vitaminelor, a medicamentelor, ce produse folosiţi?

Iau produsele de la Sandu Huzu – Gervit, Avipharm, Nifuramicin, etc. Dar eu nu dau medicamente în timpul concursurilor, doar în extra-sezon. În general ce găsesc la Sandu şi cum îmi spune el să le folosesc.

Ce sfaturi daţi începătorilor?

Crescătorie, porumbei de calitate şi multă grijă de porumbei. Să ştiţi că succesul este 50% porumbel şi 50% crescător.

Cum vi se pare azi columbofilia în România?

Mergem înainte! Se importă porumbei foarte valoroşi, dovadă a dorinţei columbofililor de a progresa. Totuşi nu am observat ca doar porumbeii din import să facă legea, ci şi porumbeii noştri sunt în top. Asta pentru că avem porumbei foarte buni în România.

Că tot veni vorba, de ce credeţi că suntem încă la stadiul de importatori?

Dorinţa de a realiza ceva îi face pe oameni să meargă peste graniţe şi să aducă porumbei. Ei cred că porumbeii de afară sunt mai buni, dar numai cred asta pentru că în realitate avem şi noi porumbei valoroşi. Totodată poate neseriozitatea crescătorilor ne face să mergem afară.

Dacă veţi întreba crescătorii veţi vedea că randamentul mai mare este dat în crescătorie de porumbeii vechi. Dar ştiţi de ce? Pentru că aia sunt lucraţi, zburaţi, selectaţi! Şi cei noi importaţi vor da satisfacţie dar mai înainte trebuie lucrat cu ei şi în câţiva ani vor apare şi rezultatele constante.

Cum vi se pare Asociaţia Alba în ultimii ani?

Am crescut foarte mult în ultimii ani. Dacă în trecut aveam 10 – 20 de porumbei cu normă, azi avem de ordinul sutelor. A crescut şi calitatea organizării şi numărul etapelor de concurs. E bine, ce mai … !

Iată şi rezultatele d-lui Moga:

–          1987 – Campion Naţional al României cat. General cu 173020-84 M

–          1988 – Campion Naţional la categoriile Fond, Fond Palmares şi General cu 173020-84

–          1989 – participant Olimpiada Katovice, cu 173020-84, Campion Olimpic cu 11676 km zburaţi

–          1994 – Campion Naţional Fond Palmares cu 13444-89

–          1995 – participant Olimpiada Utrech cu 13444-89, loc 25 olimpic la Fond Palmares

–          1996 – locul 3 Naţional Fond Palmares cu 11713-90

–          1997 – participant Olimpiada Basel cu 11713, loc 26 olimpic la Fond Palmares

–          A primit titlul de Maestru Emerit al Sportului Columbofil.

Dle Moga, vă doresc multă sănătate, succese în continuare şi vă felicit pentru că la această vârstă sunteţi încă un columbofil activ !

Adaugat pe 5 May 2011 de |  | 3,134 views

Spune-ti parerea

*