voiajori

Aschia nu sare departe de copac
Ca si intr-o problema de matematica cu variabile carora nu le cunoastem valoarea la fel si in munca noastra de a deslusi tainele selectiei si reproducerii cu succes a porumbeilor cu cat lasam mai multe variabile sa intervina ne vom crea o problema tot mai complexa si drumul pana la rezultat va fi din ce in ce mai dificil. Haideti sa vedem ce sunt variabile ce pot interveni in calea noastra. Un porumbel care deja a zburat indiferent cum a demonstrat ca poate sa vina acasa. Un porumbel care nu a zburat indiferent de arborele genealogic poate fi atat de prost incat sa nu vina de la cativa km departare. Deci o variabila cu putere mare ar fi daca un porumbel e zburat sau nu. Chiar daca genele sunt un mister incredibil si puterea lor si salturile intre generatii care le fac joaca un rol important de multe ori a fi sau nu zburat ar trebui sa ne spuna multe despre un porumbel. In primul rand zborul ne asigura de lipsa unor oarecare probleme interne neobservabile ce s-ar putea mosteni, zborul ne asigura de capacitatea de orientare fara de care nu ar fi putut ajunge acasa. Prin zbor si studierea cu atentie a rezultatelor unui atlet putem defini exact valoarea sportiva a acestuia si mai ales conditiile meteorologice si de relief in care aceasta a performat slab si in care a performat bine.Atunci cand introducem un porumbel nezburat in reproductie acesta vine la pachet cu variabila neparticiparii la zboruri care ne poate duce pe carari foarte indepartate de calea performantei. Nici nu vreau sa ma gandesc ce ar insemna daca nici parinti acestuia nu ar fi zburati sau sa il imperechez cu un alt porumbel nezburat. Variabilele ar creste exponential. Credeti ca lectile spuse de artisti adevarati ai sportului columbofil in care ne indemnau sa cumparam oua din cei mai buni zburatori erau gresite?….Exista porumbei nezburati dar au reprodus campioni? Da, exista. Exista aur printre pietre? Da, exista. Oare vrem sa ne cumparam un excavator si o cariera de piatra si sa incepem sa cautam?
De ce sa tin 10 porumbei cand pot tine 10 porumbei si 90 ciori….
Fiecare compromis care il facem in activitate de selectie ne adauga o variabila in problema de a ajunge pe culmile peformantei sportive. Atunci cand ne impunem anumite criterii de selectii propri si facem un compromis pentru un porumbel sau doi din cauze precum provenienta acestuia, suma de bani pe care am platit-o pentru el sau orice altceva ne facem un rau inimaginabil singuri si suntem atat de naivi incat il facem cu zambetul pe buze. Cu cat asteptam mai mult calitatea sa apara din senin cu atat mai mult ne afundam intr-o groapa care ne acopera cu porumbei mediocri si slabi. Nu a venit ca pui dar lasa ca vine ca yearling….A zburat mediocru ca si yearling dar lasa ca la doi ani va face minuni….Mi-a dezamagit increderea prietenul meu dar lasa ca a fost prima si ultima data….precis se va schimba el pe viitor…un alt prieten spune ca l-a inselat sotia insa precis de acum se va schimba si nu se va ma intampla…..Fiecare compromis care il facem atunci cand tinem un porumbel care nu corespunde criterilor stabilite ne distruge viitorul si ne indeparteaza cu ani si ani de porumbei cu adevarat buni.. Timpul e foarte pretios atat in epoca in care traim cat si in munca noastra.
Fiecare artist cu opera sa….
Este foarte important sa observam viteza cu care porumbelul a castigat si corelatia dintre aceste valori si structura corpului acestuia. Vom observa incet ce particularitati au porumbei castigatori cu viteze de 1600-1700 m/min fata de cei care castiga cu viteze de 1000-1100 m/min. Un alt aspect important ar fi concurenta acestuia specifica distantei zborului pentru ca atunci cand o masina
