voiajori

LOC 1 GDANSK PALMARES 3 ANI CU 342015-2011

LOC 1 GDANSK PALMARES 2 ANI CU 292001-2013

Loc 9 National Maraton Palmares 3 ani  cu 292004-2013

 

Pentru inceput va rugam sa va faceti o scurta prezentare personala.

Ma numesc Sarbu Toberiu, am 48 de ani, locuiesc in orasul Targu Ocna, jud. Bacau si lucrez ca administrator la firma mea. Sunt membru columbofil din anul 1999. Din anul 2010activez ca membru columbofil la Asociatia Judeteana Columbofila Voiajorul Vrancea.

Va rugam sa ne spuneti cu ce familii de porumbei concurati, care au fost familiile care v-au oferit cea mai mare satisfactie si daca este cazul, care sunt familiile, care nu v-au oferit satisfactie in ultimii ani?

Am inceput sa concurez cu porumbei de la crescatorii din localitatea in care domiciliez, iar in timp, am cumparat porumbei de la crescatori celebri, precum: Butucan Stefan, Badin Vasile, Gradinaru Cristian, Cobzaru Daniel, Van de Poel, Freialdehofen. Din toti porumbeii adusi de la acesti crescatori, in diferite combinatii, am avut in top 20 national.

In anul 2014 ati fost Locul 1 Palmares Gdansk, celebra etapa de maraton a Moldovei. Dati-ne cateva detalii despre porumbelul care v-a adus acest succes?

In anul 2014 am fost Locul 1 Palmares Gdansk dupa doua rezultate foarte bune in doi ani diferiti, cu porumbelul 342015-2011. Porumbelul este o combinatie Butucanu-Cobzaru, fiica din locul 5 etapa de Slupsk, pe Moldova si nepoata din locul 3 Gdansk. In anul 2015, 342015-2011 m-a surprins placut, devenind iarasi Locul 1 la Palmares Gdansk 3 ani. O performanta exceptionala!!! Tot in anul 2015 o alta mare surpriza a fost porumbelul albastru 292001-2013, Locul 1 Gdansk Palmares si Locul 4 National Maraton in anul 2015, avand 2 calasari de exceptie la maraton, fiind singurul porumbel care a ajuns acasa in prima zi de la Rozan (Polonia), 830 km, dupa o cursa extrem de grea, cu vant puternic din fata si cu o concurenta de 5.523 porumbei, porumbelul fiind marcat in ceas noaptea la 22:02:21. In data de 24.07.2015 am imbarcat acest porumbel 292001-2013, la concursul National Silagalys, avand o distanta de 1057 km si marea mi-a fost surprinderea cand a sosit noaptea, in prima zi, fiind marcat in ceas la ora 23:48:22, ocupand locul 3 National din 2.814 porumbei. Acest porumbel fiind o combinatie Freialdenhofen-Van de Poel.

Selectati porumbeii in vreun fel? Care sunt criteriile de selectie pe care le aplicati?

Selectez porumbeii de pui, de cand ies la zbor, incerc sa opresc numai acei pui de talie medie, cu o musculatura foarte flexibila si cu o osatura puternica si ferma.

Va rugam sa ne spuneti felul in care concurati puii, porumbeii de un an, respectiv porumbeii maturi, in sensul numarului de etape si a cerintelor pe care le aveti pentru porumbei.

In ultimii ani nu am mai concurat cu puii si nici nu am mai facut antrenamentele cu masina clubului, astfel evitand stresul si bolile care pot fi luate la comun cu ceilalti porumbei. Porumbeii de un an merg la concursuri cu maturii, de la primul fond pana la cea mai lunga etapa de maraton, cum ar fi de exemplu Gdansk unde am distanta de 1050 km.

Concurati natural sau la vaduvie? Care este motivul pentru care ati ales acest sistem?

Am concurat si vaduvie, dar rezultatele de exceptie le-am avut la natural. Porumbeii de maraton sunt mult mai motivati concurand pe oua si pui.

Va rugam sa ne prezentati cat mai sincer, cum arata planul sezonului (date de imperechere, antrenamente etc.) incepend de la 1 ianuarie si sfarsind cu sezonul competitional cu maturii.

Imperechez porumbeii pentru concursuri in jurul datei de 10-15 aprilie, dupa care ii antrenez cu masina proprie si la sfarsit de saptamana merg cu clubul la antrenamente, dupa care urmeaza primul fond, fiind Tomaszow Lubelski, distanta de 520 km. Porumbeii de matca ii imperechez in jurul datei de 15 ianuarie, imperechindu-i atat de devreme, pot scaote pui, pe care ii voi avea maturi pentru urmatorul sezon, unde concurez cu ei pana la distante de peste 1000 km.

As dorii sa va intreb despre mancarea pe care o folositi la porumbei. Ce mancare folositi si cum o administrati la porumbei? Daca este o mancare locala, ati putea sa ne furnizati retetele mancarii folosite?

Pentru lotul de matca combin mancarea de la piata, cu mancarea de la sac, exemplu: Versele Laga. La porumbeii de matca administrez 3 mese pe zi, iar la lotul de zbor cate putin si de cate ori este nevoie.

Ce parere aveti despre administrarea antibioticelor? Folositi antibiotice in timpul sezonului de concursuri si cand?

Folosesc foarte putin antibiotice si in special in perioada de iarna, cand le fac porumbeilor tratamente preventive. Pe perioada concursurilor incerc sa evit administrarea antibioticelor, dar daca sunt nevoitle fac anumite tratamente, dar cu mare atentie, pentru a nu strica forma sportiva a porumbeilor.

Suplimentele nutritive sunt folosite de multi campioni din Romania, folositi si dumneavoastra? Puteti sa ne prezentati programul saptamanal de utilizare a acestor suplimente?

Folosesc suplimente din gama Rohnfried, dar nu dupa un program anume, ci administrez in functie de nevoile porumbeilor. Nu sunt adeptul unui program bine stabilit, administrez in functie de etape si duritatea concursurilor.

Considerati ca folosirea antibioticelor pe termen lung are efect daunator sau ati constatat ca nu are efecte secundare?

Consider ca, administrarea antibioticelor pe termen lung nu poate duce la formarea unei crescatorii cu porumbei exceptionali.cred ca porumbeii valorosi au si o imunitate buna si nu trebuie tratati in exces.

Daca ar trebui ca maine sa cumparati o serie de pui de la crescatori din Romania, care ar fi cei 2 crescatori la care v-ati duce pentru a face aceasta achizitie?

Nu cumpar niciodata serii de pui, incerc sa aduc cate un pui sau doi pe an si atunci cand sunt convins ca am nevoie. Am cumparat in ultimii ani numai pui de campioni si Olimpici la Maraton si acestia numai din crescatoria prietenului meu, Cobzaru Daniel.

 

Adaugat pe 25 Feb 2017 de |  | 14,236 views

Spune-ti parerea

*