voiajori

386803-03 este porumbelul meu triplu campion național.

A fost angajat în 2 ani la 9 etape de concurs peste 500 km, le-a clasat pe toate, şi rezultatele m-au convins că poate fi trecut în rezervă.

În 2004 şi 2005 punctajele sunt din clasamentele generale ale A.S. Suceava şi A.S. Neamţ cu care am zburat împreună.
Etapele de Krasnodon (1.024 km) 2004-2005, sunt concursuri seminaţionale EST cu participarea crescătorilor din Moldova, Dobrogea, Bucureşti, Prahova.

Origine

386803-03 este consangvin pe un mascul ceh albastru – 95 care mi l-a adus un coleg de serviciu de la primarul din Dorna Arini unde a căzut în curte răpus de boală şi de foame de sfârşitul lunii august 1997 (l-a prins cu mâna, nu mai putea zbura). L-am tratat toată luna septembrie iar în luna octombrie într-o săptămână a aruncat aproape toate penele, era golaş pe cap, gât şi guşă, nu am mai întâlnit niciodată aşa ceva.

În luna aprilie 1998 l-am lăsat liber fiind complet refăcut şi a plecat fără nici un fel de ezitare. Mi-au rămas 3 pui, unul din noiembrie 1997 şi doi din martie 1998 cu o femelă din porumbei de la crescători din zonă. Puiul din 1997, mascul fiind l-am împerecheat cu o femelă DV-96 pripăşită la un cetăţean dintr-o localitate suceveană. Atât masculul ceh cât şi femela DV, care avea CIP, aveau nişte caracteristici fizice deosebite.

Consider că nu pot fi acuzat de braconaj, femela DV pe care am cumpărat-o în 1998 am lăsat-o liberă când avea pui, a plecat o zi, probabil la cetăţeanul de la care am cumpărat-o unde era în libertate, dar s-a întors şi am reprodus din ea următorii 6 ani.

Primul pui din fiul cehului şi DV, o femelă am împerecheat-o cu un mascul provenit dintr-un ou luat de la dr. Bilius Mircea din tava cu hrană minerală din volieră, probabil făcut de o femelă fără mascul. Din acest cuplu în 1999 se naşte 526626 mascul care avea să devină pilonul de bază al coloniei mele, singurul pui din cuplu tatăl din oul părăsit, s-a pierdut la un zbor de 200 km.

În anul 2000, masculul 526626, pe care apoi l-am numit Solomon, obţine baremul pentru campion naţional la categoria general şi la categoria fond, nu se întâmplă acest lucru, am să explic mai jos din ce motive rezultatele au fost anulate. În 2001 realizează norma la fond şi este angajat şi la concursul naţional Gdansk (925 km) cu îmbarcarea la Cluj cu marele premiu oferit de dl. Moldovan – o maşină.

Concursul s-a dovedit o catastrofă pentru toţi participanţii, mai puţin pentru delegat care a câştigat marele trofeu.
Solomon a rămas şi s-a întors în primăvară lui 2002 cu clema pe picior în ziua de paşti. Am considerat acest fapt un semn de la Cel de Sus şi nu l-am mai angajat la zboruri. L-am împerecheat cu o femelă de la dr. Bilius (Meulemans) din care a rezultat mama lui 386803. Tata lui 803 era tot un nepot din DV cu rezultate excelente la nivel judeţean.

În 2003, Solomon cu o femelă de la Vasile Manoilă îl dă pe 386808, loc II naţional maraton palmares şi III naţional maraton în 2005. În 2009 un fiu al lui Solomon 210325-06 obţine loc I judeţ maraton şi loc 4 Moldova club maraton.

Etapele:

Paslek / 26.06. – 847 km – 1670 p – loc 4 – 2,4 p
Gdansk / 18.07. – 915 km – 1449 p – loc 74 – 51,0 p
Elblag / 01.08. – 869 km – 388 p- loc 17 – 43,9 p

Metoda de zbor

Am zburat numai la natural, crescătoria era la 30 km de Suceava, unde locuiesc, iar la volieră eram doar sâmbăta şi duminica. Apa şi mâncarea o primeau o dată pe săptămână în recipiente care să ajungă toată săptămâna, numărul de porumbei era în jur de 20. O vecină îi deschidea dimineaţa şi îi închidea seara trăgând de o sfoară, în volieră nu avea acces. Le spuneam colegilor că tanti Anica este managerul crescătoriei şi că în tinereţe a lucrat în voliera d-lui Georgică Popescu. Fără stimulatori, fără hrană de firmă, fără depurative, fără electroliţi, doar mai aruncam din când în când în apă o linguriţă de oxitetraciclină.

Am să vă povestesc o întâmplare care m-a făcut şi pe mine să îmi reconsider anumite convingeri pe care le aveam.

Îmbarcarea la concursul de Krasnodon II din 2005 se făcea în ziua de miercuri după amiază în maşina care sosea de la Bucureşti şi colecta din alte centre din Moldova. Marţi către seară am plecat la volieră, am luat lotul de zbor pentru un antrenament pe înserat de la Suceava (30 km). Tanti Anica era la câmp, s-a întors, s-a dus la volieră şi a tras de sfoară pentru închis înainte să ajungă porumbeii. Porumbeii au ajuns, au găsit închis şi au rămas afară. Noaptea probabil au fost ţinta pisicilor, voliera fiind la joasă înălţime, pentru că unul a dispărut. A doua zi dimineaţa tanti Anica vede de la ea de acasă că porumbeii sunt afară şi crede că a uitat să îi închidă de cu seară şi pleacă iarăşi la câmp. Ziua a fost o caniculă puternică, porumbeii s-au agitat să intre, fără să aibă apă în afara volierei. Pe la ora 16, după serviciu, miercuri mă duc să iau porumbeii să îi duc la îmbarcare.