de curse s-ar intrece cu o multime de masini de teren pe o autostrada castigatorul l-am stii dinainte sa inceapa cursa. Daca insa toate masinile concurente ar fi de curse ar fi o intrecere mult mai interesanta de privit. Usor de observat din diferenta vitezei la primul si ultimul sosit. Se spune…concursurile cu vant din fata in conditii grele demonstreaza cine are porumbei de calitate care pot veni oricand in fata….(la mine in zona bate mereu vantul din lateral…cred ca nu voi apuca niciodata in viata sa am si eu din acesti porumbei buni…..ce sa mai spun de prietenul meu in zona caruia bate vantul din spate…)…oare de ce oameni se inchid intre zidurile preconceptilor atat de limitate uneori si de ce noi ca si artisti ai jocului cu porumbei facem la fel…. Cu cat specificitatea in care un porumbel face o performanta deosebita este mai mare cu atat nivelul ei este mai ridicat. Nu doar faptul ca el ar trebui sa vina doar la o anumita distanta ci si diferitele aspecte ale vantului, conditile de relief si cele climaterice ar trebui sa joace un rol important in performanta acestuia. De ce tot ceea ce e de calitate in lume e specific, de ce exista magazin specific pentru lactate si magazin specific pentru materiale de constructie, de ce toata viata un alergator de viteza este concentrat in jurul distantei la care va concura si calculeaza efortul sa fie exact distribuit nici cu un centimetru in minus sau in plus…..Performanta de nivel inalt si chiar istoric se intampla cand multe detalii si specificitati ale cursei corespund cu capacitate de zbor a porumbelului in cauza. Restul sunt performante fortate, intamplatoare si slabe.
Romeo si Julieta, Tristan si Isolda…ce cupluri….
Ne punem intrebarea de ce mergem la munca zi de zi….ne punem intrebarea de ce facem ceea ce facem? ….Daca nu ar trebui sa intram pe alte taramuri neadecvate acum. Daca da atunci ma gandesc…Ne punem intrebarea de ce punem doi porumbei in pereche asa? Sau asteptam minuni din neant….minunile se mai intampla insa eu unul nu am rabdare sa le astept. Atunci cand vrem sa
obtinem un anumit rezultat stim exact cum ar trebui sa arate acesta si incercam sa il reproducem ca intr-o matrita prin imperecherile formate. Din 10 femele si 10 masculi putem reproduce 20 ciori sau 1 campion si 19 porumbei mediocri. Oare cum arata acest campion si de ce parinti lui in alte combinati au dat gres….Oare exista alta femeie mai potrivita pentru Romeo decat Julieta?…. Fiecare din neajunsurile unuia din parteneri ar trebui sa le completeze celalaltul pentru a forma un intreg. Aripa, talia, osatura, calitatea penajului, vitalitatea, caracterul, echilibru corporal si multe altele. Sunt oare de ajuns? Nu. De multe ori pe strada observam cupluri de necunoscuti care par meniti sa fie impreuna…alti ne dam seama usor ca nu se potrivesc. E de ajuns o privire…Haideti sa aplicam talentul inascut al nostru de observatie si in columbofilie si chiar daca ei sunt porumbei si noi oameni sa incercam sa deslusim cum se potrivesc doi porumbei si cum arata bine impreuna. Imi este usor sa observ atunci cand o pereche gandita de mine nopti la rand inainte de inceperea sezonului reproductiv se plac sau nu…Din primele clipe cand au un spatiu intim destul de mare pentru a nu fi presati psihic o pereche ai carei parteneri se plac cu adevarat se manifesta incredibil si una fortata la un nivel energetic mult mai scazut. Atunci cand lucrurile sunt fortate si energia genelor si calitatea secretilor organelor reproductive este mult mai scazuta si prin urmare lipsa de vitalitate a puilor usor neobservabila fac de multe ori diferenta intre un campion si o cioara.
Sunt multe drumuri care duc la Roma..unele prin munti cu zapada cu prapasti cu ursi cu pericole inimaginabile si care pot lua ani ….altele simple calde, cu flori cu campi cu zambete….

Articol de Vlad Ognean

Adaugat pe 21 Oct 2022 de |  | 1,481 views

Spune-ti parerea

*