voiajori

Rog să fiu lecturat cu răbdare, luciditate, calm şi fără înverşunare. Mi-am făcut un obicei să răspund oportun site-ului columbofil.net. Mulţumesc pentru poziţiile critice manifestate cu decenţă de unii membri columbofili.

Nu doresc să mă acuzaţi că sunt persuasiv dar manifestarea dreptului la opinie este liberă. De aceea, consider că nu trebuiesc acuzat pentru crezul meu privind porumbelul de maraton.
Şcoala psihologică americană afirmă că omul se poate schimba structural numai până la vârsta de 35 de ani. Eu am dublu, aşa că lăsaţi moşul (expresia aparţine unui confrate columbofil) să-şi trăiască inocenţa gândirii despre porumbelul de maraton. Sper ca atunci când veţi ajunge la vârsta pe care o am eu acum, ideile şi optica de a gândi porumbelul să vă rămână aceleaşi. Un lucru este cert, înţelepciunea se câştigă odată cu înaintarea în vârstă. Afirmaţia nu-mi aparţine.
În privinţa rezultatelor columbofile din anul 2011, recunosc că au fost mediocre, chiar dacă am cucerit 6 cupe modeste la nivelul Asociaţiei. Eu nu cresc mulţi porumbei, cca. 85 capete. În primăvara anului 2007 mi-am permis o excursie turistică cu vizitarea a 8 capitale vest-europene. La reîntoarcere am trăit coşmarul vieţii mele în columbofilie, cca 50 de porumbei maturi şi tineri au fost ucişi de către o familie de dihori, 2 adulţi şi 3 pui. Răpitoarele îşi făcuseră culcuş în podul casei părinteşti. De mulţi ani părinţii mei, Dumnezeu să-i odihnească, s-au mutat la “viaţa de dincolo” casa din vecinătatea volierei nemaifiind locuită. Providenţa Bunul Dumnezeu nu şi-a luat mâna de pe mine, oferindu-mi o compensaţie. Mi-a protejat câţiva puişori şi câţiva porumbei maturi cu performanţe realizate în zboruri de la Harkov, Krasnodon, Moscova, etc. Umul din puişori, o femelă generaţia 2007, a devenit Campioană Naţională la demifond în toamna aceluiaşi an, expoziţia de la Piatra Neamţ, iar febleţea mea, un yarling, Vicecampion Naţional la categoria maraton, expoziţia Naţională de la Oradea, cvadruplu campion al Asociaţiei Suceava, categoriile fond şi maraton, yarling şi maturi. În anul 2009 a devenit Campion Naţional la categoria Maraton Internaţional, titlu decernat în luna ianuarie 2010 la expoziţia de la Braşov.
Cu toată experienţa, dacă te atacă răpitoarele sau suferi din cauza neglijenţelor organizatorice, vis a vis de catastrofa concursului Koronowo, practica nu te mai ajută. Regret neinspiraţia angajării celor 6 porumbei la fatidicul Koronowo. Trebuia să-i expediez direct la Berlin. Aveau în mod cert o altă şansă ei fiind zburaţi în anul 2010 la Elblag, Gdansk şi Slupsk, iar unul repeta după mai mulţi ani concursul Berlin. În sezonul columbofil 2011 participaseră la Sighetul Marmaţiei, Przemysl, Losice, Mlawa, deci erau pregătiţi. Desigur neinspiraţia şi ghinionul meu acum este tardivă. Din cîţiva porumbei supravieţuitori ai atacului răpitoarelor mi-am format o modestă matcă. Cele mai bune păsări le-am reţinut astfel de la zboruri.
Am credinţa că-mi voi reveni, candela speranţei nu s-a stins. Reproduc un vers dintr-o poezie a marelui Arghezi: “din mucegaiuri, bube şi noroi, iscat-am frumuseţi şi vremuri noi”. D-lui “Nic” comentator pe site-ul columbofil.net îi răspund cu un citat din discursul lui Nae Caţavencu: “Răbdare stimabile, răbdare”. Chiar dacă vârsta mă presează eu cânt: “ce dacă-mi este părul sur, gaudeamus igitur”.
Un columbofil este interesat să afle de la mine anumite date despre creşterea porumbeilor. Îmi permit să completez indicaţiile d-lui Nic recomandând lectura următoarelor lucrări: Columbofilia română, reviste în care am prezentat articole începând de prin anii 1985, cartea Enciclopedia columbofilă, sau un articol publicat de d-l ing. Marius Tunduc în vol.2, din seria lucrărilor dedicate columbofiliei. Vizitaţi de asemenea arhivele care tezaurizează informaţii pertinente ale columbofililor cu experienţă, publicate pe site-ul rrp.ro, etc.,etc.
Revin cu plăcere pe site-ul columbofil.net, îmi place fervoarea peniţei tânărului administrator. Jargoanele, mitocăniile câtorva vizitatori în mod cert nu reprezintă intenţia site-ului iar acolo unde este cazul trebuiesc cenzurate indiferent din ce parte provin. Nu alătur acestei categorii insinuările rafinate, civilizate, păstrând limitele bunului simţ. Consumatorii de ştiri columbofile vor aprecia în mod indiscutabil verticalitatea firului de plumb, imparţialitatea.

dr. Mircea Bilius medic primar veterinar

Preşedinte onorific Asociaţia Columbofilă Suceava

Adaugat pe 16 Feb 2012 de |  | 3,023 views

Spune-ti parerea

*