voiajori

12 Național Maraton Crescător 2011
16 Național As Crescător 2011
2 județean (4 zonal) – Leipzig 2011 cu 0317386-M-07
1 județean (8 zonal) – Benesov II 2011 cu 0317570-F-07

Nu ține foarte mulți porumbei – are doar 12 perechi la matcă și aproximativ 50 de zburători. Nu se ocupă de porumbei cu intensitate maximă, așa cum fac alții. Flaviu Hațegan e un columbofil ca oricare dintre noi, le oferă porumbeilor săi hrană bună și îi tratează doar la nevoie. E bun prieten cu Habaci Călin, un alt columbofil de mare succes, și împreună își antrenează porumbeii în trimpul sezonului. Metoda de zbor e una fără prea multe secrete, învățată tot de la Călin: ”zborul la natural”.

Selecția aplicată în crescătoria Hațegan este însă destul de dură – porumbeii sunt angajați fără prea multe menajamente la concursuri. Pe lângă asta, Flavius mai practică și o altă tehnică de selecție, una cel puțin curioasă, dar pe care el o crede foarte importantă: îl convoacă în fiecare toamnă pe Călin pentru o selecție suplimentară. Porumbeii care sunt eliminați cu această ocazie vor constitui deliciul unei mese de sărbătoare, ca-ntre prieteni. Așadar, niște columbofili care se bucură cu siguranță de porumbeii lor… într-un fel sau altul.


E momentul să introducem 3 porumbei vedetă ai crescătorie Hațegan. Întâi, ”Hermesu mic”, nepot din ”Hermesa” 5885-05-DV, deja celebra reproducătoare a lui Călin Habaci. E interesant de remarcat faptul că dl Ianc Remus, de la Hunedoara, are un porumbel numit ”Hermesa mică”, la fel, nepoată din ”Hermesa”.


”Rareș” 317331-07 și ”Flaviu” 317386-07 sunt frați. Îi au ca părinți pe AU 05-335-680 un mascul orig. Marcel Cadariu din Austria primit cadou de la MArcel. Acest mascul este reprodus direct din ”Tarzan Boy” super campionul fiu al unui tată și mai faimos: ”Tarzan”, al lui Silvere Toye. Mama acestor doi perfromeri ai lui Hațegan este una dintre femele cehoiace foarte, foarte bune reproducatoare din crescătoria Călin Habaci, Vanhee cu Imbrecht de la crescătorul ceh Zdenek Polasek.

Acești doi porumbei au amândoi îndeplinite categoriile As Maraton 2011, dar și Maraton Palmares Maturi 2011. E de asemenea impresionant faptul că au clasat etape de maraton foarte diferite una de alta: Leipzig (863km) – viteză foarte mare, vânt din spate, Magdeburg I (972 km) – caniculă extremă, sosiri foarte dificile, pe mai multe zile și Magdeburg II (979km) – concurs cu ploaie pe aproape tot parcursul de zbor.

0317386-M-07 are, pe deasupra, un excelent loc 2 județean (4 zonal) la maratonul Leipzig.



Prin prisma rezultatelor, eu cred că nu se mai poate îndoi cineva că acești doi porumbei sunt păsările perfecte de maraton. De altfel, Flaviu a concurat cu doar 6 porumbei la maraton. Dintre aceștia, 3 au realizat baremele. E de prisos orice altă concluzie cu privire la valoarea lui Flaviu și a porumbeilor lui… Respect și succes cel puțin la fel de mare pe mai departe!

Adaugat pe 27 Oct 2011 de |  | 2,285 views

Spune-ti parerea

*