voiajori

De puțin timp, am primit vestea tristă că prof. Coste Octavian, nu mai este printre noi. Membru de onoare al Asociației Columbofile ”Voiajorul” Bihor, prof. Coste a fost unul dintre pionii columbofiliei bihorene, vreme de peste 60 de ani.

Unul dintre primii importatorii de porumbei din vest, încă din anii 70, prof. Coste este recunoscut ca unul dintre marii maratoniști ai Bihorului. Amintesc aici locuri 1 Naționale Magdeburg, 3 Național Liege și porumbeii zburati an la rând etape multe de peste 900km.

Este recunoscut în lumea columbofilă pentru celebrii porumbei negri – ”Negrii lui Costea” – care s-au remarcat în foarte multe crescătorii din România, dar și din Germania.

Nu voi uita niciodată primii ani de facultate când am vizitat prima dată crescătoria dlui Costea, primăverile când, în aerul călduț, zeci de porumbei își făceau ritualul de împerechere. În raiul din curtea ”profesorului”, timpul parcă se oprea în loc, odată cu zborul porumbeilor. Nici nu știu cum au trecut 16 ani …

A fost unul dintre primii mei mentori și un om de o corectitudine exemplară. Desi era trecut de prima tinerețe, a pus umărul și în ultimii ani la reconstrucția Asociației Județene.

Amintirile povestite de dânsul din vremurile când se antrenau porumbeii cu bicicleta, chiar 70 – 80 km, iar cronometrarea se facea în 2 – 3 ceasuri, vor rămâne merau în memoria noastră.

Cuvintele nu sunt suficiente pentru a exprima mâhnirea pierderii acestui mare columbofil. La revedere ”profesore”! Să-ți fie țărâna ușoară și să te așeze Bunul Dumnezeu în Raiul Său!

Președinte AC Bihor
ing. Marius Tunduc

Prof. Coste Octavian cu ing. Hasas Ioan, Expo. Vadu Crisului, BH,1996


Citiți și ”Istoria Columbofila a jud. Bihor (începuturi – 2010)” (format .pdf) sintetizată de Corneliu, pentru a afla mai multe despre moștenirea lăsată asociației bihorene de regretatul ”Profesor” .

Adaugat pe 18 Nov 2011 de |  | 1,455 views

Spune-ti parerea

*