Când ajung şi mă apropii de volieră îmi dau seama că ceva nu este în regulă, porumbeii se agitau pe plasă şi zburau haotic pe lângă volieră. Le-am dat drumul înăuntru; toţi au plecat la pui fără să le pese de apă sau mâncare. În zadar le-am aruncat mâncare pe jos şi îi scoteam de pe pui, refuzau să mănânce şi erau foarte agitaţi. Supărat peste măsură i-am adus şi i-am îmbarcat în situaţia în care se aflau.

Ca şi alţi crescători credeam până atunci că este esenţial ca în ziua îmbarcării să fie odihniţi şi bine hrăniţi pentru a obţine rezultate pe măsură. Surpriză! Porumbeii au sosit chiar mai bine ca altădată.

Eu am tras două concluzii:

a) Nu este important să fie ghiftuiţi la îmbarcare, poate mai bine să fie flămânzi şi vor fi stimulaţi să caute apă şi mâncare în maşină.

b) Dorinţa lor de a intra la pui prin faptul că au fost închişi afară a fost foarte puternică şi i-a motivat suplimentar.

Momente de tristă amintire.

1. Revin la anul 2000, când Solomon realizează punctajele pentru dublu campion naţional, dosarul de concurs fiind omologat de omologator. La una din etapele de fond banda din ceas mă semnaliza prin culoarea roşie că se termină.

Analizez aspectul cu dr. Bilius Mircea care era preşedinte, după regulament şi primesc asigurarea de a nu face bătaia de control intermediar pentru a rămâne bandă pentru cele două bătăi de control final obligatorii sub sancţiunea anulării concursului. În acea dată RNS nu prevedea nici o sancţiune pentru lipsă control intermediar, era doar o măsură de precauţie în caz că se opreşte ceasul până la controlul final.

Când dl. Vasiliu M., care şi el zbura cu Suceava află că Solomon va fi dublu campion naţional, anulează banda şi mă acuză de tentativă de furt. Depun contestaţie scrisă prin care cer articolul din RNS în baza căruia se anulează rezultatul şi primesc doar ameninţarea că dacă nu tac din gură voi fi exclus pe viaţă.

2. În anul 2002 după punctaj eram loc II naţional maraton palmares crecător, loc I Cioban Bogdan, loc III Filip Vlad, iar Trufin V. loc I maraton tineret. Rezultate mari pentru Suceava, numai că nu se întâmplă aşa. În ultimul moment sunt anulaţi porumbeii de la Suceava din seminaţionalul Krasnodon, pe motiv că rezultatele ar fi prea bune. Delegat a fost dr. Uşurelu R. membru C.D. De la acea dată dr. Uşurelu R. s-a retras din sport dar a rămas crescător. Au fost câteva sosiri în prima zi în toate judeţele şi la Suceava cu viteze sub 1.000 / min.

Este revoltător cum dl. Pîrvulescu a reacţionat atunci şi a anulat numai porumbeii de la Suceava şi cum a reacţionat în 2008 când la un concurs tot de maraton peste 900 km, s-au înregistrat viteze de 1.800 m / min, concurs închis în prima zi.

Am mai pierdut un loc 3 naţional la crescător fond în 2006 când punctajul a fost trimis eronat cu peste 70 de puncte.
Pe lângă titlurile naţionale obţinute cu cei 2 favoriţi am mai obţinut încă două titluri de campion naţional crescători maraton în 2005 şi 2006.

Concluzii

Prin cele relatate – care sper să nu plictisească – doresc să transmit mesajul pentru columbofilii tineri că se poate realiza ceva şi fără bani mulţi. Unii colegi îmi spuneau că am avut mare noroc, dar norocul se ţine de omul deştept. Nu am întâlnit porumbei buni la un crescător slab.

A.D. Schaerlaeckens spunea pe lângă alte lucruri de valoare să te bazezi pe rezultate nu pe pedigree. În prezent consider că am câştigat libertatea de a ne exprima, avem mijloacele necesare nu ne mai poate pune nimeni pumnul în gură.

Am pierdut în schimb altceva. Nu se mai face performanţă şi astfel nu se pot promova porumbeii româneşti. Să aibă actuala conducere un interes în acest sens?

Se vehiculează ideea că a cumpăra este o virtute, eu spun că a zbura şi a creea porumbei este o virtute. Dovadă în acest sens sunt concursurile de fond cu pui la Suceava în 2008 şi 2009 o reuşită pe plan mondial.

Consider necesară organizarea de concursuri cu participare mare de porumbei (fără clasamente pe club) cu premii în bani. Se poate renunţa la proiectul cu revista, informarea se face pe internet, iar banii să fie utilizaţi în acest sens.

Transmit la mulţi ani tuturor columbofililor, sănătate şi succese în 2010 şi le mulţumesc administratorilor site-ului porumbei.ro pentru felul cum îşi fac treaba şi le doresc la mulţi ani!

* Articol de Terțeș Mihai, preluat de pe porumbei.ro, cu permisiunea autorului

Dl. Terțeș Mihai îl prezintă acum pe ”803” pe Columbofil.net, la Licitația celor mai valoroși campioni din România!

Adaugat pe 23 Mar 2012 de |  | 8,021 views

Spune-ti parerea

*